Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαπάλη με αφορμή την προεδρική ορκωμοσία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η επίσημη ορκωμοσία του Προέδρου Ούγο Τσάβες που κανονικά θα έπρεπε να γίνει σήμερα, αναβάλλεται όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα δώσει το χρόνο στον Πρόεδρο Τσάβες να αναρρώσει και μπορεί κάλλιστα να ορκιστεί αργότερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με χτεσινή του απόφαση έκρινε ότι πρόκειται για «προσωρινή απουσία για λόγους υγείας» και όχι μόνιμη, ενώ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, ναύαρχος Ντιέγκο Μολέρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε από κοινού με τον αντιπρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην απόφαση για αναβολή της ημερομηνίας ορκωμοσίας και την τήρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει και κάνοντας δική της ερμηνεία του Συντάγματος κάνει λόγο για «συνταγματικό πραξικόπημα» και έχει προσφύγει μάλιστα με επιστολή της στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για τον κίνδυνο «παραβίασης της συνταγματικής τάξης» εάν ο Τσάβες, που επανεξελέγη τον Οκτώβρη, δεν παρουσιαστεί για να ορκιστεί.

Πάντως, οι δύο «πλευρές» αναμένεται να βρεθούν ενώπιος ενωπίω σήμερα στους δρόμους του Καράκας όπου έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις. Η κυβέρνηση, όπου έχει καλέσει για την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς τον Πρόεδρο Τσάβες και της μπολιβαριανής διαδικασίας, στην οποία θα παρευρεθούν και πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, και η αντιπολίτευση που έχει καλέσει για την καταδίκη της συνταγματικής εκτροπής και την απαίτηση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ