Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εισέρχεται σε "μελανή σελίδα"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της δεύτερης ετήσιας αναφοράς της κυβέρνησής του. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι η Βρετανία "γυρνάει σελίδα", αν και όπως δήλωσε, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να αναμορφώσει το... "πολυέξοδο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το Εθνικό σύστημα Υγείας"...

Ωστόσο, μάλλον αντίθετη γνώμη είχαν οι οδηγοί φορτηγών που πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Εκατοντάδες αγανακτισμένοι οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονταν για την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και την αύξηση της τιμής της ετήσιας άδειας κατοχής ενός φορτηγού 40 τόνων από 2.500 λίρες σε 5.750, αυξήσεις, που όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύονται καταστροφικές για το επάγγελμα τους. Οι αγανακτισμένοι οδηγοί απέκλεισαν κεντρικές αρτηρίες στην πόλη του Λονδίνου σταματώντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος στην πρωτεύουσα.

Οσο για τη δίχρονη πορεία της χώρας υπό την καθοδήγηση των "Νέων Εργατικών", είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Μπλερ σε εκδήλωση σε δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή Χάκνεϊ, του Λονδίνου: Κατανοεί "την απογοήτευση αυτών που πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στο εθνικό σύστημα υγείας θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα", αλλά "η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ χρόνο και ίσως πάρει περίπου δέκα χρόνια προτού ολοκληρωθεί". Ο Μπλερ χαρακτήρισε το βρετανικό ΕΣΥ ως "υπερεξαπλωμένο" και δεσμεύτηκε ότι θα "αναμορφώσει" τόσο αυτό, όσο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο απορροφά περίπου το 40% των κρατικών εξόδων. Τέλος, δήλωσε ότι οι συνέπειες από την "αναμόρφωση" του τομέα των κρατικών εξόδων και κοινωνικών επιδομάτων θα είναι μακροπρόθεσμες και θα περάσει πολύς καιρός προτού τα αποτελέσματά τους γίνουν εμφανή.

Οι ασκούντες κριτική στην κυβέρνηση Μπλερ, όμως, υποστηρίζουν ότι η ετήσια έκθεση της κυβέρνησής του φαίνεται να αγνοεί μεγάλα προβλήματα, όπως το αναξιόπιστο σύστημα υπογείων σιδηροδρόμων και οι τεράστιες λίστες αναμονής των κρατικών νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας δήλωσε ότι "ο Τόνι Μπλερ αντί να χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως μέσο διαφήμισης των σχεδίων του, θα έρεπε να φροντίσει να μάθει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση και να μην υπονομεύει το ηθικό των εργαζομένων". Η κυβέρνηση Μπλερ παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη αρκετά δημοφιλής, όπως αποδεικνύουν δημοσκοπήσεις, αν τελικά προχωρήσει στη δραστική αναδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα έχει πολλά περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει, καθώς θα ξεσηκώσει μεγάλες μερίδες χαμηλόμισθων κυρίως πολιτών εναντίον της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ