ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκησε τα ναρκωτικά, αλλά ... τον έκλεισαν φυλακή

Καταγγελία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Πάλεψε με όλο του το «είναι» για να βγει από τον κόσμο των ναρκωτικών και εδώ και τέσσερα χρόνια ζει μια «καθαρή» και δημιουργική ζωή. Κι ενώ άρχισε να ξαναβρίσκει τα βήματά του, πριν δέκα μέρες ρίχτηκε στη φυλακή από τη ...«Δικαιοσύνη», που έκρινε ότι έπρεπε να τον καταδικάσει για παραβάσεις που είχε κάνει όταν ήταν χρήστης ουσιών. H φυλάκιση αυτού του νέου ανθρώπου έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν τον ίδιο ακόμη και στην υποτροπή, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και οι οικογένειές τους για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Η θέση τους είναι στην κοινωνία, όχι στη φυλακή. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), όπου αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, που ακολούθησε μακροχρόνια διαδικασία απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ "ΙΘΑΚΗ", από το οποίο αποφοίτησε τον περασμένο Ιανουάριο, συνελήφθη στις 11-4-10, ύστερα από τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων, δυνάμει δύο ανεκτέλεστων ερήμην καταδικαστικών αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, οι οποίες δεν του είχαν γίνει γνωστές. Οι παραπάνω καταδίκες (2 ετών και 8 μηνών αντίστοιχα) αφορούσαν παραβάσεις τις οποίες είχε διαπράξει ο Κωνσταντίνος το διάστημα που ήταν χρήστης ουσιών και πριν από την ένταξή του στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Μετά τη σύλληψή του ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ο οποίος έδωσε εντολή φυλάκισής του στις φυλακές Ναυπλίου. Σημειώνεται ότι και οι δύο ποινές είναι εξαγοράσιμες, ωστόσο τόσο ο ίδιος, παρόλο που εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, όσο και η οικογένειά του αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Οπως γίνεται κατανοητό, οι εξελίξεις αυτές έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση του Κωνσταντίνου και, σε συνδυασμό με το παθολογικό περιβάλλον της φυλακής, περικλείουν ακόμα και τον κίνδυνο υποτροπής. Επιπλέον στέλνουν ένα άκρως αποθαρρυντικό μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης και υπονομεύουν τις προσπάθειες των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου έχει κινήσει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία αναστολής εκτέλεσης των ποινών, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος. Η θέση του Κωνσταντίνου είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή. Στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατό η δικάσιμος, ώστε να περιοριστεί η παραμονή του Κωνσταντίνου στη φυλακή. Οσο παραμένει φυλακισμένος, είναι απαραίτητο να μεταχθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου, αντίθετα με τις Φυλακές Ναυπλίου, υπάρχει θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και ο Κωνσταντίνος θα μπορεί να υποστηριχθεί ψυχολογικά κατά το δύσκολο αυτό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι πρόσφατες πρωτοβουλίες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενίσχυσαν περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων, στην πράξη αρκετοί νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να οδηγούνται στη φυλακή και πολύ συχνά οι αγκυλώσεις, οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία ακυρώνουν το πνεύμα του νόμου».

Σχετικές ανακοινώσεις με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση του Κ. Κατσάνου εξέδωσαν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
850.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες έχουν καταδικαστεί να ζουν πληθυσμοί των υπανάπτυκτων χωρών αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο για τις ζωές από πείνα και ελονοσία...

Associated Press

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες έχουν καταδικαστεί να ζουν πληθυσμοί των υπανάπτυκτων χωρών αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο για τις ζωές από πείνα και ελονοσία...
Είναι τραγικό, είναι εγκληματικό. Κάθε χρόνο περίπου 850.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία, δηλαδή, από το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Σχεδόν το 90% εξ αυτών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτή είναι, δυστυχώς, η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πληθυσμοί υπανάπτυκτων περιοχών, εξαιτίας της ανέχειας που τους έχουν καταδικάσει οι ντόπιες κυρίαρχες τάξεις και ιμπεριαλιστικές χώρες που καταληστεύουν τον εγχώριο πλούτο τους.

Οι όποιες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, παραμένουν ...έτη φωτός πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πληθυσμών αυτών. Ο στόχος, άλλωστε, που έχει οριστεί μέχρι το τέλος του 2010, όπως τον έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, είναι όλες οι ενδημικές στην ελονοσία χώρες να επιτύχουν καθολική κάλυψη με βασικές παρεμβάσεις ελέγχου της νόσου μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2010. Ενας στόχος, που, επί της ουσίας, δε λύνει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ελονοσίας που είναι αύριο, Κυριακή 25 Απρίλη 2010, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση για τις ...προόδους που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της νόσου στην Αφρική, που έγινε από τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για λογαριασμό της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Ελονοσίας (μείγμα από κράτη, ΜΚΟ, ιδιωτικό τομέα, ιδρύματα, ινστιτούτα, κ.ά.).

Στην έκθεση επισημαίνεται πως την περίοδο 2004 - 2009 υπήρξε δεκαπλασιασμός της παγκόσμιας χρηματοδότησης κατά της ελονοσίας που έφτασε τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, πενταπλασιασμός της παγκόσμιας παραγωγής εντομοκτόνων κουνουπιερών που έφθασαν στα 150 εκατομμύρια το χρόνο και αύξηση στο 30νταπλάσιο στην παροχή θεραπευτικής αγωγής βασισμένης στην αρτεμισινίνη που έφθασε τα 160 εκατομμύρια δόσεις το 2009. Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός των 850.000 ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία δείχνει το ελάχιστο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων στα λεωφορεία

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ και την περικοπή της δυνατότητας για απεριόριστες μετακινήσεις με το ίδιο εισιτήριο. Απόφαση που πάρθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στον ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΑΣΘ, το ενιαίο εισιτήριο που κόστιζε 50 λεπτά του ευρώ και έδινε τη δυνατότητα μετεπιβίβασης σε λεωφορεία άλλης γραμμής εντός διάρκειας 70 λεπτών, θα αντικατασταθεί από δύο εισιτήρια. Το απλό εισιτήριο μιας διαδρομής που θα κοστίζει 60 λεπτά και το εισιτήριο μετεπιβίβασης που θα κοστίζει 1 ευρώ και θα παρέχει τη δυνατότητα 4 μετακινήσεων εντός διάρκειας 90 λεπτών. Επίσης κατά 1 ευρώ αυξάνεται και το εισιτήριο 24ωρης διάρκειας που κόστιζε 2 ευρώ. Η έκδοση εισιτηρίων εντός των λεωφορείων θα κοστίζει στους επιβάτες 0,10 ευρώ επιπλέον.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να αντιδράσει στις αυξήσεις αυτές. Να οργανώσει την πάλη του με τα ταξικά συνδικάτα, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, ώστε να ακυρώσει αυτά τα μέτρα. Να διεκδικήσει άμεσα:

  • Δωρεάν μεταφορά κατά τις πρωινές ώρες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου για τις υπόλοιπες ώρες.
  • Αύξηση των δρομολογίων εκεί όπου εξυπηρετούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και είναι αναγκαίο.

Οπως σημειώνει, «η μόνη προοπτική είναι να παλέψουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης για φτηνές και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές με τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα για όλες τις μεταφορές. Να διεκδικήσουν την ανάπτυξη των δημόσιων μέσων, το μετρό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, στο πλαίσιο του ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφορών. Αυτή η προοπτική, που αντιμετωπίζει τη μεταφορά ως δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη για το λαό, σημαίνει ότι η οικονομία συνολικά θα λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και όχι της κερδοφορίας των μονοπωλίων, σημαίνει ότι πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τη λαϊκή εξουσία».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΕ
Οι μηχανικοί να στηρίξουν την «Πανεπιστημονική»

Η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» δίνει με αισιοδοξία τη μάχη, για τις εκλογές στο ΤΕΕ, που διεξάγονται αύριο πανελλαδικά. Η παράταξη καλεί τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, τους ανέργους, τους νέους ερευνητές, να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης, καθώς - όπως τονίζει στη Διακήρυξή της - «το επόμενο διάστημα έρχονται στην ημερήσια διάταξη η πλήρης κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, η περαιτέρω μείωση των μισθών, η απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων", το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ, στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στη Θεσσαλονίκη στο περίπτερο 10 της HELEXPO (Εγνατία 154) και σε εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της «Πανεπιστημονικής» (www.dpk.tee.gr), καθώς και στα τηλέφωνα 6948.74.28.36, 6977.80.62.66, 6977.59.59.10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ