Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ
Αυξάνουν την «αιμορραγία» τους

Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

Μια απαράδεκτη τροπολογία που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε βάρος μικρών επαγγελματιών και εμπόρων που τα βγάζουν πέρα «όπως όπως» σε χωριά και μικρούς οικισμούς, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Με την τροπολογία μειώνονται τα εισοδηματικά όρια (τζίρος 400πλάσιος από το κατώτερο μεροκάματο στην τριετία, ενώ μέχρι σήμερα έπρεπε να είναι 500πλάσιος κ.ά.) βάσει των οποίων ένας μικρός ΕΒΕ πρέπει να ασφαλιστεί υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Ετσι, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 3.100 για νησιά ή των 1.000 για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κορινθία, εκεί που σήμερα οι μικροί ΕΒΕ ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, κάποιοι από αυτούς θα εξαναγκαστούν σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Αυτό συνεπάγεται νέα δυσβάσταχτα βάρη καθώς αυτόματα θα διπλασιαστούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους, στην καλύτερη περίπτωση! Είναι δεδομένο ότι κάποιοι από αυτούς δε θα αντέξουν τη νέα αφαίμαξη και θα κλείσουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι αναγκαίο «κακό» για πολλούς μικρούς ΕΒΕ σε χωριά, καθώς είναι λιγότερες οι εισφορές, αλλά βέβαια και η σύνταξη. Ωστόσο, δεν μπορούν να επωμιστούν το αυξημένο κόστος του ΟΑΕΕ. Μία από τις δικαιολογίες για τις νέες ρυθμίσεις, είναι ότι κάποιοι ΕΒΕ δραστηριοποιούνται εκτός της έδρας, είναι όμως λίγοι. Τις ρυθμίσεις προσπάθησε προηγούμενα να επιβάλει η διοίκηση του ΟΑΕΕ, με εγκύκλιο, αλλά απορρίφθηκαν δικαστικά. Συμπεριλαμβάνονται σ' αυτές και μικροπωλητές λαϊκών αγορών και επαγγελματίες που ασκούν παράλληλα αγροτικές εργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ