Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα χωρίς ιδιώτες

Απάντηση στις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Απαντώντας στην υπουργό αλλά και στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα διαφωνεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ που ενώ διακηρύσσει ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό εν τούτοις δε ζητάει την κατάργηση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας, αλλά ζητάει απλώς να τεθούν κάποιοι κανόνες.

Και στην Υγεία, συνέχισε ο βουλευτής, το σημερινό σύστημα θέλει να κινούνται όλα στη λογική της αγοράς και του κέρδους και η μόνη λύση για τα προβλήματα είναι η λειτουργία ενός ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών. Ο παραγόμενος πλούτος, είπε, είναι ικανός να καλύψει τη λειτουργία ενός συστήματος που θα καλύπτει όλους δωρεάν και χωρίς όρους όπως έδειξε η εμπειρία του σοσιαλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στη Σοσιαλιστική Κούβα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού το υγειονομικό σύστημα καλύπτει δωρεάν όλη τη χώρα ενώ, παράδειγμα, στην ορεινή Κιργιζία το 1915 υπήρχαν ελάχιστοι γιατροί οι οποίοι ξεπέρασαν τις 8.000 επί Σοβιετικής Ενωσης.

Η πολιτική της κάθε κυβέρνησης, είπε ο Θ. Παφίλης, κρίνεται όχι από τις διακηρύξεις αλλά από την πράξη η οποία στον τομέα της Υγείας είναι βάρβαρη. Είναι βαρβαρότητα, είπε, οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να δολοφονούν ουσιαστικά τους αρρώστους που δε βρίσκουν κρεβάτι και είναι έγκλημα να πεθαίνουν ασθενείς γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, συνέχισε, ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, το γεγονός είναι ότι τα ιδιωτικά μεγαθήρια στον τομέα της Υγείας γιγαντώθηκαν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι οποίες βλέπουν ως «κόστος» τα κονδύλια της Υγείας και για αυτό θέλουν να τα περικόψουν. Για την ίδρυση του ΕΣΥ, είπε, πάλεψε ο λαός αλλά στη συνέχεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το υπονόμευσαν θέτοντας ζητήματα ανταποδοτικής λειτουργίας των νοσοκομείων και τοποθετώντας σε αυτά μάναντζερ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο χώρος της Υγείας, τόνισε, θεωρείται από την ΕΕ ως προνομιακός χώρος για να επενδύσει το κεφάλαιο και σε όλα τα κράτη - μέλη περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες και οι παροχές. Καταλήγοντας είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ανατροπή του σημερινού βάρβαρου συστήματος που αντιμετωπίζει με χυδαίο τρόπο την Υγεία ως εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ