ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποψήφιοι για απέλαση όλοι οι Παλαιστίνιοι

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η ισραηλινή κατοχή

Με τη νέα ισραηλινή πρόκληση κλιμακώνονται οι συνθήκες φυλακής για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη
Με τη νέα ισραηλινή πρόκληση κλιμακώνονται οι συνθήκες φυλακής για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ολους τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ βάζει στο στόχαστρο μια νέα διαταγή των κατοχικών δυνάμεων που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και πρακτικώς καθιστά υποψήφιο προς απέλαση ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων! Σύμφωνα με τη διαταγή αυτή (η οποία αποτελεί ανανέωση παλαιότερης ανάλογης εντολής του 1969), «ο οποιοσδήποτε εντοπίζεται να έχει εισέλθει στο έδαφος της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (δηλαδή της Δ. Οχθης) χωρίς τα απαραίτητα ισραηλινά έγγραφα ή να παραμένει στο έδαφος αυτό χωρίς τα απαραίτητα ισραηλινά έγγραφα, θα θεωρείται ότι έχει διεισδύσει παράνομα!».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα συλλαμβάνεται, ότι θα απελαύνεται το αργότερο εντός 72 ωρών, ότι, αν κρίνεται απαραίτητο, θα φυλακίζεται από 3 - 7 χρόνια και ότι θα πληρώνει τα έξοδα απέλασής του. Το σημαντικότερο, όμως, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», αλλά και σε καταγγελτική επιστολή ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων, είναι ότι δεν προσδιορίζεται ποια είναι αυτά τα έγγραφα!

Οι κάτοικοι της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχουν, στην πλειοψηφία τους, διαφορετικά έγγραφα ταυτότητας. Ορισμένοι έχουν χαρτιά από τη Λωρίδα της Γάζας, άλλοι από πόλεις της Δ. Οχθης, κάποιοι άλλοι έχουν διαβατήρια γειτονικών αραβικών χωρών, διότι εκεί γεννήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κάποιοι έχουν διαβατήρια και δυτικών χωρών.

Από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δ. Οχθη, ο ισραηλινός στρατός είχε αναλάβει να εκδίδει «άδειες» εισόδου ή παραμονής στα συγκεκριμένα εδάφη, οι οποίες είχαν ορισμένη χρονική διάρκεια και δύσκολα δίνονταν ή ανανεώνονταν. Μάλιστα, από το 2000 και μετά, όπως καταγγέλλουν οι παλαιστινιακές αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, η διαδικασία παροχής τέτοιων αδειών έχει σχεδόν ολοκληρωτικά παγώσει, με αποτέλεσμα από τα 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίων της Δ. Οχθης ελάχιστοι να διαθέτουν σήμερα έστω και αυτήν την άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι, με γνώμονα τη νέα στρατιωτική διαταγή, ο κάθε κάτοικος των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δ. Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι εν δυνάμει υποψήφιος για απέλαση. Η τελική απόφαση εναπόκειται, ουσιαστικά, στον κάθε τοπικό στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων κατοχής.

Τουλάχιστον 10 ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις (HaMoked, B'tselem, Rabbis for Human Rights κ.ά.), με επιστολή τους, ζήτησαν από τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, να ανακαλέσει άμεσα τη νέα διαταγή. Συμπληρώνουν, δε, ότι θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουν για να επιδιώξουν αδρανοποίηση της απόφασης.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα πληγούν από την εφαρμογή της διαταγής είναι οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δ. Οχθη και έχουν χαρτιά από τη Γάζα και όσοι έχουν παντρευτεί Παλαιστίνιους. Τονίζουν, δε, ότι με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται περαιτέρω το όποιο κύρος έχει απομείνει στην Π. Αρχή, η οποία εμφανίζεται αναρμόδια να διαφυλάξει την παραμονή των πολιτών της στο έδαφός τους!

Για διαταγή «τύπου απαρτχάιντ», έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, υπογραμμίζοντας ότι διευκολύνει τη σύλληψη και την απέλαση «όλων ανεξαιρέτως των Παλαιστινίων από τα κατεχόμενα εδάφη». Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα στρατιωτική εντολή τίθεται σε εφαρμογή μία μέρα μετά τις ετήσιες τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται τα εγκληματικά «λάθη»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο εγκληματικό «λάθος» των αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν κόστισε, χτες, τη ζωή σε τέσσερις Αφγανούς αμάχους - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, στην περιοχή Ζάρι, της νότιας Κανταχάρ, ενώ ακόμα 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν, προκαλώντας οργισμένες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις με συνθήματα «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στον Καρζάι, θάνατος σε αυτή την κυβέρνηση». Οπως αναφέρθηκε από τις αφγανικές αρχές, οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου, με προορισμό τη Χεράτ, που προσέγγισε ΝΑΤΟική αυτοκινητοπομπή. Το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε τη σφαγή ζητώντας «συγνώμη» για το «λάθος»...

Ο Αφγανός Πρόεδρος και εγκάθετος της κατοχής, Χαμίντ Καρζάι, πιστός υπηρέτης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, επέλεξε το δρόμο της υποκρισίας, για πολλοστή φορά, καταδικάζοντας δήθεν την επίθεση και υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή «αντιβαίνει στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ για την προστασία των πολιτών»... Και πάλι όμως απέτυχε να πείσει για το αγαθό των προθέσεων του.

Ακόμα μία πενταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε χτες στο Αφγανιστάν, από εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει «Ταλιμπάν» στο δρόμο στην επαρχία Φαράχ.

Χτες μαχητές των «Ταλιμπάν» δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο εμφανίζονται ζωντανοί οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνται επί τρεις μήνες περίπου, και οι συνοδοί τους, ζητώντας την απελευθέρωση «ανταρτών» τους προκειμένου να αφήσουν και αυτοί με τη σειρά τους ελεύθερους τους ομήρους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους σκοτώσουν. Το Καζακστάν έδωσε χτες άδεια να χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος του για την τροφοδοσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Η σφαγή συνεχίζεται και στο Πακιστάν, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές των φυλών, ανακοινώνοντας «δεκάδες νεκρούς μαχητές των Ταλιμπάν», χωρίς η ταυτότητά τους να επιβεβαιώνεται φυσικά από ανεξάρτητες πηγές. Παράλληλα η συνέχεια των συγκρούσεων προκαλεί νέο κύμα προσφύγων, με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες ζώνες.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Διαμαρτυρία της Τεχεράνης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ κατά των ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταθέσει η ιρανική ηγεσία καταγγέλλοντας τις «απειλές για πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν». Οι απειλές αυτές, όπως υποστήριζαν χτες Ιρανοί αξιωματούχοι, διατυπώθηκαν, έστω και συγκαλυμμένα, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του για το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ, πλέον, δεν πρόκειται να απειλήσουν με χρήση πυρηνικών όπλων κανέναν παρά μόνο «σε εξαιρετικά ακραία περίπτωση». Αν και εξαίρεσε τις χώρες που δε διαθέτουν τέτοια όπλα από το ενδεχόμενο να δεχθούν τέτοια απειλή, ο Ομπάμα έκανε ειδική μνεία στο Ιράν και στη ΛΔ Κορέας, τονίζοντας ότι «έχουν περιφρονήσει τη διεθνή κοινότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Απροκάλυπτη απειλή κατά του Ιράν», χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συμπληρώνοντας ότι αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ.

  • Δεκαεννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε φυλακές στην πόλη Ιλάμ στο Νοτιοδυτικό Ιράν. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο «Fars», από την έκρηξη, που οφείλεται πιθανότατα σε βόμβα ή σε ρουκέτα, καταστράφηκε μέρος του κτιρίου και τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι απέδρασαν. Δεν αναφέρεται καμία υπόνοια για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για το συμβάν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ