Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη είναι η «βίζα» που τους νοιάζει...

Από το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της περασμένης Παρασκευής, το «Βήμα» παραπονιέται προς την αμερικανική πρεσβεία ότι καμιά επί της ουσίας αλλαγή δεν επήλθε στη διαδικασία έκδοσης της βίζας για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, με τη μόνη διαφορά ότι η σχετική αίτηση γινόταν πρώτα στα προξενεία και τώρα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, λέει το «Βήμα», η νέα διαδικασία καμιά σχέση δεν έχει με την κατάργηση της βίζας που ανακοινώθηκε την Τρίτη 9 Μάρτη, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα, μάλιστα, εμφανίζεται να δυσανασχετεί και με τα διαβατήρια νέου τύπου, τα οποία, όπως λέει, εκδίδονται «κατά τις προδιαγραφές που απαίτησαν οι Αμερικανοί». Στην κατακλείδα, προσπαθεί να νουθετήσει τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές στη χώρα μας, συνιστώντας τους «να εφαρμόζουν μεν τις οδηγίες των ανωτέρων τους, αλλά να μην προκαλούν τους πολίτες της χώρας που τους φιλοξενεί με προδήλως ψευδείς ανακοινώσεις».

Είναι δεδομένο ότι το έντονο διάβημα του «Βήματος» προς τις αμερικανικές αρχές άλλες σκοπιμότητες υπηρετεί και όχι την παραπέρα απλοποίηση της διαδικασίας που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει όποιος θέλει να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ. Το λέμε αυτό επειδή η εφημερίδα επιλέγει να αναδείξει πρωτοσέλιδα ένα θέμα το οποίο έχει διευκρινιστεί στην τελευταία του λεπτομέρεια από την πρώτη ώρα των ανακοινώσεων περί κατάργησης της βίζας και αντικατάστασής της από άλλους, σκληρότερους χαφιέδικους μηχανισμούς, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ και είχε γράψει ο «Ρ». Στις 10 Μάρτη, μια μέρα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωνε έγγραφα τον Τύπο για τις διαδικασίες που αντικαθιστούν την έκδοση της βίζας. Η ανακοίνωση της πρεσβείας περιείχε αυτά ακριβώς για τα οποία το «Βήμα» εμφανίζεται σήμερα να διαμαρτύρεται. Τότε, βέβαια, υπηρετώντας τις δεδομένες προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης, η εφημερίδα έβγαινε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βίζα από Ομπάμα», θριαμβολογώντας για τις «επιτυχίες» του Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση της Ουάσιγκτον.

Ακόμα όμως και αν το «Βήμα» δε διάβασε την ανακοίνωση της πρεσβείας, είναι σίγουρο ότι δε διαφεύγουν της προσοχής του οι αποφάσεις της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα (27-28/6/2009), όπου καταλήχθηκε το «Μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας - ΗΠΑ» για την κατάργηση της βίζας. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στις 2 του Σεπτέμβρη 2009. Περιέχει όλους τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά για να καταργηθεί η βίζα. Εκεί προβλέπεται και ο όρος που τώρα δείχνει να ενοχλεί το «Βήμα», να εκδίδονται δηλαδή τα ελληνικά διαβατήρια από την αστυνομία και να περιέχουν τσιπάκι, στο οποίο θα ενσωματώνονται στο μέλλον διάφορα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα. Τότε βέβαια η εφημερίδα ουδόλως ενοχλήθηκε από την καταπάτηση κάθε έννοιας προσωπικού δεδομένου, την οποία ενέκριναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του να καταργηθεί η βίζα.

Οι ίδιοι που σήμερα εμφανίζονται να δυσανασχετούν, τότε δεν είχαν γράψει ούτε λέξη γι' αυτή και τις άλλες αντιδραστικές προβλέψεις του μνημονίου όπως: Η ανταλλαγή πληροφοριών (βλέπε φακέλωμα) για τους επιβάτες, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας των δυο χωρών. Η συλλογή βιογραφικών και όποιων άλλων στοιχείων επιθυμεί κάθε φορά η αμερικανική πλευρά για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει. Η συνεργασία της Ελλάδας με «αρμόδιες» αμερικανικές αρχές προκειμένου να «διασφαλίζονται» «τα πρότυπα ασφαλείας των αερολιμένων και οι διαδικασίες ασφαλείας των αερομεταφορέων». Δηλαδή, εκτός από τους επιβάτες, στην κρησάρα των Αμερικανών μπαίνουν και υποδομές της χώρας. Η ενδεχόμενη παρουσία ένοπλων Αμερικάνων αστυνομικών στις πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν στον «Ριζοσπάστη», ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστά, αλλά το «Βήμα» φαίνεται να τα ανακάλυψε τώρα. Και καλώς μεν τα γράφει, αλλά είναι ένα ερώτημα γιατί ξαφνικά προσπαθεί να δείξει ότι ξεσπαθώνει ενάντια στις ΗΠΑ. Το απασχολεί πράγματι από δημοκρατική ευαισθησία η βίζα; Εχει σχέση με τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς και τα παιχνίδια των καπιταλιστικών κρατών, τη θέση και τα οφέλη που προσπαθεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί και το «Βήμα»; Πάντως οι εργαζόμενοι και ο λαός και στο φόντο αυτών των ανταγωνισμών να κρίνουν το τι λέει και τι γράφει ο καθένας, για να κρίνουν ποιος είναι με τα πραγματικά τους συμφέροντα.


Περ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατέρωθεν απειλές για κλείσιμο προξενείων (2020-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-03-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-03-11 00:00:00.0)
Προμήνυμα για νέα δεινά και ανατροπές (2010-03-11 00:00:00.0)
Απορίες... (2006-03-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ