ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Μ' όλες μας τις δυνάμεις

Κάθε ηφαίστειο εμφανίζεται ως καταστροφή μέχρι να αποδειχτεί η ευεργετική του δράση στο αποτέλεσμα. Η τέφρα του μετατρέπεται σε μια εξαιρετικά γόνιμη γη. Αυτό που είναι καλό για την ανθρωπότητα, είναι κακό για τον καπιταλισμό. Ο οποίος κερδίζει ή χάνει τώρα. Τώρα, για παράδειγμα, χάνουν οι αεροπορικές εταιρείες, τώρα θέλουν να κερδίσουν, κι ας βαφτεί αυτό το κέρδος με αίμα. Εξάλλου κάθε κέρδος με αίμα είναι βαμμένο.

Μαζί τους δε θα βρούμε κοινό τόπο, ας ευχόμαστε, λοιπόν, να γίνουν όλα ένα ηφαίστειο σε έκρηξη. Το τέλος θα είναι καλό για τους ανθρώπους, κακό για τους καπιταλιστές.

Η επόμενη είδηση βρίσκεται σε δύο στοιχεία: Ανώτατη οροφή για όλες τις συντάξεις στα 1.500 ευρώ και αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης των γυναικών τώρα. Και τα δύο ήταν στο πλάνο εξαρχής. Ηθελαν, όμως, να φτιαχτεί το κατάλληλο κλίμα για να περάσουν. Είναι τα δύο επόμενα που θα παρουσιαστούν ως ανάγκη για να σωθεί η χώρα, δηλαδή το ταμείο των καπιταλιστών.

Τόσο καιρό φοβέριζαν τον κόσμο με τον μπαμπούλα ΔΝΤ, από τον οποίο θα μας έσωζε η καλή ΕΕ. Οταν έγινε καθαρό πως ΔΝΤ σημαίνει κατά κύριο λόγο και ΕΕ, άρχισαν να σφυρίζουν κλέφτικα. Ορισμένοι, όπως στον ΣΥΝ, ανακάλυψαν ως και «κατάρρευση κατακτήσεων». Αφήνουμε στην άκρη ότι οι κατακτήσεις δεν καταρρέουν, αλλά ανατρέπονται ή αφαιρούνται. Στεκόμαστε στο ότι κάνουν πάλι πως δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο. Για το ότι και αυτοί έχουν οπλίσει το χέρι του φονιά με την υπογραφή τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Γι' αυτό μιλάνε για κατάρρευση, για να μη μιλήσουν για το διαρκή ταξικό πόλεμο, στον οποίο οι ίδιοι έχουν προ πολλού επιλέξει να είναι απέναντι από τους εργάτες. Μιλάνε για κατάρρευση, καλλιεργώντας ακόμα και τώρα αυταπάτες ότι με μιαν άλλη διαχείριση κάτι θα σωθεί. Η ψυχή του οπορτουνιστή φεύγει, το χούι ποτέ.

Χωρίς μνήμη θέλουν να εμφανίζονται κι άλλοι. Αυτοί που τώρα δηλώνουν πως οι προτάσεις Γιαννίτση θα είχαν λύσει τότε το πρόβλημα. Εχουν θράσος, όταν το φέρνουν σε αντιπαραβολή με το σήμερα. Ας ανοίξουν τα κιτάπια τους και θα βρουν στις προτάσεις Γιαννίτση τα 67 χρόνια για σύνταξη, το τριφασικό σύστημα (επίδομα φτωχοκομείου σαν βασική σύνταξη, επαγγελματικό ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση) και τη μείωση του ποσού της σύνταξης μέσα από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της.

Οι εργάτες που αντιστάθηκαν στις προτάσεις Γιαννίτση κέρδισαν χρόνο. Αυτό θέλει να ανατρέψει η αστική τάξη. Στο χέρι των εργατών να κερδίσουν κι άλλο χρόνο, όχι για να χάσουν αύριο, αλλά για να αντιστρέψουν εντελώς το παιχνίδι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κερδίσουν ούτε ένα σεντς οι καπιταλιστές. Υπάρχει λόγος σοβαρός να κερδίσουν οι εργάτες τα πάντα. Τώρα που το θηρίο δε βρίσκει διέξοδο, τώρα δεν του ανοίγεις την πόρτα, το τελειώνεις. Δεν είναι απλό, είναι όμως αναγκαίο.

Μόνον όταν όλα υποταχτούν σ' αυτήν την ανάγκη, θα πάψει το δούλεμα. Οπως από ορισμένους, που ανακαλύπτουν πως ο κόσμος έχει αποδεχτεί τα μέτρα, έχει γίνει Μιθριδάτης, επειδή, λέει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές. Και μόνο το δήθεν κλάμα συνιστά προπαγάνδα αισχίστου είδους. Αλλά η μεγάλη κομπίνα είναι στο αίτημα για «ρεαλιστικές προτάσεις». Εννοούν πάντα προτάσεις εντός του συστήματος που κλέβει τον ιδρώτα των εργατών. Οποτε οι εργάτες μπήκαν σε τέτοια συζήτηση, βγήκαν χαμένοι. Καιρός να ζητήσουν αυτό που τους βγάζει έξω από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Στον αρθρογράφο που ζητάει να πληρώσουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους απαντάς «ωραία, πληρώστε, εμείς δεν έχουμε». Αλλά το χοντραίνει. Ετσι μετά την ιστορία με τον γεράκο που δήθεν πήγε να δώσει τη σύνταξή του στον Παπανδρέου, μας λένε τώρα πως και όλοι μαζί οι υπόλοιποι στοιχηματίζουμε, και μάλιστα υποχρεωτικά, υπέρ του Παπανδρέου. Γιατί, μαζοχιστές είμαστε; Οχι, αλλά αυτός δημιουργεί την εντύπωση και την αφήνει να δουλέψει.

Παραμονές της απεργίας, μάτια κι αυτιά ανοιχτά, καμιά λύπηση για κανέναν καπιταλιστή, οι εργάτες έχουν να παίρνουν. Και το όπλο τους είναι ένα: Να αφαιρέσουν με κάθε τρόπο από τον καπιταλιστή τη δυνατότητα να τους εκμεταλλεύεται. Η απεργία είναι μία στάση σ' αυτήν τη πορεία. Σ' αυτήν τη στάση οι εργάτες πρέπει να πάρουν μια γερή ανάσα για τη συνέχεια. Για να πάρουν ανάσα, πρέπει να φτάσουν στην απεργία. Γι' αυτό όλες μας οι δυνάμεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ

ΕΝΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ: «Ο "μηχανισμός στήριξης" δεν είναι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΕ. Μπορεί το ΔΝΤ να έχει τους δικούς του όρους (...) αλλά ας μη μας διαφεύγει ότι τα κράτη μέλη του Eurogroup έχουν στο ΔΝΤ το 22% των ψήφων, έναντι του 16% που διαθέτουν οι ΗΠΑ» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ; «Την κατάρρευση των μεταπολιτευτικών κοινωνικών κατακτήσεων σηματοδοτεί η τριπλή επιτήρηση της χώρας από ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ από αύριο» (η «ανακάλυψη» στην ΑΥΓΗ).

ΘΡΑΣΟΣ: «Εάν το 2001 η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα είχαν αντιμετωπίσει με περίσκεψη και σωφροσύνη - και κυρίως με διορατικότητα - τις προτεινόμενες αλλαγές Γιαννίτση, σήμερα το σύστημα θα ήταν βιώσιμο. Οι εργαζόμενοι δεν θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με το εφιαλτικό ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα Ταμεία. `Η να εργάζονται περισσότερα χρόνια, να βγαίνουν στη σύνταξη σε μεγαλύτερη ηλικία και να παίρνουν και μικρότερη σύνταξη» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ: «Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε.Τ." το ΔΝΤ και η Κομισιόν στο πλαίσιο μυστικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούν ήδη με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει ακόμη πιο επώδυνα μέτρα για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων δύο ρυθμίσεις άκρως αντιλαϊκές: Την επιβολή ανώτατου ορίου 1500 ευρώ για όλες τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Την άμεση εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών από την 1η Ιανουαρίου 2011» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ «ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ» για την απεργία 21-22 Απρίλη

ΕΘΝΟΣ: ΝΤΟΜΙΝΟ μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις

ΤΑ ΝΕΑ: Σύνταξη στα 67! Επιστολή - τελεσίγραφο της ΕΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι δύο πρώτες εντολές του ΔΝΤ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατροπές παντού φέρνει το ΔΝΤ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ Δάντη

Η ΑΥΓΗ: ΔΝΤ Τα λεφτά σας και τη ζωή σας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από κόσκινο η μισθοδοσία στο Δημόσιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Δεύτερη πανευρωπαϊκά στην παρανομία η Ελλάδα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Υπο νέα «ΚΑΤΟΧΗ»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το ΔΝΤ αξιώνει νέα μέτρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ το πολιτικό σκηνικό

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εγγραφο από το 2005 στη ΝΔ για Μαζιώτη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα ντοκουμέντα της τρομοκρατίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο μιθριδατισμός καλλιεργείται

«Η συνεχής επανάληψη όλων αυτών των αρνητικών ενδεχομένως οδηγεί σ' ένα είδους μιθριδατισμού, ο οποίος ακυρώνει ή τουλάχιστον περιορίζει τις αντιδράσεις. Με αυτόν τον τρόπο υιοθετείται από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας - όπως έχουν δείξει οι μετρήσεις - η λογική που συνοψίζεται στις λέξεις "δεν υπάρχει άλλη λύση". Συνηγορούν βέβαια τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αδυνατούν να εκφέρουν μια πειστική εναλλακτική λύση, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Και αυτό είναι πως μέσα σε λίγες εβδομάδες θ' αλλάξει η ζωή μας τόσο όσο δεν άλλαξε τα πενήντα τουλάχιστον τελευταία χρόνια» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Πληρώστε πρώτα το στοίχημα

«Συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει εξ ορισμού να είναι όλοι οι πολίτες. Kαι καθείς να συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων του. O πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επειδή έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για το ήθος του και δεν βαρύνεται με πράξεις που μπορούσαν να τον καταστήσουν αναξιόπιστο, αναλαμβάνει μια τεράστιων διαστάσεων εθνική προσπάθεια. Oι Eλληνες στοιχηματίζουν υποχρεωτικό το αύριο του τόπου και το δικό τους στην επιτυχία της κυβέρνησης» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Το κατάλληλο δώρο, την κατάλληλη μέρα

«Τις προπέλες στο φουλ για πλήρη απελευθέρωση της κρουαζιέρας με άρση του προστατευτικού καθεστώτος του καμποτάζ έχει βάλει η κυβέρνηση. Τη σχετική εξαγγελία προσφορά στον κόσμο του τουρισμού προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την Τετάρτη που συμπίπτει φέτος με την αποφράδα επέτειο της 21ης Απριλίου» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ