Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο, ενώ φτάνει ο Κλίντον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αιματηρές συγκρούσεις μαίνονταν και χτες επί ώρες ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους διαδηλωτές, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου. Η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους έχει φτάσει στο κατακόρυφο και, αναμφιβόλως, έχει επισκιάσει τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την υποδοχή του Μπιλ Κλίντον, που διαμήνυε, χτες, διά στόματος των στενών συνεργατών του ότι είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την περιοδεία του και να προωθήσει τη "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, και χτες, στις περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης, με αποκορύφωμα τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πόλη Καλκιλία. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές λιθοβόλησαν τους παρατεταγμένους Ισραηλινούς στρατιώτες, που τους αντιμετώπισαν με βροχή από δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αληθινά πυρά. Ο πρώτος απολογισμός, που ανακοινώθηκε από την κλινική των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Καλκιλία, αναφέρει δύο 18χρονους Παλαιστινίους νεκρούς από πυροβολισμό στο κεφάλι και περισσότερους από 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 2 είναι τραυματισμένοι από αληθινά πυρά, ενώ 70 άτομα νοσηλεύτηκαν με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δε χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πυρά, ενώ συμπληρώνει ότι θα ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των 2 διαδηλωτών.

Εντείνεται η αντιπαράθεση

"Δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου", τόνισε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Σάντι Μπέργκερ, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου για την επικείμενη περιοδεία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Μπέργκερ χαρακτήρισε "απλό ενδεχόμενο" τις πληροφορίες περί πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης κορυφής των Κλίντον - Αραφάτ - Νετανιάχου και επανέλαβε ότι ο Μπιλ Κλίντον θα προσπαθήσει τόσο στις συναντήσεις του με τους δύο άνδρες όσο και στις ομιλίες του προς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσει νέα ώθηση στη "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον.

Η Ολμπράιτ, παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε ότι "ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μία συμφωνία" και, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει την ισραηλινή δυσαρέσκεια, συμπλήρωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ να καταστείλει τις αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες. Η Αμερικανίδα υπουργός κατέστησε σαφές ότι το ταξίδι του Κλίντον στη Γάζα δεν αποτελεί ένδειξη υποστήριξης σε ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και δήλωσε κατηγορηματικά ότι ούτε καν ενθαρρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ απέρριπτε δημοσίως την αμερικανο-παλαιστινιακή πρόταση για συγκρότηση τριμερούς επιτροπής που θα εξετάσει ένα προς ένα τα ονόματα των Παλαιστινίων κρατουμένων προκειμένου να προχωρήσει σε απελευθερώσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί με τους Παλαιστινίους. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μοσέ Φογκέλ επαναλάμβανε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ως έγκυρη την ακύρωση του άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους από την Παλαιστινιακή Χάρτα, αν δεν πραγματοποιηθεί κανονική ψηφοφορία και κατά συνέπεια δε θα προχωρήσει στην εφαρμογή της "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον. Η στάση αυτή του Ισραήλ φέρεται να έχει δυσαρεστήσει έντονα τον Αμερικανό Πρόεδρο που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει ότι η έγκριση της ακύρωσης θα γίνει διά βοής, καθώς στο κείμενο της "συμφωνίας" του Μέριλαντ δεν αναφέρεται ο τρόπος ψήφισης, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τζέιμς Φόλεϊ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η ακύρωση του άρθρου οφείλει να είναι σαφής και ξεκάθαρη". Ηδη, το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 95 από τα 124 μέλη του, ενέκρινε την απάλειψη του άρθρου, αργά το βράδυ της Πέμπτης, με 81 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 7 αποχές. Τη Δευτέρα, η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής, στη συνεδρίαση της οποίας θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος θεωρείται απίθανο να χαρακτηρίσει "άκυρη" μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν διαφωνώντας Μπάρακ και Αραφάτ (1999-07-29 00:00:00.0)
Πυρετός διπλωματικών επαφών (1999-07-27 00:00:00.0)
Προς οριστικοποίηση της αναβολής ανακήρυξης ανεξαρτησίας (1999-04-27 00:00:00.0)
"Ενδιάμεσες συμφωνίες" επ' αόριστον... (1999-01-10 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και πολιτικά προβλήματα ενόψει Κλίντον (1998-12-09 00:00:00.0)
Νέες σκληρές συγκρούσεις (1998-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ