Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Κυβέρνηση και Εκκλησία συντηρούν το μέτωπο

Με μάχες στα κατά τόπους μέτωπα, ώστε να συντηρηθεί το θέμα ενόψει της αναθέρμανσης που έχει προαναγγελθεί για το Σεπτέμβρη, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ιεραρχίας και κυβέρνησης για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τελευταίο επεισόδιο, αυτό που προέκυψε με την ανακοίνωση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Μυτιλήνης, όπου κηρύσσει ανεπιθύμητο από κάθε θρησκευτική εκδήλωση και τελετή τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, με αφορμή τις θέσεις που είχε διατυπώσει για το θέμα των ταυτοτήτων.

Από την πλευρά του υπουργού Αιγαίου, ανακοίνωση που εκδόθηκε χαρακτηρίζει τους κληρικούς «άξιους συνεχιστές της ακροδεξιάς». Επίσης εκφράζεται η θέση ότι οι ιεράρχες λειτουργούν όπως τα κόμματα της Βουλής και ότι «ποτέ στην ιστορία η Εκκλησία δεν είχε λάβει αυτόν το δρόμο που παίρνει σήμερα».

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση των κληρικών της Μυτιλήνης, που υπογράφεται από τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρεται: «Ιδιαιτέρως προκαλέσατε απροκάλυπτα και με θρασύτητα την αγανάκτηση ημών των κληρικών, τόσο με τις θέσεις, όσο και τις δηλώσεις σας για την Εκκλησία». Και συνεχίζουν: «Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και σας καταγγέλλουμε ευθέως στο λεσβιακό λαό. Σας δηλώνουμε ακόμη ότι, εάν δεν ανακαλέσετε τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις εναντίον της πίστεως, της Εκκλησίας και των κληρικών, είστε ανεπιθύμητος να παραβρίσκεστε στις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις και τελετές. Να θυμόσαστε το αρχαίο ρητό οψόμεθα εις την κάλπην του 2004 ή ίσως νωρίτερα».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εισήγηση είχε κάνει προς την Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, σε βάρος του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη, η οποία τελικά δεν έγινε απόφαση.

Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τηρώντας στάση Ποντίου Πιλάτου, απηύθυνε χθες, ενόψει της εορτής της 15ης Αυγούστου, έκκληση «προς όλους τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου να υπάρξει πνεύμα καταλλαγής, αλλά και πνεύμα αυτοσυγκράτησης από τα ΜΜΕ, ώστε με νηφαλιότητα και κατανόηση να αντιμετωπιστεί η κρίση που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας». Ενώ ως ζήτημα που αφορά μόνο στη Μητρόπολη Μυτιλήνης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, την απόφαση των ιερέων της Λέσβου. Σε δηλώσεις του στο Ρ/Φ «Φλας», επισήμανε ότι ακόμη είναι υπό συζήτηση εάν το άτυπο δημοψήφισμα θα γίνει στους ναούς της χώρας ή «πόρτα - πόρτα». Για να διευκρινίσει ότι η επίλυση όλων αυτών των θεμάτων θα γίνει κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ η σχετική απόφαση θα είναι δεσμευτική για όλες τις μητροπόλεις.

Στο μεταξύ, τη δυσφορία του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με κύκλους στο Φανάρι, οι δηλώσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής είχε χαρακτηρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο - με αφορμή τη στάση του στο θέμα των ταυτοτήτων - «μητριά και όχι μητέρα Εκκλησία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ