ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Διορθωτική εγκύκλιος για τα φάρμακα

Οι βεβιασμένες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων οδήγησαν σε ασαφείς διατυπώσεις στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε (21.8.2000), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα βεβαρημένες κατηγορίες ασθενών. Ετσι χτες, η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη - μετά και από αλλεπάλληλα ερωτήματα των φαρμακείων των νοσοκομείων - προχώρησε στην έκδοση διορθωτικής απόφασης, με την οποία αίρονται, τόσο οι ασάφειες, όσο και οι παρερμηνείες.

Η εγκύκλιος του υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου (21.8.2000), μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι στους «ασθενείς ασφαλισμένους του Δημοσίου ή σε άλλο ασφαλιστικό φορέα χορηγούνται φάρμακα μόνο εφόσον πρόκειται για ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και μόνο για τα συγκεκριμένα ιδιοσκευάσματα που αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις».

Στη νέα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο» είναι και οι ασθενείς εκείνοι, οι οποίοι έχουν δεχτεί υπηρεσίες υγείας από ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι οποίες ήταν ακόμη και αμιγώς διαγνωστικές, για πάθηση που κρίθηκε ότι δε χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο, αλλά οπωσδήποτε χρήζει θεραπευτικής φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Οι ασθενείς αυτοί, συνεχίζει η εγκύκλιος, διατηρούν πιστοποιητικά έγγραφα νοσοκομείου, τα οποία αποδεικνύουν τη χρονιότητα της πάθησής τους. Εφόσον αυτό δε συμβαίνει, η χρόνια πάθηση πιστοποιείται με επικοινωνία των υπηρεσιών του νοσοκομείου, στο οποίο προσέρχεται ο ασθενής και των αντίστοιχων υπηρεσιών του νοσοκομείου, στο οποίο διαγνώστηκε η πάθησή του μετά από νοσηλεία ή διαγνωστική διαδικασία.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται ακόμα τα ακόλουθα:

  • Ασθενείς πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις (π.χ. ενδοκρινολογικές, νευροεκφυλιστικές, καρκινοπάθειες), για τις οποίες απαιτείται συνεχής και μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον θεράποντα ιατρό ή ιατρό ανάλογης ειδικότητας, προσερχόμενοι στα εξωτερικά ή ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων. Ο ιατρός κρίνει κατά πόσον είναι κατάλληλο το ήδη χορηγούμενο φάρμακο να συνεχιστεί ή να αντικατασταθεί με πλέον αποτελεσματικό ή ασφαλέστερο φάρμακο. Η κρίση του ιατρού απεικονίζεται επί της συνταγής.
  • Οσον αφορά τους χρόνιους νεφροπαθείς που υφίστανται αιμοκάθαρση σε νοσηλευτικές μονάδες που δε διαθέτουν φαρμακείο - λόγω μη ύπαρξης κενών θέσεων αιμοκάθαρσης σε μονάδες τεχνητού νεφρού του πλησιέστερου προς την παραμονή τους νοσοκομείου του ΕΣΥ - δύνανται ως διαγνωσμένοι νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση να αιτούν τη χορήγηση των φαρμάκων αιμοκάθαρσης (π.χ. ηπαρίνης) ή αυτών για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της χρόνιας νεφρικής νόσου (π.χ. ερυθροποιητίνης) από το φαρμακείο του πλησιέστερου προς τη διαμονή τους ή προς τη μονάδα που εισέρχονται για αιμοκάθαρση, δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος.
26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Με τη θερμή υποστήριξη και τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, συνεχίζονται οι δεκάδες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που γίνονται σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας μας.

Οι εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», για τις επόμενες μέρες, είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Στους Αγίους Αποστόλους στα Χανιά, στις 9 μ.μ., εκδήλωση ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας της περιοχής.

- Στους Φούρνους Ικαρίας, στις 9 μ.μ., με θέμα την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

  • Αύριο, Σάββατο, 5/8:

- Στην Αλεξανδρούπολη, στο Κηποθέατρο, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «ΝΑΤΟ και ανεργία» και ομιλητή τον Λάζαρο Μπάμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στον Αλμυρό Βόλου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην Ελάτεια Φθιώτιδας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στη Νένητα Χίου, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη - Αιγαίο».

- Εκδηλώσεις θα γίνουν, επίσης, στις Μοίρες Ηρακλείου, στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στη Λευκίμη Κέρκυρας.

  • Την Κυριακή 6/8:

- Στην πόλη της Χίου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα την πάλη για την ειρήνη ιδιαίτερα στο Αιγαίο και ομιλητή τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, στις 8.30μ.μ., με θέμα την παιδεία.

- Στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς, στις 9 μ.μ., με θέμα «ΚΝΕ και το κίνημα της νεολαίας».

- Στον Αϊ - Μαθιά Κέρκυρας.

Αποσπάσεις και διορισμοί

Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι 500 λιγότερες από πέρσι. Επίσης, μέχρι τις 15 Αυγούστου θα ανακοινωθούν και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών.

Αυξήσεις 28% ζητούν οι ταξιτζήδες

Αυξήσεις τουλάχιστον 20 δρχ. στο χιλιόμετρο της μονής ταρίφας (28%) και ανάλογη αύξηση στη διπλή ταρίφα, ζητούν οι ταξιτζήδες, προκειμένου - όπως ανέφεραν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου τους (ΣΑΤΑ) - να καλύψουν το κόστος λειτουργίας του ταξί, μετά τις απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα.

Οπως δήλωσαν, η πρόταση του ΣΑΤΑ, που «δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει η κυβέρνηση», είναι: Να φτάσει η μονή ταρίφα στις 91 δρχ. το χιλιόμετρο (από 71) και τουλάχιστον τις 144 δρχ. η διπλή ταρίφα (από 130). Να σημειώσουμε ότι τα κόμιστρα των ταξί επρόκειτο να αυξηθούν από 1η Οκτώβρη κατά 7% με βάση περσινή συμφωνία του ΣΑΤΑ με την κυβέρνηση, αλλά, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η συμφωνία αυτή έγινε πριν τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Επίσης, με αφορμή την επικείμενη παράδοση νέων λεωφορειοδρόμων στη Μεσογείων, οι ταξιτζήδες προειδοποίησαν ότι θα διεκδικήσουν την ελεύθερη διέλευσή τους σ' αυτούς, με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή, όπως υποστηρίζουν, περιορίζεται με τον τρόπο αυτό η εργασία τους, επιβαρύνονται οι επιβάτες, αλλά και το κόστος των ταξί.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι στις αυξήσεις των εισιτηρίων

Την αγανάκτησή της για τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων από τις 7 Αυγούστου που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Παράλληλα, η Ενωση ζητά να μην υλοποιηθούν οι αυξήσεις, «καθώς αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα - στα τόσα άλλα - που πλήττουν τις έτσι και αλλιώς χαμηλές συντάξεις».

«Μετά τις αυξήσεις - φωτιά σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, τις αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, έρχεστε τώρα και με τις αυξήσεις στα εισιτήρια. Οπου δεν υπάρχει ντροπή, υπάρχει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει η Ενωση και καταλήγει: «Οι συνταξιούχοι του Πειραιά διαθέτουν τη δύναμη και με το περίσσευμα της οργής τους δε θα αφήσουν αναπάντητες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Θα αγωνιστούν με όλους τους εργαζόμενους, με μπροστάρη πάντα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ