ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να πάρουμε πίσω όσα χάνουμε κι ακόμη περισσότερα

Πλούσια ανταλλαγή εμπειρίας στη σύσκεψη Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ που έγινε χτες στην Αθήνα

«Θα δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα. Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας με τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και την ενίσχυση των κολεγίων, είναι βήματα προετοιμασίας για τον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται»... Βλέποντας μπροστά, έχοντας γνώση του ιδιαίτερου ρόλου που έχουν αναλάβει στην ανακοπή δυνάμεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και το μπλοκ του οπορτουνισμού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μετρώντας την πολύτιμη εμπειρία που ήδη έχει αποκτηθεί, οι Γραμματείες και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ επικεντρώνουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους στην οργάνωση και προετοιμασία της 48ωρης πανεργατικής απεργίας. Η αποφασιστικότητα να πάει ένα βήμα παραπέρα η οργάνωση της πάλης, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που παρουσιάζονται, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής σύσκεψης των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ στην Αθήνα. Ανάλογες συσκέψεις έγιναν σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

«Οι άλλες δυνάμεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βάζουν ψευτοδιλήμματα. Πρέπει να απαντάμε αποφασιστικά όταν μιλάνε για το τι είναι πατριωτικό, τι ρεαλιστικό, τι αισιόδοξο. Πατριωτισμός είναι το συμφέρον του λαού, της εργατικής τάξης και των παιδιών της, δεν είναι σκύβω το κεφάλι για να περάσουν τα μέτρα. Ρεαλισμός είναι να ζεις αξιοπρεπώς, να βρίσκεις δουλειά μόνιμη και σταθερή, αυτός που παράγει αυτός να καρπώνεται. Η προοπτική μοιρολατρίας και ηττοπάθειας των άλλων δυνάμεων είναι ο μεγάλος μας εχθρός», σημείωσε ο Δημήτρης Βιτάλης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΜΑΣ.

«Η προοπτική μας, συνέχισε, είναι ξεκάθαρη: Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Μας τα 'χουν πάρει όλα, πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Συγκρότηση δυνατών μετωπικών δυνάμεων όπου μπορούμε, στο τελευταίο Τμήμα, απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, προκειμένου να "εκπαιδεύσουμε" - όσους έχουν μάθει στον ατομικό δρόμο, τον "παρτακισμό", να σκύβουν το κεφάλι - να οργανώσουν την πάλη τους, να ακουμπήσουν πλάι μας. Η οργάνωση της πάλης σε επίπεδο της σχολής δεν πρέπει να αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, ξεκινώντας από το πιο μεγάλο και γενικό μέχρι το πιο μικρό και επιμέρους. Σηκώνουμε και οξύνουμε την αντιπαράθεση σε όλα τα ζητήματα».

Οσο για τις φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνουν «όπλο» στα χέρια κάθε φοιτητή/σπουδαστή, να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο το ΜΑΣ. «Δεν αναστέλλουμε τη δράση μας απέναντι στις εκλογές, την εντείνουμε. Να δυναμώσουν όσο γίνεται οι Επιτροπές Αγώνα. Οποτε κι αν διεξαχθούν εμείς θα 'μαστε έτοιμοι».

Προγραμματισμένες κινητοποιήσεις

Ηδη για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά κινητοποιήσεις από τις Επιτροπές Αγώνα βάζοντας πλάτη στην προετοιμασία της απεργίας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Πορεία των Επιτροπών Αγώνα ΕΜΠ, ΦΜΣ και ΦΛΣ στην Πανεπιστημιούπολη και εξορμήσεις στις καφετέριες της περιοχής. Εχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις για την Επιτροπή Αγώνα του ΕΜΠ στις 12 το μεσημέρι στην πύλη Ζωγράφου, της ΦΜΣ στις 12:30 στο Φυσικό, της ΦΛΣ στις 12 στην είσοδο της Φιλοσοφικής.
  • Οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ.
  • Ολοήμερη κινητοποίηση για δωρεάν σίτιση και στέγαση στο Γεωπονικό από την Επιτροπή Αγώνα, στις 12 το μεσημέρι.
  • Συμβολική κατάληψη στο Ταμείο Λέσχης Σίτισης με στόχο να σιτιστούν δωρεάν οι φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από την Επιτροπή Αγώνα, στις 12 το μεσημέρι.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα παρθούν από κάθε Επιτροπή Αγώνα τις επόμενες μέρες.


ΤΡΙΠΟΛΗ
Εμειναν χωρίς σίτιση οι φοιτητές

Ψησταριές έξω από το πανεπιστήμιο έστησε την Τρίτη, η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών
Ψησταριές έξω από το πανεπιστήμιο έστησε την Τρίτη, η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών
Χωρίς σίτιση και υπηρεσίες καθαριότητας έχουν μείνει από τη Δευτέρα οι φοιτητές όπως καταγγέλλουν η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Τμημάτων Τρίπολης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (που συσπειρώνεται στο ΜΑΣ) και η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ.

Σε μία συμβολική κίνηση καταγγελίας αυτής της κατάστασης, η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών, έστησε την Τρίτη ψησταριές έξω από το πανεπιστήμιο προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε η διοίκηση με την παύση λειτουργίας του εστιατορίου. Χτες, η Επιτροπή Αγώνα πήρε πρωτοβουλία να σιτιστούν οι φοιτητές σε εστιατόριο και να κοπεί τιμολόγιο που καλούν να πληρώσει η διοίκηση του ιδρύματος.

Προχτές το βράδυ, τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκαν με την Πρυτανεία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, τους δήλωσε ότι από τη Δευτέρα θα γίνεται κανονικά η σίτιση, άλυτο όμως συνεχίζει να παραμένει το ζήτημα της καθαριότητας. Οπως μας καταγγέλλουν φοιτητές, το πανεπιστήμιο στην κυριολεξία βρωμάει και κινδυνεύει να γίνει επικίνδυνο για την υγεία των φοιτητών ιδιαίτερα σε χώρους όπως οι τουαλέτες.

Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση και κάνει λόγο για «παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών για το ποιος ιδιώτης θα κερδοσκοπεί σε βάρος μας». Καλεί δε τους φοιτητές να κλιμακώσουν την πάλη τους το επόμενο διάστημα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το ΠΑΜΕ και συμμετέχοντας στην απεργία 21 και 22 Απρίλη. Η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ αναφέρεται στην άρνηση των πρυτανικών αρχών να συναντηθούν με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα και σημειώνει μεταξύ άλλων: «αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλάζουν τα κέτερινγκ και οι φοιτητές μένουν χωρίς φαΐ». Παράλληλα καλεί τη διοίκηση του πανεπιστημίου «να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στο αίτημά τους για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές κ.ά.».


Δράση για να ανακληθούν οι απολύσεις στο Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται οι δράσεις των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, προκειμένου να πετύχουν την ανάκληση των απολύσεων των δύο εργαζομένων που δούλευαν στο εστιατόριο της νέας φοιτητικής εστίας του ιδρύματος. Οι φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις στο εστιατόριο και το κτίριο διοίκησης, ενώ από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι των εργαζομένων και το συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού που οργάνωσε περιοδείες στα κυλικεία και το εστιατόριο του Πολυτεχνείου, ενισχύοντας έτσι την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΜΠ στους απολυμένους.

Αυτή η κοινή δράση εργαζομένων και φοιτητών έχει ενοχλήσει ως φαίνεται τις φοιτητικές παρατάξεις του συμβιβασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου ΣΕΜΦΕ, που οι δυνάμεις της Επιτροπής Αγώνα κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος για την ανάκληση των απολύσεων των δυο εργαζομένων από το εστιατόριο της εστίας, οι δυνάμεις των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ διαφώνησαν με το κείμενο γιατί καλούσε σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ. Η ΕΑΑΚ, μάλιστα, κάλεσε τις άλλες δυνάμεις να αφαιρέσουν από το κείμενο τις αναφορές στο ΠΑΜΕ και να το υπογράψουν και τελικά, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ ΑΡΕΝ το υπέγραψαν μετά την απάλειψη της αναφοράς στο ταξικό κίνημα αλλά... η ΕΑΑΚ δεν το υπέγραψε για να μην ταυτιστεί στα μάτια των φοιτητών με τις άλλες δυνάμεις! Βέβαια, η γενική εικόνα στους φοιτητικούς συλλόγους του ΕΜΠ που οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατεβάζουν το ίδιο ψήφισμα, είναι να αρνούνται σύσσωμες όλες οι άλλες δυνάμεις να το υπογράψουν. Στην ουσία, αυτό που αρνούνται είναι η κοινή πάλη εργαζομένων και φοιτητών, η πάλη αυτή που μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα.

Με αφορμή τις απολύσεις των δύο εργαζομένων στην εστία του ΕΜΠ και τη στάση των άλλων δυνάμεων στο ίδρυμα, έβγαλαν κοινή ανακοίνωση και οι Οργανώσεις Πολυτεχνείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου καταγγέλλουν ακόμα και τραμπούκικες απειλές σε βάρος μέλους της ΚΝΕ που διαμένει στην εστία από ένα μέλος της ΠΑΣΠ και ένα μέλος τη παράταξης «Ενωση».

«Φαίνεται τι τους πονάει και τους φοβίζει όλους μαζί. Μην τυχόν συναντηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια με το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Φοβούνται σαν το διάολο το λιβάνι μην τυχόν οι φοιτητές συστρατευτούν με το ΜΑΣ γι' αυτό και όλοι μαζί συμφωνούν σε ένα πράγμα : ΜΑΚΡΙΑ από το ΠΑΜΕ!

Το δίλημμα όμως είναι ένα: `Η θα πτωχεύσει ο λαός ή θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία. Εμείς απαντάμε να πτωχεύσει η πλουτοκρατία. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στον πόλεμό τους απαντάμε με πόλεμο - να σημάνει ξεσηκωμός! Ολοι στην 48ωρη απεργία 21 και 22 Απρίλη με το ΠΑΜΕ. Ολοι στη συγκέντρωση στις 22 Απρίλη στο Σύνταγμα», καταλήγουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ