ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αμερικανο-γαλλικές πιέσεις για κυρώσεις

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αντιπροσωπείες των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και της Γερμανίας άρχισαν, χτες, νέο κύκλο διαβουλεύσεων σχετικά με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Τεχεράνη με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αν και είναι περισσότερο από σαφές, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ότι κυρίως ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν ασφυκτικά για την ταχύτερη δυνατή υιοθέτηση μιας κοινής απόφασης, αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα παζάρια μεταξύ των συνομιλητών θα κρατήσουν αρκετές βδομάδες ακόμη.

Χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς δήλωνε ότι είναι «εξαιρετικά επείγουσα» η λήψη απόφασης. Την ίδια ώρα, σχετική συζήτηση γινόταν στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Στις, εκεί, ομιλίες τους η υφυπουργός Αμυνας αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Μισέλ Φλορνόι υποστήριζε ότι η Ουάσιγκτον «δεν εξετάζει και δεν επιδιώκει στρατιωτική λύση στο ζήτημα», ενώ ο προϊστάμενός της, υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, συνόψιζε τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες στρατού ως εξής: «Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παρασκευάσει ουράνιο υψηλά εμπλουτισμένο και πιθανώς να μπορεί να φτιάξει μια ατομική βόμβα εντός του χρόνου. Εντούτοις, για να φθάσει στο σημείο να έχει ατομικό όπλο έτοιμο να χρησιμοποιηθεί χρειάζεται ακόμη 3-5 χρόνια».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, κλείνοντας τη λεγόμενη «σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια» στην Ουάσιγκτον, επαναλάμβανε ότι παραμένει η προσφορά διαλόγου προς το Ιράν, όμως η ιρανική ηγεσία «δεν μπορεί ν' αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ατιμωρητί. Η επιβολή κυρώσεων την κατάλληλη στιγμή μπορεί ν' αποφέρει αποτελέσματα, έστω και μακροπρόθεσμα».

Ο Γάλλος ομόλογός του, από την άλλη, δήλωνε ότι οι Βραζιλία και Τουρκία μπορούν να προωθήσουν τις δικές τους διαμεσολαβητικές προσπάθειες, όπως ζήτησαν, όμως «δεν έχουν χρόνο επ' αόριστον». Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην παρούσα φάση, διαφωνούν, προς το παρόν, με την επιβολή κυρώσεων, ενώ η δεύτερη ζήτησε, χτες, «διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους».

Ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι έχει «φτάσει η στιγμή της αλήθειας για το Ιράν», καλώντας το να συνεργαστεί, και εκτίμησε ότι το αργότερο μέχρι το Μάη «θα έχει καταληχθεί ένα κείμενο απόφασης». Τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Κουσνέρ, σημείωναν ότι η «Κίνα είναι έτοιμη για στοχευμένες κυρώσεις που θα συνοδευτούν από προτάσεις διαλόγου».

Κινεζικά φορτία βενζίνης

Κινεζικό διυλιστήριο ετοιμάζει φορτίο 30.000 μετρικών τόνων με βενζίνη για την Τεχεράνη, όπως διέρρευσε, χτες, από αξιωματούχους της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κρατική εταιρεία «Unipec» φέρεται να αποστέλλει στο Ιράν τις ποσότητες βενζίνης που δεν της προμηθεύουν, πλέον, δυτικές εταιρείες, οι οποίες σταδιακά περικόπτουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν, επικαλούμενες την ένταση που επικρατεί με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η ιρανική ηγεσία από την πλευρά της δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. Ανακοίνωσε, όμως, ότι κατάφερε να παράξει 5 κιλά εμπλουτισμένου, κατά 20%, ουρανίου.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Διεργασίες και «βοήθεια» από Ρωσία - ΗΠΑ

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Την πρόθεσή τους να ...βοηθήσουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν δήλωσαν χτες τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ τη στιγμή που η επικεφαλής της κυβέρνησης, Ρόζα Οτουνμπάγεβα ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του ανατραπέντα Προέδρου Κουρμανμπεκ Μπακίγεφ σχετικά με τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπου οι αρχές άνοιξαν πυρ και σκοτώθηκαν πάνω από 80 άτομα. Ο Μπακίγεφ δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά και να παραστεί σε δίκη, προειδοποιώντας όμως πως θα υπάρξει επιπλέον βία αν επιχειρηθεί η βίαιη σύλληψή του.

Τη χορήγηση συνολικά 50 εκατομμυρίων δολαρίων (20 σε δωρεά και 30 σε δάνεια) «προσφέρει» η Ρωσία στο Κιργιστάν, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας πως οι εξελίξεις στο Κιργιστάν είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας, τόνισε πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προσφέρει βοήθεια καθώς, όπως ενημερώθηκε από εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης, τα ταμεία είναι άδεια, καθώς «η προηγούμενη ηγεσία καταχράστηκε και κατέστρεψε τα πάντα». «Δε θα κρίνουμε την κατάσταση, αλλά είχαμε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με τον Κιργίζιο λαό, και σίγουρα πρέπει να στηρίξουμε τους φίλους μας σε μια δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι το Κιργιστάν βρίσκεται «στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου» και μπορεί να διασπαστεί σε βόρειο και νότιο τμήμα, κάτι που αν συμβεί, υπογράμμισε, υπάρχει ο κίνδυνος εισροής «τρομοκρατών», ενέργεια που θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα «δεύτερο Αφγανιστάν».

Χτες, εξάλλου, έφθασε στο Μπισκέκ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα νότιας και κεντρικής Ασίας, Ρόμπερτ Μπλέικ, για να διασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και τη συνέχιση της λειτουργίας της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο «Μανάς». Μετά τη συνάντησή του με την Οτουμπάγεβα δήλωσε «αισιόδοξος» για τα μέτρα που έχει πάρει η προσωρινή κυβέρνηση και πρόσφερε τη ...βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Κυκλώνας σάρωσε τα ινδικά κρατίδια της Δυτικής Βεγγάλης και του Μπιχάρ την Τρίτη το βράδυ και περιοχές του Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 120 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εκατοντάδες να τραυματιστούν και εκατοντάδες χιλιάδες να μείνουν άστεγοι, αφού 100.000 κτήρια ισοπεδώθηκαν από τις καταιγίδες.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Να απαντήσουν στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, που είναι γνωστή ως «κόκκινα πουκάμισα», επιχειρούν οι οπαδοί της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, που χτες πραγματοποίησαν φιλοκυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Μπανγκόκ, προκειμένου να δηλώσουν και αυτοί την παρουσία τους στην πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, αντιπαράθεση που εγκλωβίζεται σε δύο το ίδιο διεφθαρμένες παρατάξεις, με το λαό να υποφέρει από τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ερευνα εναντίον της γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα, για τις σχέσεις της με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) βάσει των ευρημάτων του «πάντα αξιοποιήσιμου» υπολογιστή του δολοφονημένου ηγέτη τους Ραούλ Ρέγιες, διέταξε η Γενική Εισαγγελία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερουσιαστής Κόρδοβα είναι ο σύνδεσμος με τους FARC για το συντονισμό της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων, ενώ πρόσφατα επέστρεψε από περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης με στόχο την προώθηση μίας «ανθρωπιστικής συμφωνίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κλείνει την ψαλίδα με τους Συντηρητικούς λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για τους «Times», οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 36% της πρόθεσης ψήφου και οι Εργατικοί το 33%, ενώ η έτερη για λογαριασμό της εφημερίδας «The Independent» και του δικτύου ITV δίνει ποσοστό 36% στους Συντηρητικούς και 30% στους Εργατικούς.

ZAΓΚΡΕΜΠ.-- Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ιβο Γιοσίποβιτς εξέφρασε χτες «λύπη» για το ρόλο της χώρας του στον πόλεμο της Βοσνίας (1992- 1995) και υποστήριξε την εφαρμογή μιας «νέας πολιτικής στα Βαλκάνια».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αυστραλοί αξιωματούχοι συνέλαβαν χτες τον καπετάνιο και έναν αξιωματικό του κινεζικού δεξαμενόπλοιου «Σεν Νενγκ 1», το οποίο προσέκρουσε σε ύφαλο το Μεγάλο Σάββατο στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας προκαλώντας σοβαρή οικολογική καταστροφή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης επέδωσε χτες στον Σέρβο πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς κείμενο με 1.000.000 υπογραφές προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα. Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αύξηση των μέτρων προστασίας κάποιων πολιτικών εξαιτίας απειλών από τα καρτέλ εμπόρων ναρκωτικών..

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σλοβενίας ενέκρινε χτες την επικύρωση της συμφωνίας διαιτησίας με την Κροατία για την επίλυση διμερών συνοριακών διαφορών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και η ενταξιακή πορεία ΠΓΔΜ και Αλβανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εξετάσθηκαν σε συνάντηση που είχαν χτες στα Σκόπια οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Γκιόργκι Ιβάνοφ και Μπάμιρ Τόπι.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Η Σύνοδος της Ουάσιγκτον ήταν επιλεκτική»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την άρνηση των ΗΠΑ να καλέσουν τη Λευκορωσία στη «Συνάντηση κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Απρίλη στην Ουάσιγκτον. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Λευκορωσία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την «επιλεκτική στάση της Ουάσιγκτον στις προσκλήσεις των κρατών». Το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας υπενθύμισε πως η χώρα ήδη συνεισέφερε στην υπόθεση του πυρηνικού αφοπλισμού, όταν παραιτήθηκε από τα πυρηνικά όπλα, που βρίσκονταν στο έδαφός της μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με αντάλλαγμα «εγγυήσεις ασφάλειας» από τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις. Και συνεχίζει δηλώνοντας εμφανώς την δυσαρέσκειά της αλλά και την διάθεση να συμμετάσχει στα παζάρια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων: «Η Λευκορωσία υποστηρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της πυρηνικής τρομοκρατίας, της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που αποτέλεσε το αντικείμενο της Συνάντησης κορυφής της Ουάσιγκτον, και πιστεύει στην επιτυχία όλων των διεθνών προσπαθειών σ' αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα οι στόχοι της συνάντησης, όπως χαράχτηκαν, δεν ανταποκρίνονται πλήρως με τις αντιπροσωπείες που επέλεξε η Ουάσιγκτον. Παρόμοια προσέγγιση προκαλεί ερωτηματικά και λύπη, έχει μη εποικοδομητικό χαρακτήρα από την άποψη της σταθερότητας των εγγυήσεων της πυρηνικής ασφάλειας των κρατών που παραιτήθηκαν από τα πυρηνικά όπλα».



ΠΟΛΩΝΙΑ
Προς προκήρυξη εκλογών

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Βδομάδα εθνικού πένθους διανύει η Πολωνία και προετοιμάζεται για τις τελετές της κηδείας του Πολωνού Προέδρου Λεχ Καζίνσκι την Κυριακή στην Κρακοβία, με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του Αμερικανού ομολόγου του Μπάρακ Ομπάμα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ κ.ά. Το προεδρικό ζεύγος ήταν ανάμεσα στους 96 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν από το αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου στο Σμόλενσκ της Ρωσίας.

Ερωτηματικά διεγείρονται σχετικά με την ανακοίνωση της ημερομηνίας της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών καθώς αναμενόταν για χτες από τον εκτελών χρέη Προέδρου, Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Ο Κομορόφσκι αρκέστηκε να δηλώσει πως θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 21 Απρίλη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και τον εκλογικό νόμο, αν η απόφαση δεν ανακοινωθεί πριν από τις 19 Απριλίου, τότε οι εκλογές θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν στις 20 Ιούνη.

Τέλος, ειδικοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες απέκλεισαν την περίπτωση η πτώση του αεροσκάφους να προκλήθηκε από πυρκαγιά ή έκρηξη. Νωρίτερα, ο Ρώσος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας Ανατόλι Μουράβιεφ είχε επισημάνει πως το πλήρωμα του αεροσκάφους αγνόησε επανειλημμένες συστάσεις από τον πύργο ελέγχου να μην προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμόλενσκ εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ