ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κλίμα φόβου σε ολόκληρη τη χώρα

Στους Τσετσένους επιρρίπτουν οι αρχές ασφαλείας την προχτεσινή επίθεση - Διαφοροποιείται ο Πούτιν

Αστυνομικός ελέγχει τα έγγραφα πολίτη τσετσενικής καταγωγής. Στη Μόσχα επικρατεί κλίμα φόβου

Associated Press

Αστυνομικός ελέγχει τα έγγραφα πολίτη τσετσενικής καταγωγής. Στη Μόσχα επικρατεί κλίμα φόβου
ΜΟΣΧΑ.-

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας τείνουν να αποδώσουν την προχθεσινή βομβιστική επίθεση με τους 8 νεκρούς (επτά επί τόπου, ένας ακόμη υπέκυψε σε νοσοκομείο) και τους 100 τραυματίες σε «Τσετσένους αυτονομιστές», αν και ο Πρόεδρος Πούτιν διατηρεί «επιφυλάξεις», υπερασπιζόμενος όμως την πολιτική του στο Τσετσενικό. Στο μεταξύ, σε ολόκληρη τη χώρα, έχει απλωθεί ένα κλίμα φόβου, καθώς πολλοί «περιμένουν» και νέες επιθέσεις.

Στη Μόσχα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνέστησε επιφυλακτικότητα στις απόπειρες να συνδεθεί με τους Τσετσένους αυτονομιστές η φονική επίθεση σε υπόγεια διάβαση της Μόσχας, η οποία προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων, ενώ τόσο ο αναγνωριζόμενος από τη Μόσχα Αχμάντ Καντίροφ όσο και ο Ασλάν Μασχάντοφ αρνήθηκαν ότι αυτονομιστές μαχητές ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια. Οσον αφορά τις υποθέσεις για τρομοκρατική πράξη, πρέπει να πω ότι είναι σφάλμα να αναζητεί κανείς εθνικιστικές διασυνδέσεις, έναν τσετσενικό σύνδεσμο σ' αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο έγκλημα», δήλωσε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι ανακριτές εκτιμούν πως δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να θεωρήσουν «υπόπτους» τους δύο άνδρες, που συνελήφθησαν χθες στη Μόσχα στο πλαίσιο των ερευνών για την έκρηξη. Παράλληλα, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα στο Σαράτοφ τρεις Τσετσένους, που είχαν στην κατοχή τους όπλα και εκρηκτικά.

Χθες ένας σάκος με εκρηκτικά εντοπίστηκε σε αποσκευές στον σταθμό Καζάν της Μόσχας και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς, όπως ανακοίνωσε η ρωσική αστυνομία.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κινητικότητα Τσάβες και «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον

Ο Ούγο Τσάβες με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι. Η περιοδεία στη Μέση Ανατολή του ηγέτη της Βενεζουέλας προκάλεσε οργή στους Αμερικανούς

Associated Press

Ο Ούγο Τσάβες με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι. Η περιοδεία στη Μέση Ανατολή του ηγέτη της Βενεζουέλας προκάλεσε οργή στους Αμερικανούς
ΚΑΡΑΚΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, που μόλις στις 30 του Ιούλη ανανέωσε την παραμονή στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ήδη έχει αρχίσει να πραγματοποιεί τις πρώτες κινήσεις, όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής πορείας της χώρας. Κατ' αρχάς καθόρισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνταχθεί από ειδικές επιτροπές που θα καταρτιστούν από οικονομολόγους, επιστήμονες αλλά και εκπροσώπους των εργαζομένων στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να μπορέσει να συνταχθεί ένα σφαιρικότερο οικονομικό πλάνο, που δε θα είναι αποκλειστικά στηριγμένο στα έσοδα από το πετρέλαιο, όπως σήμερα, και που οδήγησε τη χώρα σε επικίνδυνη ατραπό με την κατακόρυφη πτώση της τιμής του.

Για το λόγο αυτό ήδη πραγματοποιεί 10ήμερη επίσκεψη στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, για να καλέσει προσωπικά ο ίδιος τους ηγέτες του ΟΠΕΚ στη Διάσκεψη που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, στις 27 του Σεπτέμβρη αλλά και να έχει τις πρώτες συνομιλίες με σκοπό να προωθήσει την ενότητα των χωρών του Οργανισμού, αλλά και την πρότασή του ώστε να «κλειδωθεί» η τιμή του πετρελαίου. Χτες ήταν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ήδη έχει επισκεφτεί το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, ενώ επόμενος σταθμός είναι το Ιράκ. Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη, που αναμένεται σήμερα, προκάλεσε τη μήνι των Αμερικανών. Εξαιτίας αυτής της επίσκεψης και της επικείμενης συνάντησης του Ούγο Τσάβες με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εν ολίγοις, προειδοποίησε τον Τσάβες...

«Ιδιαίτερα ενοχλητικός»

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, αυτή η επίσκεψη από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη χώρας είναι «ιδιαίτερα ενοχλητική», ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για μία «προφανή διάκριση». Οπως τονίζουν αναλυτές αλλά και παροικούντες... τον Λευκό Οίκο με σημασία..., ο Πρόεδρος Κλίντον δε μίλησε για τις πολύ φιλικές σχέσεις που έχει ο Τσάβες με τον Φιντέλ Κάστρο, δε μίλησε όταν ο Τσάβες αρνήθηκε κατηγορηματικά τη χρήση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας για τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών για τον «πόλεμο της κοκαΐνης» που διεξάγεται στη γειτονική Κολομβία. Ο Κλίντον δεν είπε τίποτα όταν ο Τσάβες απέρριψε την προσωπική του έκκληση για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου... αλλά αυτό παραπάει, τονίζουν καθώς πέρασε τη διαχωριστική γραμμή...

Ο λόγος είναι ότι ο Τσάβες θα είναι ο πρώτος που αγνοεί τις «υποδείξεις» των Αμερικανών για την πλήρη απομόνωση του Ιράκ και θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα επισκεφθεί το Ιράκ από το 1991. Στις αιτιάσεις και προειδοποιήσεις των Αμερικανών, μία πρώτη απάντηση έδωσε από το Καράκας ο ΥΠΕΞ Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ , ο οποίος τόνισε «ότι ο Πρόεδρος Τσάβες είναι ελεύθερος να ταξιδεύει όπου θέλει και είναι μία πράξη ενός ηγέτη κυρίαρχου κράτους προς ένα άλλο κυρίαρχο κράτος». Παράλληλα, η Βαγδάτη ετοιμάζεται για την υποδοχή ενώ το ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ, μεταφέροντας τις αντιδράσεις των Ιρακινών αξιωματούχων στην «τυφλή παρέμβαση στα εσωτερικά μίας άλλης χώρας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως τη χαρακτήρισαν, ανέφερε ότι πρόκειται για δηλώσεις «κουτές» που οφείλονται «στα συνεχή χαστούκια καταπρόσωπο» εκ μέρους της Βενεζουέλας.

Πιθανώς οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν και τη μέρα της επίσκεψης αλλά και το προσεχές διάστημα, όταν ο Τσάβες θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Ιράν, στην Ινδονησία, στη Λιβύη, στη Νιγηρία και την Αλγερία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Γιουγκοσλαβικές διαμαρτυρίες για το «Αλβανικό Γραφείο Συνδέσμου» στο Κοσσυφοπέδιο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την έντονη διαμαρτυρία της χώρας του εξέφρασε χτες ο απεσταλμένος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, μετά την απόφαση της Αλβανίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση «Γραφείου Συνδέσμου» στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοινώνοντας μάλιστα χτες και το όνομα του επικεφαλής του Γραφείου. Ο Γιοβάνοβιτς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ακυρώσει κανονισμό που εξουσιοδοτεί τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να αποφασίζει για την παρουσία ξένων αποστολών στην περιοχή.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γιουγκοσλάβος απεσταλμένος αποκάλεσε την εγκατάσταση του αλβανικού γραφείου «συνδέσμου» στο Κοσσυφοπέδιο «διπλωματική πειρατεία που θα προωθήσει τις παράνομες και εχθρικές διεκδικήσεις της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Σουζάν Μανουέλ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, υπερασπίστηκε, στη διάρκεια χτεσινών δηλώσεών της, την εγκατάσταση των γραφείων συνδέσμων διαφόρων χωρών (όπως οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελλάδα) στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας πως τα «Γραφεία επικοινωνίας και σύνδεσης» δεν αποτελούν διπλωματικές αποστολές, αλλά είναι σημαντικά όσον αφορά την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και την υπό ΝΑΤΟική ηγεσία πολυεθνική δύναμη ΚΦΟΡ».«Ενα ανάλογο αλβανικό Γραφείο Σύνδεσης χρειάζεται πάρα πολύ εδώ... επειδή υπάρχουν πολλά ζητήματα συναλλαγών με την κυβέρνηση της Αλβανίας» κατέληξε η Μανουέλ.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Αθώοι» δήλωσαν οι τέσσερις Δυτικοί ύποπτοι για κατασκοπία και τρομοκρατία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αθώοι δήλωσαν χτες καταθέτοντας στο στρατοδικείο του Βελιγραδίου οι δύο Βρετανοί και δύο Καναδοί που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα στο Βόρειο Μαυροβούνιο ως ύποπτοι κατασκοπίας και εγκληματικών ενεργειών.

Την ίδια ώρα, Βρετανοί και Καναδοί διπλωμάτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για άμεση συνάντηση με τους συλληφθέντες συμπατριώτες τους, ενώ ανέθεσαν σε δύο ακόμη δικηγόρους την υπεράσπιση της υπόθεσής τους. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο Ρόμπερτ Γκόρντον, που είναι επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στο Βελιγράδι, ανέθεσε στο Γιουγκοσλάβο δικηγόρο Ντζιόρτζι Ντζούριτσιτς να υπερασπιστεί τους δύο συλληφθέντες Βρετανούς. Το ίδιο 24ωρο, και ο εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας ανέθεσε στον Ιβάν Γιάνκοβιτς να υπερασπιστεί τους δυο συμπατριώτες του.

Οι δύο Βρετανοί είναι ο 41χρονος Αντριαν Πράνγκελ και ο 31χρονος Τζον Γιορ. Οσον αφορά στους δύο Καναδούς, πρόκειται για τον Σον Γκόινγκ και τον ανιψιό του Λίαμ Χολ, οι οποίοι -σύμφωνα με πηγές στην Πονγκόριτσα- εργάζονταν για λογαριασμό ιδιώτη εργολάβου στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είναι γνωστό, η απαγγελία του επίσημου κατηγορητηρίου αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενώ εάν οι συλληφθέντες κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο 15ετούς κάθειρξης.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στην Μεγκαβάτι «παρέδωσε» ο Πρόεδρος Ουαχίντ τα ηνία της εξουσίας...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στις έντονες πιέσεις μελών της Εθνοσυνέλευσης και τις σκληρές κριτικές αντίπαλων κομμάτων για κακοδιαχείριση, ανικανότητα, ακόμη και διαφθορά, ενέδωσε χτες ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, αποφασίζοντας τελικώς να αναθέσει στην αντιπρόεδρο Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι νέες εξουσίες, αν όχι τα ηνία καθορισμού της πολιτικής της κυβέρνησης...

«Κατανοώ την ανάγκη αλλαγής διεύθυνσης της κυβέρνησης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Ουαχίντ ενώπιον των 700 μελών της Εθνοσυνέλευσης, ανακοινώνοντας έτσι πως από σήμερα η αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, θα έχει την ευθύνη διεκπεραίωσης «καθημερινών τεχνικών κυβερνητικών καθηκόντων», το σχεδιασμό της ατζέντας εργασιών της κυβέρνησης, αλλά και τον καθορισμό προτεραιοτήτων της πολιτικής των υπουργών της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Ουαχίντ διευκρίνισε πως η αντιπρόεδρος θα δίνει λόγο για τα πεπραγμένα στον ίδιο, ενώ αυτός θα ασχοληθεί πλέον περισσότερο «με θέματα εξωτερικής πολιτικής»...

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τη μελανή εικόνα της κυβέρνησής του, ο Ουαχίντ ανήγγειλε ακόμη ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας πως «μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες θα αποφασίσει τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που θα λειτουργεί ως μία ευέλικτη επαγγελματική ομάδα».

Η σημαντική αυτή εξέλιξη, που ισχυροποιεί πρακτικά το ρόλο της αντιπροέδρου Μεγκαβάτι, έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις από πολλά μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Ο πρόεδρος του Σώματος, και στέλεχος του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος «Γκολκάρ», Ακμπάρ Ταντγιούνγκ, εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως η ενίσχυση του ρόλου της Μεγκαβάτι θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης μίας σειράς ζεόντων προβλημάτων, που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και την έξαρση αυτονομιστικών κινημάτων και της ένοπλης δράσης φανατικών μουσουλμάνων σε διάφορες επαρχίες της χώρας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αντίθεση συναισθημάτων και αντιδράσεων

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Για δεκαεννιά ολόκληρους μήνες η υπόθεση της δίωξης του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ για τα εγκλήματα που τον βαρύνουν κατάφερε να γίνει σίριαλ με τον υπόγειο πολιτικό πόλεμο που διεξαγόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το να φέρεις ενώπιον της δικαιοσύνης και να καθίσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον υπέργηρο πια Πινοτσέτ έχει πολύ περισσότερες πολιτικές προεκτάσεις από αυτές που μπορεί ένας «καχύποπτος νους» να διανοηθεί...

Μπορεί το σίριαλ να έκανε τους πρώην Ευρωπαίους διώκτες να βαρεθούν και να μην εγείρονται από την απόφαση του χιλιανού Ανώτατου Δικαστηρίου που ήρε την ασυλία του, ωστόσο στη Χιλή η απόφαση προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Πάντως ο Πρόεδρος της χώρας, Ρικάρντο Λάγος, έσπευσε χτες να κάνει έκκληση ώστε να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα...

... αφού λίγες ώρες πριν, ο ίδιος ο πρώην δικτάτορας αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, έπειτα από την επιστροφή του από το Λονδίνο, στο οποίο είχε τεθεί σε περιορισμό επί 500 μέρες κατόπιν αιτήματος για την έκδοσή του, βγήκε και χαιρέτισε περίπου 1.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία του για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. «Ο θεός σώζει τον Πινοτσέτ», «Ζήτω η Χιλή, ζήτω ο Πινοτσέτ», «Πινοτσέτ είμαστε μαζί σου», φώναζε το πλήθος, που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και εφήβους που αποθέωναν τον πρώην τύραννο.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες αντίθετοι του πρώην δικτάτορα, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Σαντιάγο, διαδηλώνοντας τη χαρά τους για την άρση της ασυλίας του Πινοτσέτ. Κατ' αρχήν ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για να χαιρετίσουν την απόφαση και κατόπιν μετέβησαν στο μνημείο του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, που ανετράπη το 1973 από το αιματηρό πραξικόπημα του Πινοτσέτ. «Δικαιοσύνη και τιμωρία», «Αλήθεια και Δικαιοσύνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία, που διεξήχθη ειρηνικότατα.

Οσον αφορά αυτή καθαυτή την εξέλιξη της υπόθεσης, ο δρόμος μέχρι το δικαστήριο αναμένεται μακρύς και αυτό γιατί ο πρώην δικτάτορας θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, όπως ορίζει ο νόμος για τους υπέργηρους κατηγορουμένους, παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο δικαστής Χουάν Γκουσμάν Τάπια, που έχει αναλάβει να ερευνήσει τις 157 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του τυράννου.

ΜΕΞΙΚΟ
Χωρίς θύματα η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε χτες τις κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας, ενώ έγινε έντονα αισθητός και στην πρωτεύουσα, την Πόλη του Μεξικού.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένας μόνο ελαφρά τραυματίας από τη δόνηση, που έγινε στις 6.41 πμ(τοπική ώρα), 7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού - 6,4 σύμφωνα με το Σεισμολογικό κέντρο το Κολοράντο των ΗΠΑ, ενώ το επίκεντρο βρισκόταν στον Ειρηνικό, στα ανοιχτά των μεξικανικών ακτών.

Στις συνοικίες στις οποίες ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός, οι κάτοικοι βγήκαν τρέχοντας πανικόβλητοι από τα σπίτια τους. Σε ορισμένες συνοικίες της πόλης προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ εξαιτίας του σεισμού σημειώθηκαν και μικρά τροχαία ατυχήματα.

Το Μεξικό είχε πληγεί το 1985 από ένα σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και 40.000 είχαν τραυματιστεί. Τα τελευταία δύο χρόνια το Μεξικό πλήττεται από σεισμούς 6 Ρίχτερ και μεγαλύτερους, τουλάχιστον πέντε με έξι φορές το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ