Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Πλήθος ηγετών και κόσμου στην κηδεία του Χασάν

ΗΠΑ και Γαλλία στο πλευρό του νέου βασιλιά, που θεωρείται άπειρος

ΡΑΜΠΑΤ.-

Ηρεμία επικρατούσε, χτες, στη μαροκινή πρωτεύουσα, οι δημόσιες υπηρεσίες επαναλειτούργησαν, όπως και τα καταστήματα ένα εικοσιτετράωρο μετά την τέλεση της κηδείας του εκλιπόντος Βασιλιά Χασάν του ΙΙ, αν και το επίσημο πένθος θα συνεχιστεί για τις επόμενες 40 ημέρες. Στην τελετή, που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες, συμμετείχαν ηγέτες και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Μαροκινών είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Ραμπάτ, θρηνώντας τον μονάρχη τους υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αν και δεν έλειψαν οι φωνές διαμαρτυρίας όσων θύμισαν την αυταρχική και τυραννική διακυβέρνηση του Χασάν, ο οποίος κατηγορήθηκε πολλάκις από ανθρωπιστικές οργανώσεις για βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου μέρους του μαροκινού λαού φαίνεται να επικεντρώνεται στον νέο βασιλιά Μοχάμεντ τον 6ο, ο οποίος είναι εντελώς άπειρος.

Με ύμνους από το Κοράνι και σπαρακτικές κραυγές συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, περίπου, 2 εκατομμύρια Μαροκινοί από όλες τις πόλεις της χώρας τον εκλιπόντα βασιλιά τους. Η νεκρώσιμη ακολουθία άρχισε με απαγγελία στίχων του Κορανίου. Αφού οι παρευρισκόμενοι αξιωματούχοι απέτισαν ολιγόλεπτο φόρο τιμής στο φέρετρο του Χασάν, ξεκίνησε νεκρική πομπή από τα Ανάκτορα προς το μαυσωλείο, όπου τοποθετήθηκε η σορός του δίπλα στου πατέρα του Μοχάμεντ του 5ου. Το φέρετρο του βασιλιά μεταφέρθηκε πάνω σε στρατιωτικό όχημα και ήταν καλυμμένο με κόκκινο ύφασμα που είχε κεντημένους, με χρυσή κλωστή, στίχους του Κορανίου. Ακολουθούσαν ο νέος βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος, οι συγγενείς και οι Μαροκινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι διέσχισαν μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων ανάμεσα στο πλήθος, που θρηνούσε, ενώ την ίδια στιγμή επευφημούσε τον νέο βασιλιά.

Στο πλευρό του 35χρονου Μοχάμεντ στάθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ηγέτες που επανεντάχθηκαν λίγα μέτρα πριν την άφιξη στο μαυσωλείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Γάλλος ομόλογός του Ζακ Σιράκ, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη τους στον νέο βασιλιά. Αν και δε σημειώθηκε κανένα βίαιο επεισόδιο, οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν ότι, τουλάχιστον, 1.500 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και της πολύωρης παραμονής τους στον καυτό ήλιο.

Στο Ραμπάτ, την Κυριακή, βρέθηκαν δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, που συνοδευόταν από την Χίλαρι Κλίντον, τον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ και Τζέιμς Μπέικερ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν και ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και πλήθος άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να μην μεταβεί στο Ραμπάτ ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ εξαιτίας, όπως ελέχθη, των έντονων φημολογιών ότι θα του ασκούνταν πιέσεις να συναντηθεί οπωσδήποτε με τον Εχούντ Μπάρακ.

"Το Ραμπάτ, πρωτεύουσα του Κόσμου", ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής γαλλόφωνης εφημερίδας "Λε Ματέν", που παρομοίαζε την κηδεία του βασιλιά Χασάν με αυτήν του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν, πριν από περίπου 6 μήνες, όταν είχαν βρεθεί και ανταλλάξει χειραψίες ακόμη και οι χειρότεροι "εχθροί". Ανάλογες σκηνές εκτυλίχτηκαν και στο Ραμπάτ, όπου ίσως η χαρακτηριστικότερη ήταν η χειραψία του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μετά από χρόνια ψυχρότητας, τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον σχολιαστή της εφημερίδας, η παρουσία τόσων ηγετών αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στον νέο βασιλιά, αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στο ρόλο που το Μαρόκο μπορεί να διαδραματίσει στην παγκόσμια σκηνή. Εντούτοις, πολλοί πολιτικοί αναλυτές, όπως άλλωστε και Μαροκινοί πολίτες, δεν έκρυβαν την αγωνία τους για τη στάση που θα κρατήσει ο νέος βασιλιάς, του οποίου η απειρία έχει προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά τη διαχείριση των σημαντικότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ