Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ελειψε ο ... διάλογος

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το δεύτερο ζήτημα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση (...) που θα αλλάξει ριζικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, και η οποία όμως προωθείται εσπευσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο (...) Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, η αριστερά οφείλει να διατυπώσει το δικό της πλαίσιο για τον αυτοδιοικητικό χώρο. Ενα πλαίσιο που ως κεντρικούς άξονες έχει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ουσιαστική αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία χώρου άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών. Ενα πλαίσιο, που θα κάνει την αυτοδιοίκηση μοχλό της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, με επίκεντρο το κοινωνικό όφελος, το δημόσιο χώρο και την προστασία του περιβάλλοντος».

Το απόσπασμα είναι από ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, ακόμη κι αν το σχέδιο είχε περάσει από μια διαδικασία «κοινωνικού διαλόγου», αυτό θα το έκανε λιγότερο αντιλαϊκό; Οταν, μάλιστα, είναι γνωστός ο ρόλος των «κοινωνικών διαλόγων» ως προς τη νομιμοποίηση και την απόδοση μιας επίφασης δημοκρατικότητας σε αντιλαϊκές αντεργατικές επιλογές.

Οσο για το πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τις εξελίξεις στην ΤΑ, καθώς επέλεξε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να συμπορευτεί και εκεί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς - όχι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτή σίγουρα δεν το πιστεύει - ότι η ΤΑ είναι κάτι ξεκομμένο από τον κρατικό μηχανισμό. Κομμάτι του αστικού κράτους είναι και κατά συνέπεια παίζει συγκεκριμένο αντιλαϊκό ρόλο. Αυτός ο ρόλος ενισχύεται στο έπακρο με τον «Καλλικράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ