Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Ευθύνες στους ... εργάτες για το προεκλογικό εργοτάξιο

Ποινική δίωξη στον εργολάβο και τους εργάτες, ενώ μπαίνει στο αρχείο η δικογραφία για τις ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου

Την άσκηση ποινικής δίωξης θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Επ. Βρακατσέλης για το «προεκλογικό εργοτάξιο» που είχε στηθεί στα υπόγεια του Εφετείου Αθηνών λίγες βδομάδες πριν τις πρόσφατες εκλογές της 9ης Απρίλη και, όπως είχε καταγγείλει ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος, εκεί εξυπηρετούνταν οι προεκλογικές ανάγκες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης τόσο κατά του εργολάβου Α. Ροντογιάννη για τις εργασίες που έκανε στα υπόγεια του δικαστικού μεγάρου, όσο και κατά των αλλοδαπών εργατών για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος «βγήκε λάδι» στην υπόθεση, καθώς από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών, Επ. Βρακατσέλης, δεν προέκυψε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος ήταν γνώστης των εργασιών που γίνονταν στα υπόγεια του Εφετείου για λογαριασμό του. Ετσι, όσον αφορά τις ευθύνες του πρώην υπουργού η δικογραφία μπαίνει στο αρχείο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος τότε ισχυριζόταν πως δε γνώριζε ότι ο εργολάβος είχε μετατρέψει τα υπόγεια του Εφετείου σε «προεκλογικό εργοτάξιο».

Παράλληλα, η δικογραφία που σχηματίστηκε έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να εγκριθεί η αρχειοθέτησή της. Ο εισαγγελέας Εφετών Π. Τσάγκας μελετά τη δικογραφία και εντός των προσεχών ημερών θα αποφανθεί για την υπόθεση.

Πάντως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υιοθετήσει την ενέργεια του εισαγγελέα Επ. Βρακατσέλη και να ζητήσει συμπληρωματική έρευνα για την υπόθεση.

Η Εισαγγελία Αθηνών είχε αντιδράσει τότε άμεσα, διατάσσοντας αυτεπάγγελτα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, ενώ ο εισαγγελέας Επ. Βρακατσέλης εξέτασε σωρεία μαρτύρων.

Σύμφωνα με καταγγελίες του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου (είχε δώσει συνέντευξη Τύπου στις 22 Μάρτη 2000 και παρουσίασε σχετική βιντεοκασέτα), τα υπόγεια του Εφετείου Αθηνών είχαν μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου. Οι εργάτες που κατασκεύαζαν το Εφετείο έκαναν για λογαριασμό του πρώην υπουργού τα περίπτερα, τα ικριώματα, τις εξέδρες, τα πλακάτ και τα πανό για τις προεκλογικές ανάγκες του Ε. Γιαννόπουλου.

Μάλιστα, κάποια από αυτά τα πλακάτ, όπως είχε δηλώσει τότε στη συνέντευξη ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, έγραφαν «Ευάγγελε Γιαννόπουλε η Εθνική Αντίσταση είναι μαζί σου» ή «Οι αντιστασιακοί σε στηρίζουν».

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε πει επίσης ότι τα υλικά για τη δημιουργία των κατασκευών προς εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών του πρώην υπουργού ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές στο χώρο του Εφετείου.

Τέλος, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε καταγγείλει ότι οι εργάτες που δούλευαν στα υπόγεια του Εφετείου ήταν αλλοδαποί, παράνομα εργαζόμενοι, χωρίς ΙΚΑ και εργάζονταν στην εταιρία του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος με ανάθεση είχε πάρει τμήματα της κατασκευής του Εφετείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ