Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυρετός διπλωματικών επαφών

ΡΑΜΠΑΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Πλήθος διπλωματικών επαφών, έστω και σύντομων, είχαν, στο περιθώριο της κηδείας του βασιλιά Χασάν του Μαρόκου, οι ηγέτες των εμπλεκομένων χωρών στην "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά και των υπαρχόντων και επίδοξων διαμεσολαβητών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ. Επίσης, ο Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, οι οποίοι συναντήθηκαν, για πρώτη φορά, και οι τρεις μαζί. Ξεχωριστές συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία, δηλαδή τον Πρόεδρο Εζέρ Βάιζμαν, τον Μπάρακ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί είχε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ είχε σύντομες συνομιλίες με τον Εχούντ Μπάρακ, τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Ολοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο Ιορδανός μονάρχης μετέβη, χτες, στη Δαμασκό προκειμένου να ενημερώσει για τις επαφές που έγιναν στο Ραμπάτ τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ. Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ επικρατούσε ένα αίσθημα ικανοποίησης, καθώς η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε η ισραηλινή αντιπροσωπεία από τους Αραβες ηγέτες στο Ραμπάτ έδωσε αφορμή τόσο σε πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες όσο και στην πλειοψηφία του ισραηλινού Τύπου να εκφράζουν την εκτίμηση ότι άρχισε μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Εχούντ Μπάρακ.

Πάντως, η σημερινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και ενδεικτική του ρεαλιστικού της υπάρχουσας αισιοδοξίας, καθώς οι δύο άνδρες θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ