ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ
Αυξάνουν την «αιμορραγία» τους

Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

Μια απαράδεκτη τροπολογία που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε βάρος μικρών επαγγελματιών και εμπόρων που τα βγάζουν πέρα «όπως όπως» σε χωριά και μικρούς οικισμούς, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Με την τροπολογία μειώνονται τα εισοδηματικά όρια (τζίρος 400πλάσιος από το κατώτερο μεροκάματο στην τριετία, ενώ μέχρι σήμερα έπρεπε να είναι 500πλάσιος κ.ά.) βάσει των οποίων ένας μικρός ΕΒΕ πρέπει να ασφαλιστεί υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Ετσι, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 3.100 για νησιά ή των 1.000 για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κορινθία, εκεί που σήμερα οι μικροί ΕΒΕ ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, κάποιοι από αυτούς θα εξαναγκαστούν σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Αυτό συνεπάγεται νέα δυσβάσταχτα βάρη καθώς αυτόματα θα διπλασιαστούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους, στην καλύτερη περίπτωση! Είναι δεδομένο ότι κάποιοι από αυτούς δε θα αντέξουν τη νέα αφαίμαξη και θα κλείσουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι αναγκαίο «κακό» για πολλούς μικρούς ΕΒΕ σε χωριά, καθώς είναι λιγότερες οι εισφορές, αλλά βέβαια και η σύνταξη. Ωστόσο, δεν μπορούν να επωμιστούν το αυξημένο κόστος του ΟΑΕΕ. Μία από τις δικαιολογίες για τις νέες ρυθμίσεις, είναι ότι κάποιοι ΕΒΕ δραστηριοποιούνται εκτός της έδρας, είναι όμως λίγοι. Τις ρυθμίσεις προσπάθησε προηγούμενα να επιβάλει η διοίκηση του ΟΑΕΕ, με εγκύκλιο, αλλά απορρίφθηκαν δικαστικά. Συμπεριλαμβάνονται σ' αυτές και μικροπωλητές λαϊκών αγορών και επαγγελματίες που ασκούν παράλληλα αγροτικές εργασίες.


ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Οργώνουν» όλη τη χώρα καλώντας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό

Από χτες, με εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις, τονίζουν γιατί στις 21 και 22 Απρίλη πρέπει να πλημμυρίσουν από απεργούς όλες οι πόλεις

Με ενδιαφέρον υποδέχτηκαν την Ομοσπονδία τους οι εργάτες της βιομηχανίας «Φαμίλια»
Με ενδιαφέρον υποδέχτηκαν την Ομοσπονδία τους οι εργάτες της βιομηχανίας «Φαμίλια»
Λαϊκές γειτονιές, τόπους δουλειάς και σπουδών, παντού όπου περνούν το χρόνο τους οι λαϊκές οικογένειες «οργώνουν» από χτες οι ταξικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ενημερώνοντας για τις νέες αντιασφαλιστικές και συνολικά τις αντιλαϊκές ανατροπές που επιταχύνουν οι δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο καλούν τους εργαζόμενους, γενικά τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν τώρα, πριν είναι τελείως αργά, να ξεσηκωθούν διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν χτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας με ένα κοινό σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία»! Χιλιάδες προκηρύξεις και αφίσες μοιράστηκαν χτες στο κέντρο της πόλης σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Χανιά και Ρέθυμνο.

Σε μαζικές εξορμήσεις σε εργατογειτονιές της Πάτρας και συγκεκριμένα σε Ζαρουχλέικα, Ταμπάχανα, Προσφυγικά, Αγ. Σοφία, προχώρησε χθες το απόγευμα και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ. Ο κόσμος, στην πλειοψηφία του, ανταποκρίθηκε θετικά στην ενέργεια αυτή του ΠΑΜΕ, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τα μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά και γι' αυτά που έρχονται και παραδέχτηκε πως ήρθε η ώρα η απάντηση σε αυτά τα μέτρα να είναι ακόμη πιο δυναμική. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ ετοιμάζει στο αμέσως επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση να είναι ακόμη πιο μαζική και αποτελεσματική.

«Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα θα τα χάσουμε όλα»

«Στο πόδι» σηκώθηκαν χτες πολλές γειτονιές και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Στο πόδι» σηκώθηκαν χτες πολλές γειτονιές και στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυναν χθες το πρωί στους εργαζόμενους της βιομηχανίας προϊόντων ζύμης «Φαμίλια» στο Καματερό και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οπως τόνισαν, ακόμα κι αν κανείς δεν αντιμετωπίζει ακραίες εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε ζητήματα πληρωμών, ενσήμων κλπ., η πολιτική που ασκείται για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αφήνει τίποτα στους εργαζόμενους. «Τώρα, για παράδειγμα, οι εργοδότες σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους με ενοικιαζόμενους. Αυτό μας αφορά όλους. Μη σκέφτεστε ότι θα χάσατε ένα μεροκάματο αν απεργήσετε. Θα τα χάσουμε όλα αύριο», σημείωσαν μεταξύ άλλων. Με την τρομοκρατία πάνε να σπάσουν το κλίμα που επικρατεί και την αγανάκτηση, να τσακίσουν όποια αγωνιστική διάθεση.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου περιόδευσε στην «Σίμι Πακ», στη «Γενική Εκτυπωτική», στον «Σκαγιά», στον «Πάλλη» και αλλού, οι Λογιστές στην ΕΕΠΑ, στην «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος ΑΕ» του Ομίλου Πολυχρονιάδη (σ.σ. πρόεδρος του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού), όπου έχει γίνει και απόλυση μέλους του σωματείου. Επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκανε εξορμήσεις στα πολυκαταστήματα «Νότος Γκάλερι», «Αβενιου», Λιντλ», «Πράκτικερ» στο Αιγάλεω και στον Ταύρο, «Αττικα», το Συνδικάτο Επισιτισμού και Ξενοδοχείων στο «Χίλτον», σε κέτερινγκ του Αεροδρομίου, όπου έγινε απόλυση, έκανε παρέμβαση στο εστιατόριο του Πολυτεχνείου, όπου πρόσφατα έγιναν δύο απολύσεις, στη σχολή «Λε Μοντ», στο «Λήδρα Μάριοτ», στο «Ιντερκοντινένταλ», στο «Μετροπόλιταν» και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Aθήνας στην ΙCAP. Περιοδείες έκαναν σε μεγάλα εργοτάξια Συνδικάτα Οικοδόμων της Αθήνας και της επαρχίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Πανεργατικό, παλλαϊκό ξεσηκωμό σάλπισαν χθες οι ταξικές δυνάμεις και στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας από το πρωί μαζικές εξορμήσεις σε χώρους εργασίας, μόρφωσης και κατοικίας. Ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκαν και πικετοφορίες στις εργατογειτονιές της Ανω Τούμπας και των Αμπελοκήπων. Στην Καλαμαριά, πικετοφορία προγραμματίζεται να γίνει την επόμενη Τρίτη 20 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα.

Παντού οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, στην ανεργία, σε δουλειά μέχρι λίγο πριν τον τάφο. Να συμμετέχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Απάντησαν παλικαρίσια στην τρομοκρατία

Το ίδιο έγινε σε κάθε κλάδο, κόντρα στην τρομοκρατία με την οποία η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της προσπαθούν να εμποδίσουν την αγανάκτηση και την αγωνιστική διάθεση να εκφραστούν. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου περιόδευσαν στην «ΦΑΜΑΡ», στην «ΒΙΑΝΕΞ», στον «Μαρινόπουλο». Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την απαγόρευση από την εργοδοσία στην εταιρία GAP σε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας να μιλήσει με τους εργαζόμενους την ώρα του διαλείμματος.

Να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο κατασκευής σήραγγας της Ιονίας Οδού στην Καλιδόνα επιχείρησαν προχθές το απόγευμα και τα «πρωτοπαλίκαρα» της εταιρείας OSSA - ΕΛΛΑΣ που έχει την ευθύνη του έργου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του Συνδικάτου Οικοδόμων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο εργοταξιάρχης του έργου Ραπάν Αλβάρεζ Χαβιέρ, ενοχλημένος από την περιοδεία του ταξικού συνδικάτου και το απεργιακό κάλεσμα που απεύθυνε στους εργάτες, εντελώς προκλητικά ξήλωσε τις αναρτημένες αφίσες για την απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Ενέργεια κατάπτυστη, δηλωτική του κλίματος τρομοκράτησης που προσπαθούν ανεπιτυχώς να επιβάλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους και στον κατασκευαστικό κλάδο για να επιβάλουν αγόγγυστα την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν την εργοδοτική πρόκληση, στην επίθεση στο ταξικό τους σωματείο, ύψωσαν ασπίδα προστασίας και απάντησαν με την αποχώρηση της βάρδιας από τη δουλειά, αναρτώντας και πάλι τις αφίσες. Να σημειωθεί ότι στο εργοτάξιο έγιναν 3 απολύσεις τον περασμένο μήνα λόγω ...κόστους, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 12 ώρες για τη διάνοιξη της σήραγγας χωρίς επαρκή εξαερισμό, φωτισμό με ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ολα αυτά, που αναδείχθηκαν και στην περιοδεία, προκάλεσαν το μένος της εργοδοσίας, προκειμένου να αποτρέψει την οργανωμένη πάλη των εργατών.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την επίθεση, σημειώνοντας ότι στο ταξικό κίνημα αυτές οι προκλήσεις δεν περνούν, ότι οι εργάτες απαντούν άμεσα και χωρίς περιστροφές. Απαιτεί από την κατασκευάστρια εταιρεία να μαζέψει τα ψευτοπαλίκαρά της, να πάρει αποφασιστικά μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Να εφαρμόσει το νόμο για τη διάνοιξη της σήραγγας, όπως επαρκή εξαερισμό και φωτισμό, καταλυτικά μηχανήματα, μάσκες οξυγόνου, τηλέφωνο, τακτικές ατμοσφαιρικές πιέσεις, τακτικές νοσοκομειακές εξετάσεις των εργαζομένων, εφαρμογή του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


ΟΑΕΕ
Σοβαρές περικοπές για τα ΑμΕΑ

Καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Σε περικοπή αναγκαίων θεραπειών για τη φροντίδα και αποκατάσταση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, ακόμα και των μικρών παιδιών προχώρησε η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σύμφωνα με καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πριν ένα μήνα ο ΟΑΕΕ έβγαλε εγκύκλιο με την οποία γίνονται δραστικές περικοπές σε λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και άλλες αναγκαίες θεραπείες. Οπως προκύπτει από καταγγελίες γονιών παιδιών με ειδικές ανάγκες, οι θεραπείες που ούτως ή άλλως δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι ανάγκες των ΑμΕΑ, μειώθηκαν δραματικά. Συγκεκριμένα οι συνεδρίες που καλύπτονται ανά μήνα για ατομική λογοθεραπεία και εργοθεραπεία μειώνονται από 22 σε 12, αντίστοιχα οι συνεδρίες για ατομική υποστηρικτική ψυχοθεραπεία μειώνονται από 22 σε 8, για συμβουλευτική γονέων από οκτώ σε τέσσερις, για θεραπεία συμπεριφοράς από 22 σε 12.

Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι απ' το παζλ των γενικευμένων περικοπών που γίνονται το τελευταίο διάστημα, ενώ ήδη με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οι οικογένειες των ΑμΕΑ έχουν φορτωθεί το κύριο βάρος της φροντίδας των παιδιών με αναπηρία, ενώ η φροντίδα και αποκατάσταση των ΑμΕΑ έπρεπε να γίνεται με 100% ευθύνη του κράτους και με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Σήμερα, οι οικογένειες είναι αναγκασμένες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν στα ΑμΕΑ τα στοιχειώδη ή να σταματούν θεραπείες αφού τα χρήματα που παίρνουν απ' το κράτος για τις θεραπείες αυτές, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πληρώνουν.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο που ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη το άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα:

  • Καταργούνται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και τα κατώτερα όρια των συντάξεων.
  • Μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση, ενώ στην πορεία θα καταργηθούν και οι εργοδοτικές εισφορές.
  • Χτυπά όλους τους σημερινούς εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και κυρίως στη νέα γενιά που ακολουθεί, δηλαδή τους σημερινούς εφήβους. Η νέα γενιά χάνει ολοκληρωτικά και το δικαίωμα στη σύνταξη και το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη.
  • Αφορά όλα τα Ταμεία, όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλες τις ηλικίες που βρίσκονται στην παραγωγή, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.
  • Με το νέο σύστημα η σύνταξη σπάει σε δύο τμήματα, στη λεγόμενη βασική και στην ανταποδοτική.
  • Το άθροισμα και των δύο αυτών τμημάτων οδηγεί σε σύνταξη δραματικά μικρότερη απ' αυτή που απονέμεται σήμερα, που έτσι και αλλιώς είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, αφού 7 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη μέχρι 600 ευρώ.
  • Το ύψος της λεγόμενης βασικής σύνταξης για κάποιον που έχει κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (4.500 ένσημα) το πολύ να φτάσει στα 360 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, και με τάση μείωσης, όσο δηλαδή η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ και θα δίνεται στο 65ο έτος, με τάση μείωσης.
  • Τη λεγόμενη βασική σύνταξη δε θα την παίρνουν όλοι, αφού αυτό καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Γίνεται δραστική περικοπή και αυτής ακόμα της «κολοβής» κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού η κρατική χρηματοδότηση δε θα αφορά πλέον ολόκληρη τη σύνταξη, αλλά μόνο τη βασική.
  • Ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού δε θα γίνεται στην τελευταία πενταετία (όπως γίνεται σήμερα π.χ. στο ΙΚΑ), αλλά σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο άρα μειώνεται δραστικά.
  • Η σύνταξη μειώνεται επίσης με τη μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης. Το 70% που ισχύει σήμερα ως συντελεστής αναπλήρωσης για την 35ετία (δηλαδή 2% για κάθε έτος), αντικαθίσταται από πολύ χαμηλότερο, που θα ξεκινά με 0,9% ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης για τα πρώτα χρόνια και δε θα ξεπερνά το 1,6% για τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι νέοι συντελεστές θα οδηγήσουν σε ένα συνολικό συντελεστή αναπλήρωσης για την 35ετία που φτάνει μόλις το 36,5%!
  • Ακόμα και αν σε αυτό το συντελεστή συνυπολογίσουμε το κομμάτι της «βασικής» σύνταξης, ο τελικός συντελεστής αναπλήρωσης δε θα ξεπερνά το 50%, αντί του 70% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Το νέο σύστημα θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από 40 χρόνια δουλειάς για να πάρουν στοιχειώδη σύνταξη.
  • Το χαράτσι με το νέο ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με το οποίο θα αφαιμάξει συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ, μειώνει απόλυτα τις συντάξεις, ενώ ανατροφοδοτούν οι συνταξιούχοι το σύστημα.
  • Τις συντάξεις μειώνει η απόλυτη μείωση των μισθών, ενώ οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις οδηγούν σε αδυναμία εξασφάλισης σύνταξης και επομένως δουλειά ως το θάνατο.
  • Σχεδιάζεται και η μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ με τη μείωση του ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης.

Τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα:

  • Στην εφαρμογή της αναθεωρημένης λίστας ων ΒΑΕ που θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειώσουν τις εισφορές των εργοδοτών.
  • Στην αναθεώρηση του τρόπου απονομής των αναπηρικών συντάξεων και στη συρρίκνωσή τους.
  • Στην αύξηση της τιμωρίας στο 6% για κάθε χρόνο «πρόωρης» συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, από το 4,5% που ισχύει σήμερα και συνολική μείωση κατά 30% στην πενταετία στο ύψος των πρόωρων συντάξεων.
  • Στη μετατροπή της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013, από 5 έως 17 χρόνια στις γυναίκες εργαζόμενες.

«Δεν είμαστε καύσιμο στη μηχανή της πλουτοκρατίας»

Αντιδράσεις ταξικών συνδικάτων και άλλων μαζικών αγωνιστικών φορέων

«Καλούμε τους οικοδόμους να μη δεχτούν να γίνουν το καύσιμο στη μηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στη μηχανή που ζητάει συνέχεια όλο και νέο αίμα για να κινεί τον οδοστρωτήρα που λιώνει τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα», σημειώνει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

«Τα μέτρα παίρνονται για να διευκολύνουν το κεφάλαιο να αυγατίσει τα κέρδη του. Δε θα είναι τα τελευταία, θα φέρουν και άλλα, πιο επώδυνα, αν το εργατικό κίνημα δε σηκώσει το μπόι του, αν δεν απαλλαχτεί από κόμματα και πολιτικές που στηρίζουν τα συμφέροντα των δυνάμεων του κεφαλαίου. Αν η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αντικατασταθεί από την ανάπτυξη που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει πως κατακρεουργείται ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. «Με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, τα τριήμερα και τετραήμερα εργασίας που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, παλιοί και νέοι, θα υποχρεωθούμε να δουλεύουμε περισσότερο από 40 χρόνια για να μπορέσουμε να πάρουμε ακόμα και αυτήν τη σύνταξη της εξαθλίωσης, δηλαδή τα 360 ευρώ».

Η ΠΑΣΕΒΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για την απόκρουση της νέας επίθεσης. Επισημαίνει ότι το μόνο που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να διευκολύνουν τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών, που απολαμβάνουν νέα προνόμια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Στόχος τους, τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ, είναι οι φτηνοί εργαζόμενοι, οι εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι και οι χρεοκοπημένοι αυτοαπασχολούμενοι, που θα βολεύονται με προνοιακά επιδόματα αντί για συντάξεις, με υποβαθμισμένες παροχές υγείας, στα πρότυπα της σημερινής ασφάλισης του ΟΓΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ