ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στόχος η... «εξουδετέρωση» του ΚΚΕ!

Βασικό συστατικό της επίθεσης της κυβέρνησης κατά των λαϊκών στρωμάτων το επόμενο διάστημα και της μεθόδου επιβολής των μέτρων της θα είναι ο αντικομμουνισμός

Πολύ... μεγαλεπήβολα φαίνεται να είναι τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη περίοδο, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες σχετικά με το οργανόγραμμα του Τομέα Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ αυτών, δε, πρωταρχική σημασία αποδίδεται στο σχέδιο που βαφτίζεται... «εξουδετέρωση του ΚΚΕ»!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μια εργώδη προσπάθεια για να προετοιμάσουν τον κομματικό τους μηχανισμό ενόψει των κοινωνικών αναμετρήσεων που θα εκδηλωθούν από το Σεπτέμβρη, ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, το ΚΚΕ «θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακώσει τη λαϊκή αντίδραση στα εργασιακά, την υγεία και την παιδεία και θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα». Σε συνδυασμό με το γεγονός, όπως αναφέρουν, ότι η ΝΔ στηρίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση και ότι το ΚΚΕ «είναι το μόνο κόμμα που με την πολιτική του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», γι' αυτό πρέπει «να το εξουδετερώσουμε»!

Οσον αφορά τώρα το τι σημαίνει «εξουδετέρωση», οι ίδιες πηγές περιορίζονται να αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μέσα από ημερίδες, συνδιασκέψεις, «διαλόγους» και κομματικές κινητοποιήσεις (;) να ανταπαντήσει στα επιχειρήματα του ΚΚΕ.

Το βέβαιο είναι ότι το κυβερνών κόμμα, επειδή ακριβώς γνωρίζει το μέγεθος των αντιδραστικών ανατροπών που σχεδιάζει, θέλει να λάβει τα μέτρα του κατά του λαϊκού κινήματος, επιδιδόμενο μεταξύ άλλων σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποσυσπείρωσης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική του. Για το λόγο αυτό, πέρα από την τακτική της... «πειθούς» και της πλύσης εγκεφάλου περί του δήθεν «αναγκαίου» των μέτρων που προωθεί, θα θελήσει να χτυπήσει τον πολιτικό φορέα που αντιτίθεται πραγματικά στην πολιτική του. Στο πλαίσιο αυτό θα ανασυρθούν μέθοδοι ανακάλυψης «κομμουνιστικού δακτύλου» πίσω από τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και η τακτική του μαστιγίου και του καρότου, που από τη μια μεριά θα κινείται στη γραμμή της δήλωσης του πρωθυπουργού πως «θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας με ή χωρίς συναίνεση» και από την άλλη θα διαφημίζει την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου».

Υπόγειες - προς το παρόν - αψιμαχίες

Πέραν πάντως της ενασχόλησης του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, υπόκωφα εξελίσσεται στο εσωτερικό του και μια διαμάχη μεταξύ «φιλοκομματικών» και μη. Συγκεκριμένα, στελέχη του κομματικού μηχανισμού επιτίθενται σε εκείνους τους πρωτοκλασάτους που εμφανίζονται να θεωρούν το κόμμα ΠΑΣΟΚ σαν βαρίδι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Λένε συγκεκριμένα πως αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που μετακίνησε 250.000 ετεροδημότες για να κερδηθούν οι εκλογές, οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα δε θα ήταν υπουργοί... Τέλος, βέβαιο θεωρείται για κάποιους πως η υπόγεια διαμάχη εντός του ΠΑΣΟΚ δε θα περιοριστεί σε αυτές τις αψιμαχίες, καθώς θα εξελίσσεται και θα εντείνεται η τακτική της ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος, γεγονός που θα έχει αντανάκλαση και άμεση σχέση με εσωτερικές ανακατατάξεις και φιλοδοξίες εντός του κυβερνώντος κόμματος.


Ν.Μπ.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Κυβέρνηση και Εκκλησία συντηρούν το μέτωπο

Με μάχες στα κατά τόπους μέτωπα, ώστε να συντηρηθεί το θέμα ενόψει της αναθέρμανσης που έχει προαναγγελθεί για το Σεπτέμβρη, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ιεραρχίας και κυβέρνησης για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τελευταίο επεισόδιο, αυτό που προέκυψε με την ανακοίνωση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Μυτιλήνης, όπου κηρύσσει ανεπιθύμητο από κάθε θρησκευτική εκδήλωση και τελετή τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, με αφορμή τις θέσεις που είχε διατυπώσει για το θέμα των ταυτοτήτων.

Από την πλευρά του υπουργού Αιγαίου, ανακοίνωση που εκδόθηκε χαρακτηρίζει τους κληρικούς «άξιους συνεχιστές της ακροδεξιάς». Επίσης εκφράζεται η θέση ότι οι ιεράρχες λειτουργούν όπως τα κόμματα της Βουλής και ότι «ποτέ στην ιστορία η Εκκλησία δεν είχε λάβει αυτόν το δρόμο που παίρνει σήμερα».

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση των κληρικών της Μυτιλήνης, που υπογράφεται από τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρεται: «Ιδιαιτέρως προκαλέσατε απροκάλυπτα και με θρασύτητα την αγανάκτηση ημών των κληρικών, τόσο με τις θέσεις, όσο και τις δηλώσεις σας για την Εκκλησία». Και συνεχίζουν: «Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και σας καταγγέλλουμε ευθέως στο λεσβιακό λαό. Σας δηλώνουμε ακόμη ότι, εάν δεν ανακαλέσετε τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις εναντίον της πίστεως, της Εκκλησίας και των κληρικών, είστε ανεπιθύμητος να παραβρίσκεστε στις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις και τελετές. Να θυμόσαστε το αρχαίο ρητό οψόμεθα εις την κάλπην του 2004 ή ίσως νωρίτερα».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εισήγηση είχε κάνει προς την Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, σε βάρος του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη, η οποία τελικά δεν έγινε απόφαση.

Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τηρώντας στάση Ποντίου Πιλάτου, απηύθυνε χθες, ενόψει της εορτής της 15ης Αυγούστου, έκκληση «προς όλους τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου να υπάρξει πνεύμα καταλλαγής, αλλά και πνεύμα αυτοσυγκράτησης από τα ΜΜΕ, ώστε με νηφαλιότητα και κατανόηση να αντιμετωπιστεί η κρίση που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Ενώ ως ζήτημα που αφορά μόνο στη Μητρόπολη Μυτιλήνης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, την απόφαση των ιερέων της Λέσβου. Σε δηλώσεις του στο Ρ/Φ «Φλας», επισήμανε ότι ακόμη είναι υπό συζήτηση εάν το άτυπο δημοψήφισμα θα γίνει στους ναούς της χώρας ή «πόρτα - πόρτα». Για να διευκρινίσει ότι η επίλυση όλων αυτών των θεμάτων θα γίνει κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ η σχετική απόφαση θα είναι δεσμευτική για όλες τις μητροπόλεις.

Στο μεταξύ, τη δυσφορία του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με κύκλους στο Φανάρι, οι δηλώσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής είχε χαρακτηρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο - με αφορμή τη στάση του στο θέμα των ταυτοτήτων - «μητριά και όχι μητέρα Εκκλησία».

ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Ευθύνες στους ... εργάτες για το προεκλογικό εργοτάξιο

Ποινική δίωξη στον εργολάβο και τους εργάτες, ενώ μπαίνει στο αρχείο η δικογραφία για τις ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου

Την άσκηση ποινικής δίωξης θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Επ. Βρακατσέλης για το «προεκλογικό εργοτάξιο» που είχε στηθεί στα υπόγεια του Εφετείου Αθηνών λίγες βδομάδες πριν τις πρόσφατες εκλογές της 9ης Απρίλη και, όπως είχε καταγγείλει ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος, εκεί εξυπηρετούνταν οι προεκλογικές ανάγκες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης τόσο κατά του εργολάβου Α. Ροντογιάννη για τις εργασίες που έκανε στα υπόγεια του δικαστικού μεγάρου, όσο και κατά των αλλοδαπών εργατών για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος «βγήκε λάδι» στην υπόθεση, καθώς από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών, Επ. Βρακατσέλης, δεν προέκυψε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος ήταν γνώστης των εργασιών που γίνονταν στα υπόγεια του Εφετείου για λογαριασμό του. Ετσι, όσον αφορά τις ευθύνες του πρώην υπουργού η δικογραφία μπαίνει στο αρχείο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος τότε ισχυριζόταν πως δε γνώριζε ότι ο εργολάβος είχε μετατρέψει τα υπόγεια του Εφετείου σε «προεκλογικό εργοτάξιο».

Παράλληλα, η δικογραφία που σχηματίστηκε έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να εγκριθεί η αρχειοθέτησή της. Ο εισαγγελέας Εφετών Π. Τσάγκας μελετά τη δικογραφία και εντός των προσεχών ημερών θα αποφανθεί για την υπόθεση.

Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υιοθετήσει την ενέργεια του εισαγγελέα Επ. Βρακατσέλη και να ζητήσει συμπληρωματική έρευνα για την υπόθεση.

Η Εισαγγελία Αθηνών είχε αντιδράσει τότε άμεσα, διατάσσοντας αυτεπάγγελτα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, ενώ ο εισαγγελέας Επ. Βρακατσέλης εξέτασε σωρεία μαρτύρων.

Σύμφωνα με καταγγελίες του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου (είχε δώσει συνέντευξη Τύπου στις 22 Μάρτη 2000 και παρουσίασε σχετική βιντεοκασέτα), τα υπόγεια του Εφετείου Αθηνών είχαν μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου. Οι εργάτες που κατασκεύαζαν το Εφετείο έκαναν για λογαριασμό του πρώην υπουργού τα περίπτερα, τα ικριώματα, τις εξέδρες, τα πλακάτ και τα πανό για τις προεκλογικές ανάγκες του Ε. Γιαννόπουλου.

Μάλιστα, κάποια από αυτά τα πλακάτ, όπως είχε δηλώσει τότε στη συνέντευξη ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, έγραφαν «Ευάγγελε Γιαννόπουλε η Εθνική Αντίσταση είναι μαζί σου» ή «Οι αντιστασιακοί σε στηρίζουν».

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε πει επίσης ότι τα υλικά για τη δημιουργία των κατασκευών προς εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών του πρώην υπουργού ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές στο χώρο του Εφετείου.

Τέλος, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε καταγγείλει ότι οι εργάτες που δούλευαν στα υπόγεια του Εφετείου ήταν αλλοδαποί, παράνομα εργαζόμενοι, χωρίς ΙΚΑ και εργάζονταν στην εταιρία του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος με ανάθεση είχε πάρει τμήματα της κατασκευής του Εφετείου.

Τραυματισμός στρατιώτη στην Κύπρο

Τραυματισμένος με σφαίρα πυροβόλου όπλου στην ωμοπλάτη βρέθηκε στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Το συμβάν, που έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έλαβε χώρα σε στρατιωτική μονάδα της Λάρνακας, μακριά από τη γραμμή αντιπαράταξης με τα τουρκικά στρατεύματα. Ο στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Στη χειρότερη φάση»

Σε σκηνικό έντασης, με τις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο σε επιφυλακή, τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις να εκτιμούν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα πρέπει να προσέλθει στον επόμενο γύρο των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση ζητά από την Αθήνα να «συναποφασίσουν» τις επόμενες κινήσεις και χειρισμούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση του από το 1974, αφού για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα παραδέχεται ότι ο Ντενκτάς δικαιούται να θέσει τη λύση συνομοσπονδίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας ύστερα από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο Κληρίδη, ο Σπ. Κυπριανού είπε, ότι θεωρεί αναγκαίο να αποφασιστούν από κοινού με την Αθήνα οι περαιτέρω χειρισμοί του Κυπριακού. Πρέπει, τόνισε, είτε να μεταβεί στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο, είτε να έρθει στην Κύπρο ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Σπ. Κυπριανού εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι το Κυπριακό δεν είναι πρώτης σημασίας για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, θέλει να κρατήσει και να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ανάν να καταλογίσει ευθύνες για το αδιέξοδο

Δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών που αρχίζει στις 12 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί η κυπριακή κυβέρνηση. Τα πάντα, όμως, θα αποφασιστούν συλλογικά από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε, πως η ελληνική πλευρά ζητεί από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου το Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ