Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αντίθεση συναισθημάτων και αντιδράσεων

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Για δεκαεννιά ολόκληρους μήνες η υπόθεση της δίωξης του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ για τα εγκλήματα που τον βαρύνουν κατάφερε να γίνει σίριαλ με τον υπόγειο πολιτικό πόλεμο που διεξαγόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το να φέρεις ενώπιον της δικαιοσύνης και να καθίσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον υπέργηρο πια Πινοτσέτ έχει πολύ περισσότερες πολιτικές προεκτάσεις από αυτές που μπορεί ένας «καχύποπτος νους» να διανοηθεί...

Μπορεί το σίριαλ να έκανε τους πρώην Ευρωπαίους διώκτες να βαρεθούν και να μην εγείρονται από την απόφαση του χιλιανού Ανώτατου Δικαστηρίου που ήρε την ασυλία του, ωστόσο στη Χιλή η απόφαση προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Πάντως ο Πρόεδρος της χώρας, Ρικάρντο Λάγος, έσπευσε χτες να κάνει έκκληση ώστε να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα...

... αφού λίγες ώρες πριν, ο ίδιος ο πρώην δικτάτορας αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, έπειτα από την επιστροφή του από το Λονδίνο, στο οποίο είχε τεθεί σε περιορισμό επί 500 μέρες κατόπιν αιτήματος για την έκδοσή του, βγήκε και χαιρέτισε περίπου 1.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία του για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. «Ο θεός σώζει τον Πινοτσέτ», «Ζήτω η Χιλή, ζήτω ο Πινοτσέτ», «Πινοτσέτ είμαστε μαζί σου», φώναζε το πλήθος, που αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και εφήβους που αποθέωναν τον πρώην τύραννο.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες αντίθετοι του πρώην δικτάτορα, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Σαντιάγο, διαδηλώνοντας τη χαρά τους για την άρση της ασυλίας του Πινοτσέτ. Κατ' αρχήν ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για να χαιρετίσουν την απόφαση και κατόπιν μετέβησαν στο μνημείο του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, που ανετράπη το 1973 από το αιματηρό πραξικόπημα του Πινοτσέτ. «Δικαιοσύνη και τιμωρία», «Αλήθεια και Δικαιοσύνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία, που διεξήχθη ειρηνικότατα.

Οσον αφορά αυτή καθαυτή την εξέλιξη της υπόθεσης, ο δρόμος μέχρι το δικαστήριο αναμένεται μακρύς και αυτό γιατί ο πρώην δικτάτορας θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, όπως ορίζει ο νόμος για τους υπέργηρους κατηγορουμένους, παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο δικαστής Χουάν Γκουσμάν Τάπια, που έχει αναλάβει να ερευνήσει τις 157 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον του τυράννου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτηση να μην υπάρξει ατιμωρησία (2006-12-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-27 00:00:00.0)
Αγανάκτηση για τη δικαστική απόφαση (2001-07-11 00:00:00.0)
«Νέφος» γύρω από την άρση ασυλίας (2000-05-25 00:00:00.0)
Ενώπιον του δικαστηρίου (1998-12-12 00:00:00.0)
Μαγειρέματα... (1998-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ