ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξικό, αγωνιστικό προσκλητήριο!
Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους , για ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην πολύμορφη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους από την κυβέρνηση, τους βιομήχανους και τους υποστηρικτές τους

Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα, να συντονίσουν την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, να δώσουν με αποφασιστικότητα και προοπτική, σκληρές ταξικές μάχες», τονίζει το ΠΑΜΕστην πολυσέλιδη προκήρυξή του, με την οποία θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς, μπαίνοντας μπροστάρης στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αφαίρεση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των κατακτήσεών τους στα χέρια τους και να δώσουν ταξική, αγωνιστική απάντηση σε αυτούς που τις επιβουλεύονται. Στην προκήρυξη, τονίζεται συγκεκριμένα: «Το ΠΑΜΕ καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά τα αντεργατικά μέτρα, καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Εθεσε στα όργανα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διεκδικητικό πλαίσιο με πρόταση για απεργιακό αγώνα, οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Τραβάει μπροστά. Συνεχίζει την αγωνιστική - ταξική του πορεία, εντείνει τη δράση του, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, οργανώνοντας την πάλη τους, δίνοντας τη μάχη στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους, θέτοντας την αναγκαιότητα της καταδίκης των αντεργατικών μέτρων και της ανάπτυξης των αγώνων, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα. Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους, να ενημερώσουν και να εξοπλίσουν τους εργατοϋπάλληλους για να δράσουμε και να αντεπιτεθούμε συντονισμένα και μαχητικά.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τους κάθε είδους στημένους "διαλόγους", να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς και τους κλάδους σε απροσπέλαστα οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων, να οργανώσουν "Επιτροπές Αγώνα", να αναπτύξουν πολύμορφες μορφές πάλης στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων.

Η αποτελεσματική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλει επίμονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση της δράσης των Σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, υπογραμμίζει: «Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες. Προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας που θα σημαδέψει τη ζωή των εργατών, των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια. Δε θα το επιτρέψουμε. Με τον οργανωμένο, ταξικό αγώνα, έχουμε τη δυνατότητα να εμποδίσουμε, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων εργατικών αιτημάτων, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η αλήθεια

Αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα στην οποία στοχεύουν τα κυβερνητικά μέτρα, που σύντομα θα γίνουν και αντικείμενο του ψευδεπίγραφου «κοινωνικού διαλόγου», το ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Προωθείται η κατάργηση του 8ωρου, αφαιρείται η δυνατότητα παρέμβασης του συνδικάτου και δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να "διευθετούν" σε κάθε χώρο δουλιάς, το χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες αύξησης των κερδών τους, απαλλαγμένοι ακόμα και απ' την υποχρέωση να καταβάλλουν υπερωριακή αμοιβή. Το ξήλωμα του 8ωρου, η "ελαστικοποίηση", οδηγεί στη 10ωρη - 12ωρη ημερήσια εργασία στην εναλλαγή "υπεραπασχόλησης" και "υποαπασχόλησης", ενισχύει την εντατικοποίηση της δουλιάς και προκαλεί οδυνηρές συνέπειες στην εργασιακή, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.

Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από το 2% στο 10%, αποθρασύνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές διώξεις και απελευθέρωση των απολύσεων.

Γενικεύεται η "μερική απασχόληση", στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δίνεται ισχυρό χτύπημα στην πλήρη απασχόληση, υπονομεύεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δεχτεί ήδη, ισχυρό χτύπημα από την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας και του κράτους».

Στην προκήρυξη του ΠΑΜΕ τονίζεται ότι «τα αντεργατικά αυτά μέτρα, πατάνε στο έδαφος των αντιδραστικών αλλαγών που προώθησε η ΝΔ με το νόμο 1892/90 (για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης) και τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1990 - 93 που μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν το όριο ηλικίας και χειροτέρευσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αυτή την πολιτική συνέχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2639/98, χτυπώντας το 8ωρο, επεκτείνοντας τη "μερική απασχόληση", στήνοντας τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", δημιουργώντας ιδιωτικά, δουλεμπορικά γραφεία εργασίας, διαλύοντας ουσιαστικά τις "επιθεωρήσεις εργασίας", ενισχύοντας την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο μύθος

Ακυρώνοντας το προπαγανδιστικό παιχνίδι της κυβέρνησης για αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και του λαού σε σχέση με την πολιτική της και τα μέτρα που προωθεί, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει στην προκήρυξή του:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους προβάλλοντας το "ΜΥΘΟ" της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ψεύδεται ασύστολα.

Η ανεργία είναι γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος και θεριεύει από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την ενσωμάτωση της χώρας μας στην "Ευρωπαϊκή Ενωση" με τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, το κλείσιμο εργοστασίων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις, την ασύδοτη δράση της εργοδοσίας.

Η κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων συμβαδίζει με την αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία από 2,8% το 1980, 7% το 1990, εκτινάχτηκε στο 11,7% το 1999, ακόμα και με τα επίσημα φιλτραρισμένα στοιχεία. Αυξήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο. Το αντεργατικό πλαίσιο των "ελαστικών σχέσεων εργασίας" και των "ευέλικτων μορφών απασχόλησης", χτυπάει το σταθερό χρόνο εργασίας, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς, τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οδηγεί σε εργασιακό "μεσαίωνα", στην αύξηση της υποαπασχόλησης, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης στρατιάς απασχολήσιμων, μισοανέργων με ανύπαρκτα ή μερικά μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αυτό είναι το εργασιακό "μοντέλο" που προσκυνούν οι διαχειριστές των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, οι λάτρεις της οικονομίας της "αγοράς", για να αυξήσουν παραπέρα τα κέρδη του κεφαλαίου και να ενισχύσουν, όπως λένε, την "ανταγωνιστικότητα"».

Απομονώστε τις συμβιβασμένες ηγεσίες

Το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τις ευθύνες των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, η στάση των οποίων υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζει τα κυβερνητικά σχέδια, τονίζει: «Οι ευθύνες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ιστορικές.

Αρνούνται την ανάπτυξη των αγώνων και επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους με φραστικές διαφοροποιήσεις και ελιγμούς σκοπιμότητας. Στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, ρίχνοντας νερό στον μύλο της εργοδοσίας, συμμετέχοντας στα παιχνίδια κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η χρησιμοποίηση του ψευτο - 35ωρου ως άλλοθι για τη συμμετοχή στον αντεργατικό "διάλογο" και το ξεπούλημα των εργατικών δικαιωμάτων, αποτελεί πρόκληση, εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων. 35ωρο χωρίς καθορισμό σταθερού, ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, χωρίς να στηρίζεται στο 7ωρο και το 5ήμερο, χωρίς αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων, διευκολύνει την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Η τακτική της "ταξικής συναίνεσης", είναι άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης του 1997 - 1998 και η υπογραφή στο αντεργατικό κατασκεύασμα με τον τίτλο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης" άναψε το πράσινο φως στην κυβερνητική, εργοδοτική επίθεση.

Τα περιβόητα "εννιά" σημεία που προβάλλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ως βάση του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, συμπυκνώνουν τις βασικές θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και συνθέτουν το περιεχόμενο μιας νέας "Μαύρης Αντεργατικής Βίβλου"».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημειώνει επίσης στο αγωνιστικό του κάλεσμα, ότι οι φράσεις «δημοσιονομική, εισοδηματική, αντιπληθωριστική πολιτική», παραπέμπουν σε μια πολιτική λιτότητας. Οι «διαρθρωτικές πολιτικές», η «ανταγωνιστικότητα» και η «επιχειρηματικότητα», αντιστοιχούν σε νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και σαρωτικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Οι «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση» και οι «ειδικές πρωτοβουλίες για περιοχές υψηλής ανεργίας», κρύβουν την προικοδότηση των βιομηχάνων. Τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης» κρύβουν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την ανασφάλιστη, «μαύρη» εργασία.

Καμία επανάπαυση

«Η κυβερνητική επίθεση - τονίζει το ΠΑΜΕ - δεν περιορίζεται στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων. Εξαγγέλθηκαν σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, μέτρα υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, οργανώνεται η επίθεση ενάντια στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προετοιμάζεται η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανεξόρμηση για τις εργασιακές σχέσεις

Οι ταξικές δυνάμεις «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, προετοιμάζοντας τις δυο κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στην πόλη, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

«Η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο αντίστασης, το προπύργιο του αγώνα, ενάντια στη νέα κυβερνητική αντεργατική επίθεση». Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα μεταφέρουν καθημερινά τα στελέχη του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις περιοδείες, τις εξορμήσεις και τις άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις ενημέρωσης που πραγματοποιεί στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές. Και το κάλεσμα βρίσκει ανταπόκριση στους εργαζόμενους, που δηλώνουν πως θα συμμετέχουν στο πρώτο αγωνιστικό ραντεβού που δίνει μαζί τους το ΠΑΜΕ στις 24 Αυγούστου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Τόσο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όσο και στη ΓΕΔΥ, όπου χθες περιόδευσε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη γραμματέα του ΕΚΘ, οι εργαζόμενοι περιέγραψαν τις ανησυχίες τους για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και δήλωσαν πως δεν πρέπει να δείξουν ανοχή, πως πρέπει να αντισταθούν στη νέα επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών.

«Τα αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ταφόπλακα όλων των συνδικαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά καθαγιάζουν την εργοδοτική ασυδοσία και αν περάσουν θα οδηγήσουν και στη διάλυση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος», ανέφερε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μιλώντας στη Γενική Εταιρία Δομικών Υλικών (ΓΕΔΥ), στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΓΕΔΥ, Βύρων Μιχαλακόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό των εργαζομένων για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και τη γενική παραδοχή για την αντιλαϊκότητα των προτεινόμενων μέτρων και την ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού κινήματος αντίστασης, που να μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική και κυβερνητική ασυδοσία. Επισήμανε επίσης ότι με τα μέτρα αυτά θα επιδεινωθεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που στην περίπτωση της ΓΕΔΥ παρουσιάζεται πολύ έντονα, αφού η επιχείρηση πριν δυο χρόνια απασχολούσε 180 εργαζόμενους, ενώ σήμερα μόνο 40.

Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο Θ. Κυριακίδης στην επίσκεψή του στα ΕΛΠΕ, καταργεί στην ουσία το 8ωρο και τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Επισήμανε, εξάλλου, τις «ιστορικές ευθύνες» των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που προσέρχονται σε «στημένο» διάλογο για να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους.

Αυτό φάνηκε να το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι, που μετά τη διαρκή μείωση του προσωπικού, στην οποία έχει επιδοθεί η εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια, αναγκάζονται να δουλεύουν 12 και 16 ώρες. Οι ίδιοι εργαζόμενοι πριν 1 χρόνο αναγκάστηκαν να συναινέσουν στη μείωση των αποδοχών τους μέσα από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, που υπογράφηκε για τους εργαζόμενους σε όλες τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Και ανησυχούν για ενδεχόμενη νέα επέλαση στα εργασιακά τους κεκτημένα, αλλά και για το μέλλον της επιχείρησης, με δεδομένη την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Επί ποδός οι εργαζόμενοι

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, θα πραγματοποιηθούν σε Λάρισα και Βόλο στις 24 Αυγούστου

Με συγκεντρώσεις καταδίκης των νέων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις 24 Αυγούστου, θα «υποδεχτούν» το στημένο «κοινωνικό διάλογο» οι εργαζόμενοι της Λάρισας και του Βόλου, κόντρα στη συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Τη συγκέντρωση στη Λάρισα, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που πήρε για το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα. Συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε ένα πολύμορφο πρόγραμμα δράσης, που περιλαμβάνει: Συζήτηση και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συνεδριάσεις των ΔΣ των Σωματείων, μοίρασμα ανακοινώσεων των σωματείων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Αυγούστου, συναυλία την 1η Σεπτέμβρη, συμμετοχή στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη με το ΠΑΜΕ στις 2 Σεπτέμβρη, συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 16 Σεπτέμβρη, συμμετοχή στη διαδήλωση που θα γίνει στην Πράγα στις 22 Σεπτέμβρη, διαδήλωση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμμετοχή στη σύσκεψη συνδικαλιστικών δυνάμεων στη Γαλλία στις 29 Σεπτέμβρη, συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα μέσα Οκτώβρη στην Αθήνα και απεργία στα μέσα Νοέμβρη.

Το πλαίσιο των θέσεων, που ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αφορά: Στη ριζική αντίθεση, στην καταδίκη και στην απόρριψη των αντεργατικών αποφάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στη διεκδίκηση μιας σειράς μέτρων προς όφελος των εργαζομένων, στην πλήρη και σαφή καταδίκη του στημένου «κοινωνικού διαλόγου», από κυβέρνηση, εργοδοτικές οργανώσεις και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στη σαφή καταγγελία της προδοτικής, για τα εργατικά συμφέροντα, στάσης των ξεπουλημένων πλειοψηφιών των διοικήσεων των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλων κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και στη χάραξη αγωνιστικού προγράμματος δράσης της εργατικής τάξης. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή, μετά τη συνεδρίασή της, αναφέρει ότι «το ΕΚΛ δεν έχει αυταπάτες και αποφασίζει τη ρήξη και τη σύγκρουση με τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των εργαζομένων της Λάρισας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ΔΣ Σωματείων του νομού, που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο.

Βόλος

Τη συγκέντρωση στο Βόλο, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, η οποία αποφάσισε επίσης: Αντιπολεμική εκδήλωση την 1η Σεπτέμβρη, συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ στις 2 Σεπτέμβρη, συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 16 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, διήμερο εκδηλώσεων για τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση στις 23 και 24 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα μέσα Οκτώβρη. Επιπλέον, καθημερινά θα πραγματοποιούνται περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου επισημαίνει ότι με τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας, που θα σημαδέψει αρνητικά τη ζωή των εργατοϋπαλλήλων και των οικογενειών τους για τα επόμενα χρόνια. Καλεί, δε, τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΒ, που συμμετέχουν στο στημένο «κοινωνικό διάλογο» και να απαιτήσουν: Την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΒ από κάθε είδους στημένους «διαλόγους» και να μετατρέψουν τους χώρους δουλιάς και τους κλάδους σε οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Επιχείρηση περικοπής της επιδότησης

Οι αντιδράσεις εργαζομένων από Κέρκυρα και Ηράκλειο ακύρωσαν προσπάθεια αποκλεισμού χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας

Ενα βήμα παραπέρα έκανε η κυβέρνηση στην υπονόμευση της επιδότησης ανεργίας, στα πλαίσια της πολιτικής της για «ενεργητικά μέτρα», επιχειρώντας να την καταργήσει για εκείνους τους άνεργους που έχουν έστω και μια δραχμή εισόδημα από αγροτικά ή ελεύθερα επαγγέλματα!

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ έστειλε εγκύκλιο στις τοπικές υπηρεσίες του, στην οποία αναφερόταν πως σύμφωνα με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία βασίστηκε στις διατάξεις του νόμου 1545/85, κανένας άνεργος που έχει ακόμη και το ελάχιστο εισόδημα, δε δικαιούται επίδομα ανεργίας. Με την ίδια εγκύκλιο, αναιρούσε παλαιότερη, του 1996, η οποία έθετε κάποια όρια. Η εγκύκλιος με αριθμό Β119564/19-7-2000 σημείωνε ειδικότερα, ότι «δε δύναται να θεωρηθούν άνεργοι σε καμία περίπτωση όσοι κερδίζουν χαμηλό εισόδημα (οσοδήποτε χαμηλό) από την άσκηση οποιουδήποτε ελευθερίου επαγγέλματος ή την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή την απασχόλησή τους σε δασικές, γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες...».

Η προκλητική αυτή εγκύκλιος προκάλεσε αντιδράσεις στην Κέρκυρα και το Ηράκλειο, όταν έγινε γνωστή. Προχτές το πρωί στην Κέρκυρα, ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέλαβαν για μία ώρα τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο νησί, όταν τους γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη της εγκυκλίου κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που πραγματοποιούσαν ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαίτησαν από τη διευθύντρια του παραρτήματος, Μ. Βανδώρου, να τους ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία, τους ενημέρωσε ότι η εγκύκλιος δε θα ισχύσει, ενώ χτες το πρωί τους έγινε γνωστό ότι τελικά αποσύρθηκε με άλλη εγκύκλιο.

Αμεση ήταν η αντίδραση και από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο με επιστολή προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ ζήτησε να αναθεωρηθεί αμέσως η απόφαση, η οποία, όπως τονίζουν, «μόνο προς όφελος των ανέργων και εποχιακά εργαζομένων δεν είναι και έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων».

Το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ
  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα στις 24 του Αυγούστου, μέρα έναρξης του ψευτοδιαλόγου κυβέρνησης- ΓΣΕΕ.
  • Συλλαλητήριο το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
  • Πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στα μέσα Σεπτέμβρη στην Αθήνα.
  • Στις 22 του Σεπτέμβρη, συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην Πράγα, στη διαμαρτυρία ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια μέρα εκδήλωση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα.
  • Στις 29 του Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα πάρει μέρος στη σύσκεψη Ευρωπαϊκών Αγωνιστικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων που γίνεται στη Γαλλία.
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη (μέρα Σάββατο), με τη συμμετοχή φορέων από τους ΕΒΕ και τους αγρότες.
  • Πρόταση στα συνδικάτα για πραγματοποίηση απεργίας στα μέσα του Νοέμβρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ