Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο τραπέζι η γενικευμένη μείωση μισθών

Το συνολικότερο σχέδιο ενίσχυσης της πλουτοκρατίας προβλέπει τη μείωση των μισθών στις χώρες - μέλη της ΕΕ

Στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας στοχεύουν τα αντιδραστικά σχέδια που απεργάζεται το πολιτικό προσωπικό της

ASSOCIATED PRESS

Στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας στοχεύουν τα αντιδραστικά σχέδια που απεργάζεται το πολιτικό προσωπικό της
Συνολικό ζήτημα μείωσης των μισθών των εργαζομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έθεσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και συνολικά στην ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο λαϊκό εισόδημα και τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει.

Οι δηλώσεις του Τρισέ έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, αλλά και του διοικητή του ΔΝΤ Ν. Στρος Καν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας πέρα από τη σημαντική μείωση των μισθών στο Δημόσιο, περνάνε μέσα από τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Με δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του άτυπου Γιούρογκρουπ στη Μαδρίτη, ο Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη «συμβατότητας» των μισθών σε κάθε χώρα της ΕΕ με τα επίπεδα παραγωγικότητας που εμφανίζει.

Είναι καθαρό ότι η επίθεση στους μισθούς των Ευρωπαίων εργαζομένων - και αυτό ανεξάρτητα αν μια χώρα εμφανίζει ή δεν εμφανίζει δημοσιονομικά προβλήματα - έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη και αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Είναι εμφανές ότι η όποια ανάπτυξη εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, ως θεμέλιο λίθο της θα έχει το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων.

Οι δηλώσεις Τρισέ ήρθαν με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ για την ανάγκη κάλυψης των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ. Διαφορές ανταγωνιστικότητας οι οποίες έχουν νομοτελειακά χαρακτηριστικά, καθώς οφείλονται στην όξυνση του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού για την κατάκτηση νέων θέσεων στις αγορές και τον έλεγχο των πρώτων υλών και οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια την περίοδο εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Εξελίξεις από Δευτέρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούγκερ υποστήριξε ότι τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής.

Προσέθεσε δε ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ευρωζώνης με το ΔΝΤ ανέφερε ότι συνεχίζεται η μεταξύ τους διαβούλευση, ούτως ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, η δράση τους να είναι εναρμονισμένη.

Αναφερόμενος στις εργασίες του Γιούρογκρουπ, επισήμανε ότι δεν τους απασχόλησε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι αυτό συνέβη στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης Κυριακής, ενώ τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι και με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα», έρχονται στην επιφάνεια με οξύτητα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι στη σημερινή φάση παίρνουν τη μορφή νομισματικών πολέμων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μπλοκ, με στόχο την κατάκτηση της ηγεμονίας, στη μετά την κρίση εποχή.

  • Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου «Ρόιτερς», ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενημερώνοντας τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στη Μαδρίτη, ανέφερε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ