Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θρίαμβος του "Πατριωτικού Πόλου"

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Μία έκπληξη μεγατόνων που θα σείσει συθέμελα όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό στη Βενεζουέλα, αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι των υπολοίπων χωρών της Λατινικής Αμερικής, ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης για την αναπλήρωση των 131 μελών του Συνταγματικού Κοινοβουλίου.

Ο συνασπισμός όλων των αριστερών κομμάτων που στηρίζουν τον Πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες απέσπασε τις 123 έδρες επί συνόλου 131! Ακούγεται απίστευτο, όμως είναι αληθινό, αφού ο "Πατριωτικός Πόλος", ο συνασπισμός των κομμάτων που συσπειρώθηκε γύρω από την πλατφόρμα του Τσάβες για ριζικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις συγκέντρωσε το 96% των ψήφων. Ο ίδιος ο Τσάβες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και κάτω από επευφημίες συγκεντρωμένων που ζητωκραύγαζαν "Επανάσταση! Επανάσταση!" τόνισε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, καθώς το Συνταγματικό Κοινοβούλιο είναι σε θέση πλέον να διαλύσει το Κογκρέσο αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να αρχίσουν οι αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο ίδιος, όπως τόνισε, θα προτείνει στο νέο Συνταγματικό Κοινοβούλιο, να προχωρήσει στην επίσημη αλλαγή του ονόματος της χώρας, σε "Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας", χρησιμοποιώντας το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, αλλά ίσως και το όνειρο αυτού του επανάσταση της Λατινικής Αμερικής, για μία Λατινική Αμερική, που έχει πετάξει διά παντός τον αποικιακό ζυγό και ενωμένη σαν μία γροθιά.

Στο διά ταύτα, το νέο Συνταγματικό Κοινοβούλιο, εκτός από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1961, θα έχει πολλη δουλιά για την προώθηση μία σειράς νομοθετικών αναθεωρήσεων για κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο όχι προς την οικονομία της αγοράς... αλλά όπως τονίζει ο Τσάβες προς ένα Κράτος Δικαίου για όλους τους κατοίκους της τρίτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο. Ο Τσάβες πάντως έχει προκαλέσει τη μήνι της αμερικανικής κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα της εκλογής του στην Προεδρία τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, που ήταν η διάλυση όλων αυτών των αστικών στοιχείων που διέπουν την πολιτική σκηνή της χώρας, όπως και ο τρόπος κατανομής της εξουσίας μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων, που όπως τονίζει έχουν κάνει τη χώρα το "πιο διεφθαρμένο κράτος στην υφήλιο". Επίσης, έχει προτείνει τη διάλυση του αστικού Κοινοβουλίου αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου και την αντικατάστασή τους από νέους θεσμούς λαϊκής βάσης. Το νεοεκλεγέν Συνταγματικό Κοινοβούλιο έχει έξι μήνες προθεσμία για να ολοκληρώσει το αναθεωρητικό του έργο και η συνέχεια προβλέπεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπάλη με αφορμή την προεδρική ορκωμοσία (2013-01-10 00:00:00.0)
Ταινίες από τη Βενεζουέλα (2008-05-27 00:00:00.0)
Ξανά Πρόεδρος ο Τσάβες με 63% (2006-12-06 00:00:00.0)
Κοινή απάντηση στους ιμπεριαλιστές (2005-08-23 00:00:00.0)
Ξεκάθαρη εναλλακτική λύση (2005-03-13 00:00:00.0)
Εκρυθμο σκηνικό (2002-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ