Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κοράκια και άρπαγες

Τα θυμόσαστε τα διάφορα κοράκια τον περσινό Αύγουστο; Τα τσιράκια της... παγκοσμιοποίησης και της ΟΝΕ, που έκρωζαν σε όλους τους τόνους πως το μέλλον δε θα 'ρθεί από την εργασία και την πάλη για καλύτερη ζωή, αλλά από τις αγοραπωλησίες μετοχών; Κυβερνητικά στελέχη, παράγοντες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, ο κάθε «ευυπόληπτος πολίτης» της κοινωνίας τους, παρότρυνε τους απλούς πολίτες και τους εργαζόμενους να αρπάξουν την ευκαιρία, γιατί -διαφήμιζαν ξεδιάντροπα- το Χρηματιστήριο είναι η κότα που προσφέρει χρυσά αυγά στον καθένα. Εβαλαν λοιπόν ένα μέρος του απλού κόσμου στο παιχνίδι του χρηματιστηριακού τζόγου και η ευκαιρία πραγματικά αποδείχτηκε μοναδική. Οχι, βέβαια για τους ανυποψίαστους (και αφελείς σε πολλές περιπτώσεις) που έσπευσαν να βάλουν τις αποταμιεύσεις τους σε χαρτιά της οδού Σοφοκλέους, αλλά για μερικές δεκάδες τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτούς, που εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του μονόδρομου της ΟΝΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, άρπαξαν τους περσινούς μήνες από το Χρηματιστήριο 4,6 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Θυμόσαστε τι υπόσχονταν πέρσι τέτοιες μέρες, όταν ο Γενικός Δείκτης της οδού Σοφοκλέους ήταν στις 4.300 μονάδες; Την αλματώδη άνοδό του στις 7.000. Μάλιστα, όταν λίγες βδομάδες αργότερα, ο δείκτης είχε ξεπεράσει τα επίπεδα των 6.000 μονάδων, σήμαναν γενικό προσκλητήριο, ωθώντας (αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, το κλίμα εκείνων των ημερών η πραγματικότητα ήταν ότι εξώθησαν) αρκετές δεκάδες αποταμιευτές να αρχίσουν αγορές μετοχών σε τιμές οχταπλάσιες και δεκαπλάσιες από εκείνες που ίσχυαν στις αρχές του 1999.

Η πορεία που ακολούθησαν οι χρηματιστηριακές τιμές, αφού προηγούμενα οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες έκαναν τη δουλιά τους αποσπώντας τα τρισεκατομμύρια που επιδίωκαν, είναι γνωστή. Ο Γενικός Δείκτης σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει χάσει περί τις 2.700 μονάδες. Σε ποσοστό οι απώλειες ξεπερνούν το 40%. Δεκάδες μετοχές αντί για τα αναμενόμενα κέρδη έχουν ροκανίσει το κεφάλαιο εκείνων που αποφάσισαν να τις αγοράσουν, κατά 70%, 75% και 80%. Οι λεγόμενες προσδοκίες ανάκαμψης έχουν πέσει στο ναδίρ και όλο και περισσότερος απλός κόσμος χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο που άκουσε τα διαφόρου βεληνεκούς και εύρους κοράκια, που στην καθομιλουμένη της οδού Σοφοκλέους επιμένουν να αποκαλούν «παπαγαλάκια».

Βέβαια, οι διάφοροι ντελάληδες, τώρα έχουν λουφάξει. Οι κυβερνώντες, αφού οργίασαν με όλους τους τρόπους επί των χρηματιστηριακών εξελίξεων, τώρα ακολουθούν το τροπάρι «η πολιτική δεν πρέπει να εμπλέκεται». Η ΝΔ που έχασε τις εκλογές, σπεκουλάρει με τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε προεκλογικά η κυβέρνηση, ενώ και τα δικά της στελέχη τα ίδια ακριβώς θα έκαναν αν είχαν υπουργικούς θώκους. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που όλους τους προηγούμενους μήνες διοχέτευαν «πληροφορίες» στην αγορά για τα επικείμενα των ομίλων τους, τώρα μένουν στη γωνιά τους και πέρα από τα κέρδη που αποκόμισαν τον προηγούμενο καιρό, αγοράζουν κοψοχρονιά μετοχές που τις είχαν μοσχοπουλήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές. Οι πολυπράγμονες κονδυλοφόροι των ΜΜΕ περιορίζονται σε νέες περισπούδαστες αναλύσεις. Κι όλοι μαζί καμώνονται πως δε γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα της κλοπής των αποταμιεύσεων των «μικροεπενδυτών», όπως τους αποκαλούν τόσο καιρό χαϊδευτικά, και παραπέμπουν για τις εξελίξεις στην... αγορά. Στο χώρο δηλαδή ακριβώς όπου η κομπίνα, το παπατζηλίκι, οι υπόγειες μεθοδεύσεις και τα κάθε είδους βρώμικα παιχνίδια με στόχο την αρπαγή, όχι μόνο δεσπόζουν, αλλά και αποτελούν την πεμπτουσία του δούναι και λαβείν. Ενα πάρε - δώσε που, όπως τραγικά αποκάλυψε ο χρόνος που πέρασε, λειτουργεί πάντα προς όφελος των εκπροσώπων του κεφαλαίου και σε βάρος όσων προς στιγμήν πίστεψαν πως «έπιασαν την καλή».


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ