ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
1945: Οι ΗΠΑ ρίχνουν τη βόμβα στο Ναγκασάκι

Πενήντα πέντε χρόνια πριν, σαν σήμερα, το «πυρηνικό μανιτάρι» υψώθηκε πάνω απ' τον ουρανό του Ναγκασάκι
Πενήντα πέντε χρόνια πριν, σαν σήμερα, το «πυρηνικό μανιτάρι» υψώθηκε πάνω απ' τον ουρανό του Ναγκασάκι
Στις 9 Αυγούστου 1945, τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι. Από την έκρηξη, χάνουν τη ζωή τους πάνω από 75.000 άνθρωποι. Οι νεκροί αυτοί προστέθηκαν στους 140.000 νεκρούς και τραυματίες της Χιροσίμα. Η βόμβα που ρίχτηκε στο Ναγκασάκι είχε την ίδια ισχύ με την προηγούμενη της Χιροσίμα και ισοδυναμούσε με 20.000 τόνους τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ).

Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και τους στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δυο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν, όχι από φυσική αιτία, αλλά από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο Πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό και να το χρησιμοποιήσουν για να εκφοβίσουν τους λαούς, που, μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ζητούσαν την ελευθερία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τα χρόνια μετά τον πόλεμο, χαρακτηριζόταν από την «ατομική διπλωματία», έναν όρο που παρέπεμπε στους ωμούς εκβιασμούς των Αμερικανών σε βάρος φίλων και εχθρών με την απειλή χρήσης της ατομικής βόμβας. Εφαρμόζοντας την «ατομική διπλωματία», οι ΗΠΑ απέρριπταν συστηματικά όλες τις προτάσεις που διατύπωνε η Σοβιετική Ενωση για την απαγόρευση χρήσης της ατομικής βόμβας, το σταμάτημα της παραγωγής της και την καταστροφή των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων.

Η δημιουργία, από τη Σοβιετική Ενωση, ατομικών βομβών το 1949, και υδρογονικών το 1953, καθώς και των διηπειρωτικών πυραύλων αργότερα, οδήγησαν την «ατομική διπλωματία» σε χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΩΠΑ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1975 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Ρώσος συνθέτης. Εγραψε 15 συμφωνίες, καθώς και όπερες και μουσική για μπαλέτο, ενώ μελοποίησε έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Είχε γεννηθεί το 1906. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε με τον τίτλο του καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του και ιδιαίτερα οι συμφωνικές χαρακτηρίζονταν από το ότι στηριζόταν στην παράδοση των μεγάλων μουσουργών (Μπετόβεν, Μπαχ, Μάλερ, Μουσόργκσκι), ενσωμάτωνε την παράδοση της λαϊκής μουσικής της Ρωσίας και όλα αυτά με ένα τελείως προσωπικό στιλ.

1919 Πεθαίνει ο Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης. Εγινε διάσημος με την όπερα «Παλιάτσοι», ποτέ όμως δεν επανέλαβε αυτή την επιτυχία του με άλλα έργα. Είχε γεννηθεί το 1858.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΠΟΛΥμεγαλεπήβολα φαίνεται να είναι τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη περίοδο, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες σχετικά με το οργανόγραμμα του Τομέα Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ αυτών, δε, πρωταρχική σημασία αποδίδεται στο σχέδιο που βαφτίζεται «εξουδετέρωση του ΚΚΕ»!(σελίδα 6).

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στην αντιπαράθεση Ιεραρχίας και κυβέρνησης προέκυψε με την ανακοίνωση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Μυτιλήνης, όπου κηρύσσει ανεπιθύμητο από κάθε θρησκευτική εκδήλωση και τελετή τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, με αφορμή τις θέσεις που είχε διατυπώσει για το θέμα των ταυτοτήτων (σελίδα 6).

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ χτες σε στρατοδικείο του Βελιγραδίου οι δύο Βρετανοί και οι δύο Καναδοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στο Βόρειο Μαυροβούνιο ως ύποπτοι κατασκοπίας. Η υπόθεση των τεσσάρων φαίνεται πως θα κρατήσει καιρό, καθώς μόνον η έρευνα των στρατιωτικο-δικαστικών αρχών θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί (σελίδα 11).

ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ κρατώντας αμερικανική σημαία με τη στάμπα «ξεπουλημένη» και στη θέση των πενήντα άστρων, που συμβολίζουν τις Πολιτείες των ΗΠΑ, πενήντα λογότυποι της Nike, των Mc Donald's, της Κάμελ, της Occidental Petroleum και δεκάδων άλλων πολυεθνικών εταιριών, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, ενώ θα συμμετάσχουν στο «Σκιώδες συνέδριο» που θα διεξαχθεί εκ παραλλήλου με το Συνέδριο των Δημοκρατικών, στο Λος Αντζελες από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου (σελίδα 12).

ΣΥΜΦΩΝΑ με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση βρίσκεται προς αναζήτηση συμβούλου ιδιωτικοποίησης της ΕΤΒΑ, διαδικασία η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Πριν όμως την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ θα προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου «Τρίαινα» (σελίδα 14).

ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ χτες, για 6η μέρα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», αντιστεκόμενοι στα αντεργατικά σχέδια και τις αυταρχικές μεθόδους της εργοδοσίας. Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα «βήμα» πίσω μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους (σελίδα 15).

ΚΑΙΡΟΣ

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, στην υπόλοιπη χώρα μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 16-33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19-37, στο Αιγαίο από 22-33 και στη Θεσσαλονίκη από 20-33 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-37 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

480 π.Χ. Επειτα από αντίσταση τριών ημερών, ο βασιλιάς της Σπάρτης μαζί με 300 Σπαρτιάτες πολεμιστές και 700 Θεσπιείς σκοτώνεται από τους Πέρσες στη μάχη των Θερμοπυλών. Η προέλαση του Ξέρξη όμως σκόνταψε στη Σαλαμίνα.

1938 Στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος, μέλος του ΚΚΕ από το 1918 και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας.

1942 Στις Ινδίες, οι Αγγλοι συλλαμβάνουν τον Μαχάτμα Γκάντι και τον κατοπινό πρωθυπουργό της χώρας Παντίτ Νεχρού.

1949 Ο εχθρός με μεγάλο όγκο δυνάμεων επιτέθηκε ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ πέρασαν στο Γράμμο. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός στρατός επιτέθηκε ενάντια στο Γράμμο και τελικά τον κατέλαβε.

1955 Πάνω από 20.000 μαύρες γυναίκες ζώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, διεκδικώντας καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

1965 Μέσα στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, η Σιγκαπούρη γίνεται ανεξάρτητη Δημοκρατία, αφού αποσύρθηκε από τη Μαλαισία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ