ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί «εθνικής πολιτικής» στο βιβλίο

Οι «βασικές αρχές» μιας εθνικής πολιτικής βιβλίου είναι, κατά τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, όπως τις έθεσε στα προχτεσινά εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η «προώθηση και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας», η «εξωστρέφεια» («να μπορέσει το βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας»), η «έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων δημιουργών», η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Δεν είπε τι προτίθεται να κάνει γι' αυτά. Αφησε όμως να εννοηθεί τι δε θα κάνει, λέγοντας: «Δεν είναι τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό». Αυτός είναι ένας τρόπος για να πεις: «Δε δίνω χρήμα για τον πολιτισμό». Ενας άλλος είναι του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη: «Οχι στον κρατικοδίαιτο πολιτισμό».

Ο στόχος είναι κοινός: Πλήρης παράδοση του σύγχρονου πολιτισμού στο κεφάλαιο. Για το βιβλίο σημαίνει πλήρης παράδοσή του στο μεγάλο εκδοτικό κεφάλαιο. Το οποίο, αφού ούτως ή άλλως κυριαρχεί στην εκδοτική αγορά, σχεδόν νομοτελειακά έπεται και η ενεργότερη παρέμβασή του στη «χάραξη» της «εθνικής πολιτικής» για το βιβλίο. Αυτό δε θα γίνει κατ' ανάγκη διά «τυμπανοκρουσιών». Μπορεί, π.χ. να εκφραστεί αρχικά με την «ενεργότερη» συμμετοχή του στην οργάνωση των εθνικών εκπροσωπήσεων στις εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού. Αλλωστε, τα υπουργικά «γλυκόλογα» για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ακούγονται μάλλον κυνικά, δεδομένου ότι το ΕΚΕΒΙ αποτελεί ακόμη μία εργασιακή «γαλέρα» του υπουργείου, με τους εργαζόμενούς του να εξακολουθούν να βρίσκονται ουσιαστικά στον «αέρα» και να αγωνιούν για τις θέσεις και το μεροκάματό τους.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η «εξωστρέφεια». Λες και έχει «λυθεί» το ζήτημα της αναγνωσιμότητας στο εσωτερικό. Και εδώ δεν αγγίζουμε καν το σημαντικότερο ζήτημα του περιεχομένου. Το μόνο ιστορικό προηγούμενο ανεπτυγμένης, πνευματικά, κοινωνίας που να είχε λύσει το ζήτημα της κουλτούρας προς όφελός της, ποσοτικά και ποιοτικά, ήταν η σοσιαλιστική.

Αλλά η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και η ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κουβέντα δε γίνεται για την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου του λαού. Αλλά για το φούσκωμα των κερδών του κεφαλαίου. Γι' αυτό και ανέφερε σαν παράδειγμα τις ΗΠΑ για να τεκμηριώσει ότι η τεχνολογία δεν έκανε κακό στην αναγνωσιμότητα. Αναφερόταν αποκλειστικά στους αριθμούς. Διότι αυτό ενδιαφέρει το «κοινό» στο οποίο απευθύνεται. Το «τι»... το «ρυθμίζει» έτσι κι αλλιώς η «αγορά».


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

«Προτάσεις» καλλιτεχνικών αναζητήσεων

«Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ»
«Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ»
Από τις 28/4 έως τις 14/5 θα πραγματοποιηθούν οι «Προτάσεις» της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης.

28 - 29/4: Η ομάδα «Rootless Root» θα παρουσιάσει την παράσταση «UNA». Συμπράττουν οι Μάρθα Φριντζήλα (τραγούδι) και Βασίλης Μαντζούκης (μουσική). Χορεύουν οι Jozef Frueek, Λίντα Καπετανέα, Edgen Lame, Μαριάννα Τζούδα.

4 - 5/5: «Ως το τέλος». Σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, σκηνικά Μαρίνας Κελίδου, κοστούμια Ολγας Χατζηιακώβου, κίνηση Ξένιας Θεμελή, μουσική Αννας Λάκη - Χρύσανθου Χριστοδούλου, φωτισμοί Νίκου Μοσκοφίδη. Παίζουν: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη, Τατιάνα - Αννα Πίττα, Γιώργος Παπαπαύλου, Σπύρος Σβήγκος, Σαμψών Φύτρος.

8 - 9/5: Η ομάδα «Πασπαρτού», με την παράσταση «Graveyard Cafe Band / In Extremis», βασισμένη σε στίχους Ελλήνων ποιητών του 19ου αιώνα. Μουσική Κώστα Δαλακούρα, σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, διασκευή κειμένων Χρήστου Κανελλόπουλου. Παίζουν - τραγουδούν: Φρόσω Ζαγοραίου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Σαμψών Φύτρος. Μουσικοί: Τάσος Αντωνίου, Αλέξανδρος Αντωνίου.

11 - 12/5: Ο θίασος «Δυτικά της Πόλης», με την παράσταση «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ», που βασίζεται στο ποίημα «Σύννεφο με παντελόνια». Σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, σύνθεση κειμένων Ιερώνυμου Πολλάτου, μετάφραση Κ. Χ. Σκινιά, σκηνικά Γιάννη Θεοδωράκη, κοστούμια Εδουάρδου Γεωργίου, κίνηση Ζωής Χατζηαντωνίου - Κατερίνας Φωτιάδη, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη - Τάσου Σωτηράκη. Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής (Μαγιακόφσκι), Τζούλη Σούμα, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αναστάσιος Σωτηράκης, Σόφη Παπαδοπούλου.

14/5: Το μουσικό θέαμα «Το πέρασμα» θα παρουσιάσει το φωνητικό σύνολο «Πλειάδες». Παίζουν - τραγουδούν: Αθηνά Γκούμα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Ιουλία Ρούτζιου και Γεωργία Τέντα. Σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, σκηνικά - φωτισμοί Δήμητρας Αλουτζανίδου, βίντεο Ανέστη Πάτκα, μουσική Αλέξανδρου Ιωάννου.

Μελισμένη αριστοφανική «Χελιδών... »

Το εξώφυλλο του βιβλίου
Το εξώφυλλο του βιβλίου
Στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης», στις 28/4 (12μ.) θα παρουσιαστεί το βιβλίο-cd-dvd του Χρήστου Λεοντή «Χελιδών ηδομένη...» (εκδόσεις «Μετρονόμος»). Πρόκειται για την παρουσίαση του «αριστοφανικού μέρους» της μουσικής παράστασης «Χελιδών ηδομένη...και τραγούδια ευφρόσυνα!», που έδωσε ο συνθέτης στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 2005, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποτελούμενη από πέντε μουσικές ενότητες για τις αριστοφανικές κωμωδίες «Αχαρνής», «Σφήκες», «Ιππής», «Πλούτος», «Ειρήνη», ενότητες που παρουσιάζονται στο DVD και στο CD σε άριστη ηχογράφηση και εικόνα. Οι πέντε αυτές μουσικές ενότητες είναι αποτέλεσμα της εκ νέου ανασύνθεσης και επεξεργασίας του συνθέτη στη μουσική και τα τραγούδια των κωμωδιών του Αριστοφάνη, που έγραψε για τις παραστάσεις του «Θεάτρου Τέχνης», του Εθνικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Η καλλιτεχνική διεύθυνση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Χρήστου Λεοντή. Το σκληρό εξώφυλλο της έκδοσης κοσμεί μία υπέροχη ζωγραφιά του Διονύση Φωτόπουλου για την «Ειρήνη», σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.

Για το βιβλίο και τον συνθέτη θα μιλήσουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Πλάτων Μαυρομούστακος και Γιώργος Χρονάς.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη: «Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και Ποιητική (Πρακτικά Συνεδρίου, 4- 5 Απριλίου 2008)». Ετσι τιτλοφορείται ο 4ος τόμος της σειράς «Νεοελληνική Λογοτεχνία» που κυκλοφόρησε η «Βιβλιοθήκη» του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο οργάνωσε το συνέδριο τιμώντας τον σπουδαίο και πολυγραφότατο πεζογράφο, δημοσιογράφο, δοκιμιογράφο, κριτικό θεάτρου, του οποίου το έργο εξετάστηκε σε σχέση με την Ιστορία, την πολιτική, τα ιδεολογικά ρεύματα και την κοινωνία της εποχής του, με στόχο να προωθήσει τη συστηματική μελέτη του έργου του. Την έκδοση προλογίζει ο υπεύθυνος της «Βιβλιοθήκης» του μουσείου, ιστορικός και συγγραφέας Δημήτρης Αρβανιτάκης).

-- «Εντός»: Κώστας Δ. Πεντεδέκας «Δημήτρης Λ. Τσιτσιπής (Ταξίαρχος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1940-1944)» (μαρτυρία του κομμουνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ για την προσφορά του συμπατριώτη του από το Δαδί Λοκρίδας Δ. Λ. Τσιτσιπή στον ΕΑΜικό αγώνα, στη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες). Κώστας Δ. Πεντεδέκας «Παρουσιάσεις των βιβλίων μου στο Φ.Ο.Υ. και στην Αμφίκλεια» (το βιβλίο περιέχει τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς που έγιναν για το συγγραφικό έργο και την αγωνιστική προσφορά του Κ. Πεντεδέκα στο φιλοπρόοδο Ομιλο Υμηττού και στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αμφίκλειας).

-- «Εστία»: Νίτσε «Η γέννηση της τραγωδίας ή ελληνισμός και απαισιοδοξία» (μετάφραση - σχόλια Χρήστος Μαρσέλλος, εισαγωγή Γιώργος Φαράκλας, επίμετρο Μάρκος Τσέτσος - Πιερ Οσμο. Ο Νίτσε 26 χρόνων έγραψε τη «Γέννηση της τραγωδίας», έργο που τον έκανε διάσημο, έχει εκδοθεί πολλές φορές, διεθνώς, και αποτελεί έργο αναφοράς και μελέτης για το βαθύτερο νόημα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και εντέλει της ζωής).

-- «Αγρα»: Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Ολισθηρός ιστός (Δοκίμια, μελέτες, άρθρα, συνεντεύξεις. Τόμος Α' και Β')» (Ο διακεκριμένος με κρατικά βραβεία ποίησης της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το διεθνές έπαθλο «Κ. Καβάφης», Κύπριος ιστορικός, αρχαιολόγος, φιλόλογος και διευθυντής του ΡΙΚ, στη δίτομη αυτή έκδοση, συγκεντρώνει πλήθος κειμένων του - διάσπαρτων σε εφημερίδες, περιοδικά, συνέδρια κλπ. - για μορφές, έργα και είδη της ελληνικής και κυπριακής λογοτεχνίας και διανόησης).

-- «Κέδρος»: Αγγελική Σμυρλή «Αναφορά στο Νικόλαο Θησέα (Κύπρος 1955-2004)». (Το βιβλίο αφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού λαού, μέσα από την αναφορά του αγωνιστή κατά της αγγλοκρατίας Αχιλλέα Κυριακίδη για τον Κύπριο αγωνιστή του 1821 Νικόλαο Θησέα, αλλά και για την απόρριψη του δόλιου «Σχεδίου Ανάν» τον Απρίλιο του 2004). Φοίβος Ζαφειρίδης «Εξαρτήσεις και κοινωνία» (μελέτη για τη σχέση της κοινωνίας με την εξάπλωση εξάρτησης των ανθρώπων από ουσίες). Λουίτζι Μπονανάτε «Διεθνής τρομοκρατία» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη. Ιστορικό βιβλίο εικονογραφημένο με φωτογραφίες για τρομοκρατικά γεγονότα στη διάρκεια του 20ού αιώνα). Κεν Κάλφους «Σύζυγοι σε θέση μάχης» (μετάφραση Αγορίτσα Μπακοδήμου, μυθιστόρημα).

-- «Οδός Πανός»: Το σημαντικό λογοτεχνικό - πολιτιστικό περιοδικό αφιέρωσε το 147ο τεύχος του στον Κ. Π. Καβάφη, με επιμέλεια του Διονύση Στεργιούλα. Το τεύχος συνοδεύει CD με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, σε επιμέλεια του Αντώνη Μποσκοΐτη και ποιήματα που διαβάζουν οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θάνος Σαμαράς.

-- «Ιανός»: «Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Χρίστο Λ. Τσολάκη». Για τον ομότιμο καθηγητή της Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και δάσκαλο πλήθους δασκάλων της Μέσης Εκπαίδευσης, μελετητή της Αρχαίας Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Φιλολογίας, γράφουν 20 πανεπιστημιακοί καθηγητές - μαθητές του τιμώμενου, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Δόικου, Ζήση Σαμαράκη, Λάζαρου Τριάρχου.

-- Γιάννης Μουμογιάννης «Το ελληνικό τραγούδι (κοινωνιολογικές προσεγγίσεις)» (μελέτη του Βολιώτη συγγραφέα για τις κοινωνικές και ιδεολογικές παραμέτρους διαμόρφωσης του ελληνικού τραγουδιού στον 20ό αιώνα. Εκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Βόλος 2009).

-- «Pop Eleven» (μουσικό περιοδικό. Τεύχος 9ο, αφιερωμένο στους πρωτομάστορες του αργεντίνικου τάγκο. Το τεύχος συνοδεύει CD με 28 τραγούδια τάγκο πρωτομαστόρων του είδους).

Το ΚΚΕ για τη Λυρική

Αναφορά του Σωματείου Χορωδών Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος και Γιώργος Μαυρίκος, στο προεδρείο της Βουλής, για τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού, Εσωτερικών - Αποκέντρωσης - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών. Με την Αναφορά προβάλλονται αιτήματα των εργαζομένων στη Λυρική, όπως: Να μην κλείσει ή να μη συρρικνωθεί η ΕΛΣ, να μη μειωθούν οι μισθοί, να τηρηθεί η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να ακυρωθεί η μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειας κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ