Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ενώπιον του δικαστηρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Με την επίσημη πρώτη του Πινοτσέτ σε βρετανικό δικαστήριο άρχισε χτες η διαδικασία της έκδοσης, ενώ οι προσπάθειες της χιλιανής κυβέρνησης, προκειμένου να απελευθερωθεί, είναι "ακαταμάχητες"... Εφτασαν να δώσουν στη δημοσιότητα την "πολιτική διαθήκη" του πρώην δικτάτορα... όπου εκφράζει τη βαθύτατή του λύπη για τα θύματα, αλλά διατείνεται και της αθωότητάς του!

Υπό δρακόντεια μέτρα φρούρησης ο Πινοτσέτ προσήλθε στο δικαστήριο του Μπέλμαρς σε αναπηρικό καροτσάκι, περισσότερο ως μέσο υποβολής μιας συγκεκριμένης ψυχολογικής κατάστασης, παρά λόγω αναπηρίας ή ανικανότητας. Η φαινομενική έστω εξασθένησή του δεν τον εμπόδισε όμως να είναι "βράχος ακλόνητος" και να δηλώσει ότι "δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία" ούτε των βρετανικών ούτε των ισπανικών δικαστηρίων. "Με σεβασμό στην εντιμότητά σας, δεν αναγνωρίζω τη δικαιοδοσία κανενός άλλου δικαστηρίου παρά μόνον της πατρίδας μου για να με δικάσει για τα ψέματα που ισχυρίζεται η Ισπανία", δήλωσε ο Πινοτσέτ. Το βρετανικό δικαστήριο τελικά επέβαλε περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης στον Πινοτσέτ, ενώ η συνέχεια προβλέπεται για τη νέα ακροαματική διαδικασία, η οποία θα γίνει στις 18 Γενάρη, στην οποία θα ληφθεί η τελική απόφαση για την καταληκτική ημερομηνία της συνεδρίασης, που θα αποφανθεί οριστικά για την έκδοση.

Στο μεταξύ, την Τρίτη θα εξεταστεί από τη Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων η έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Πινοτσέτ κατά της απόφασής της, που κύρωναν τη σύλληψη, με το σκεπτικό ότι ο Πινοτσέτ δε χαίρει ασυλίας. Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο για τα βρετανικά νομικά χρονικά, αλλά οι δικηγόροι του Πινοτσέτ ευελπιστούν να ακυρώσουν προηγούμενη απόφαση και να επιτύχουν την απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα.

"Πολιτική διαθήκη"

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της χώρας Εντουάρντο Φρέι - ο οποίος γύρισε εσπευσμένα από τη Βραζιλία - και της στρατιωτικής ηγεσίας, με αντικείμενο την κατάσταση του Πινοτσέτ. Η έναρξη των εργασιών έγινε με την ανάγνωση μιας επιστολής του Πινοτσέτ, η οποία χαρακτηρίστηκε και θεωρήθηκε ως "πολιτική του διαθήκη". Στην επιστολή που δόθηκε στο συμβούλιο από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Χιλής, στρατηγό Ρικάρντο Ιζουριέτα,στέλεχος του Ιδρύματος Πινοτσέτ στο Σαντιάγο, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι εκφράζει τη "βαθύτατη λύπη" του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρει ότι είναι "αθώος" για τα εγκλήματα που του καταμαρτυρούν!!! Συγκεκριμένα τονίζει ότι "είναι αθώος για όλα τα εγκλήματα που του προσάπτουν" και αναφέρει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων και ντοκουμέντων, που κατέχει, αποδείχνουν την αθωότητά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ