ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Δυνατά στην απεργία

Την ώρα που ανακοινώνονταν τα τρελά κέρδη της μίας μετά την άλλη των τραπεζών, η κυβέρνηση έψαχνε να βρει πώς θα σερβίρει το αντεργατικό πακέτο που θα πείθει τον κόσμο ότι είναι για το καλό της χώρας να πληρώσει ακριβά τα κέρδη του τραπεζίτη.

Και ω του θαύματος τής προσφέρεται λύση και μάλιστα «αντιεξουσιαστική»: να πει στο λαό καθαρή την αλήθεια, ώστε να καταλάβει ότι είναι για το καλό του λαού τα κέρδη του τραπεζίτη. `Η, εμείς λαλήσαμε, ή αυτοί έχουν λόγους να πιστεύουν πως μπορούν για πολύ ακόμα να δουλεύουνε χοντρά τον κόσμο.

Η πρόταση, πάντως, έπιασε τόπο: Λάβρος ο Παπανδρέου εμφανίζεται να ξιφουλκεί κατά όσων δε θέλουν να χάσουν προνόμια.

Γεγονός που «εξοργίζει» τον Παναγόπουλο που με το ζόρι κρατιέται να μη δηλώσει ό,τι και ο Παπαχρήστου: Πάμε γρήγορα πρόεδρε στο ΔΝΤ γιατί χανόμαστε!

Αυτοί, πάντως, που έχουν πάρει πιο ζεστά το θέμα είναι στον ΣΥΝ. Μετά την ΕΕ έχουν πάρει εργολαβία και το ...«πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», τόσο που διαβάζεις κείμενα στελεχών του ΣΥΝ να μιλάνε για «εσχάτη προδοσία της ψήφου» (Λαφαζάνης) και εκεί πια δεν τον γλιτώνεις τον ψυχίατρο.

Με κάτι τέτοιες, όμως, πλακίτσες - που πλασάρονται και ως πολιτική - συμπληρώνουμε εφτά μήνες με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κι αντί να έχει φύγει η ΝΔ, επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας η προεκλογική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ είναι μία και απαράλλαχτη, είναι μια πολιτική για τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι μια πολιτική που θέλει να τσακίσει κι άλλο τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, είναι μια πολιτική που ή την πολεμάς αδιαφορώντας για το ποιος την εφαρμόζει ή σε παίρνει από κάτω σαν οδοστρωτήρας.

Κι επειδή οι εργάτες δεν είναι κωθώνια, επειδή κοντά στους εργάτες δεν τρώνε κουτόχορτο και πολλοί άλλοι ακόμα, επειδή, δηλαδή, η αυθεντική λαϊκή αγανάκτηση - ψάχνοντας τρόπο να εκφραστεί - μετουσιώνεται ήδη σε οργανωμένη πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, τρέχουν και δε φτάνουν διάφοροι να πείσουν πως δεν είναι του θανατά τα πράγματα, πως υπάρχουν καλές συνταγές που μπορούν να μας βγάλουν απ' την κρίση χωρίς να πληρώσουμε πολλά και άλλα τέτοια φαιδρά. Εντελώς συμπτωματικά, ο γνωστός Σόρος και ο επίσης γνωστός Βγενόπουλος εμφανίστηκαν ενώπιον του επίσης γνωστού Παπαχελά για να πείσουν πως με ολίγον από Κέινς και το σύστημα μπορεί να σωθεί και οι άνθρωποι να περάσουν καλά. Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά είναι που με συνταγές «ανθρώπινου» καπιταλισμού επιχειρείται να σωθούν τα κέρδη. Μόνο που πάντα η σωτηρία των κερδών σήμαινε χάσιμο για τους εργάτες.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα για την εργατική τάξη είναι αναγκαστικό να κλείσει τα αυτιά και σ' αυτούς που θέλουν να την εκβιάσουν (για το καλό της χώρας) και σ' αυτούς που θέλουν να την τρομοκρατήσουν (δες τον μπαμπούλα του κακού ΔΝΤ και κατάπινε την καλή ΕΕ).

Η εξαφάνιση από το σύνολο του Τύπου της είδησης ότι από σήμερα το πρωί υπάρχει 48ωρη πανελλαδική απεργία από τα ταξικά σωματεία, δείχνει τι είναι αυτό που πράγματι φοβίζει τους καπιταλιστές. Εκεί πρέπει να 'ναι στραμμένη και η προσοχή των εργατών: Στο πώς θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμή τους.


ΠΑΡΕ ΣΚΟΥΠΑ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Κέρδη μαμούθ 4,4 δισ. δολαρίων, τα υψηλότερα μετά το 2007 ανακοίνωσε για το πρώτο φετινό τρίμηνο η Citigroup (...) Είχε λάβει οικονομική βοήθεια 20 δισ. δολάρια από χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της (...) Την περασμένη εβδομάδα η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων για το πρώτο φετινό τρίμηνο (...) Η Bank of America είχε ανακοινώσει κέρδη 3,2 δισ. (...) Σήμερα ανακοινώνει κέρδη η Goldman Sachs» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Στο σερβίρισμα της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής που έχει ποτέ εφαρμοστεί στη χώρα ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση (...) Οι τελευταίες συσκέψεις έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής καθώς έχουν διαπιστώσει πολλά κενά που έχουν φέρει την κυβέρνηση σε θέση άμυνας» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Δικαιούται ο πολίτης, που πληρώνει βαρύ τίμημα για την έξοδο από την κρίση, να γνωρίζει τι τον περιμένει αύριο και αν οι θυσίες του έχουν αποτέλεσμα, ώστε να βγει η οικονομία από το τούνελ» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ: «Ας κάνουν στην άκρη όσοι δεν θέλουν η χώρα να αλλάξει γιατί δεν θέλουν να χάσουν προνόμια και να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί» (ο Γ. Παπανδρέου σε κυβερνητική σύσκεψη / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟΝ: «Με το ζόρι προσπαθεί να κρατηθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για να μη στραφεί ευθέως εναντίον του πρωθυπουργού» (το βεβαιώνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΒΙΑΖΕΤΑΙ: «Να τη στηρίξουμε την κυβέρνηση, δεν λέω, αλλά εδώ το πράγμα έχει παραγίνει (...) Αφού θα πάμε που θα πάμε γιατί δεν το κάνουν μια ώρα νωρίτερα να τελειώνουμε;» (η αγανάκτηση του Γ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες άγριες περικοπές σε μισθούς - ασφάλιση από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ στις 21 - 22 Απρίλη για να μην περάσουν τα μέτρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού το τσεκούρι στις συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για την κομπίνα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θέμα ημερών η προσφυγή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΕΦΡΑ από τις αγορές, ΛΑΒΑ από το ΔΝΤ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ οι γύπες του ΔΝΤ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεκαλύφθη η κεντρική γιάφκα πλήρης όπλων και εκρηκτικών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οπλα και ρουκέτες δίπλα στα δικαστήρια

ΤΑ ΝΕΑ: Αφόπλισαν τους τρομοκράτες

ΕΘΝΟΣ: ΧΤΥΠΗΜΑ στην καρδιά της τρομοκρατίας

Η ΑΥΓΗ: Στη «γιάφκα» του ΔΝΤ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εμφύλιο θα προκαλέσει ο «Καλλικράτης»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ τελειώνει το ράβε - ξήλωνε

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Οσο παρατείνεται το καθεστώς αβεβαιότητας τόσο η οικονομία κινδυνεύει με αδιέξοδο. Ηδη η αγορά ομολόγων μοιάζει ακινητοποιημένη. Οι συναλλαγές είναι περιορισμένες και κάθε πράξη εκτινάσσει τα επιτόκια δανεισμού σε ύψος ρεκόρ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος εξαντλείται. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Αλλιώς το ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Οταν άρχιζε όλη αυτή η φιλολογία για τα «spreads» ορισμένοι σημείωναν με νόημα πως ένα τμήμα της αστικής τάξης που αγοράζει και πουλά ομόλογα θα βρεθεί να χάνει. Η ένταση με την οποία ορισμένοι διαμαρτύρονται γιατί πάγωσε η αγορά ομολόγων βεβαιώνει πως είναι παίχτες. Υπάρχει λόγος να συμμερίζεται την αγωνία τους ένας εργάτης; Με αρπαγμένο απ' την εκμετάλλευση εργατών χρήμα παίζουν, αρπαγμένο χρήμα χάνουν - αν χάνουν - αυτό το αρπαγμένο χρήμα-κεφάλαιο θέλουν να αυγατίσουν. Και το κέρδος τους και η χασούρα τους βγαίνουν από τις πλάτες του εργάτη, που για να κερδίσει αυτός πρέπει οι καπιταλιστές να φύγουν απ' τη μέση. Εκεί όλα τα σφυριά, πολύ περισσότερο τώρα που είναι έκδηλη η αδυναμία των καπιταλιστών να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους.

«Για να επανέλθει η οικονομία στον ενάρετο κύκλο πρέπει να γίνουν πράξη άμεσα όλες οι μεταρρυθμίσεις που η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, αλλά... ακόμη έχουν μείνει στο επίπεδο των εξαγγελιών (...) H ώρα της κρίσης ήρθε. Oι πολιτικές ηγεσίες πρέπει με την υπεύθυνη στάση τους να ανοίξουν τον δρόμο για να μπουν τα θεμέλια για μια υγιή ελληνική οικονομία» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Την ώρα που η αστική τάξη «κλαίει», την ίδια ώρα κάνει καθαρό και τι επιδιώκει. Ο ενάρετος κύκλος που επικαλείται είναι η αύξηση των κερδών. Και οι μεταρρυθμίσεις που της είναι αναγκαίες είναι το χτύπημα στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς. Η υγιής οικονομία που θέλει, όπως και η «άρρωστη», είναι εξαιρετικά ανθυγιεινή για τους εργάτες. Ενας ακόμα λόγος η σημερινή απεργία να αναδείξει ως αντίπαλο το σύνολο της αστικής τάξης, όπως εξάλλου αντιμετωπίζει η ίδια τους εργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ