Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναζήτηση κοινής συνισταμένης για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου τους

Στις 8 - 9 Γενάρη στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε ο όγδοος γύρος των σινο-ρωσικών διαβουλεύσεων για τη στρατηγική ασφάλεια, στον οποίο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο Νικολάι Πατρουσέφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγούνταν ο Ντάι Μπίνγκο, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και των ΗΠΑ, λόγω της νέας στρατηγικής του Πενταγώνου που στοχεύει στην Ασία, καθώς και της επιδείνωσης των εδαφικών διαφορών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ακόμη θέματα που σχετίζονται με την «απειλή της τρομοκρατίας» και την καταστολή της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Οπως τόνισε ο Πατρουσέφ, η διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων «είναι αναγκαία γιατί η κατάσταση στον κόσμο αλλάζει πολύ δυναμικά» και πρόσθεσε: «Ανταλλάσουμε ιδέες, αναλύουμε από κοινού την κατάσταση και καθορίζουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά την ασφάλεια, που είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές».

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκαν ακόμη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Συρία. Οπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος «σε γενικές γραμμές οι προσεγγίσεις μας συμπίπτουν, θεωρούμε πως πρέπει να συνεργαζόμαστε στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο διεθνές δίκαιο, να συνεργαζόμαστε στα πλαίσια των G-20, σε άλλες διεθνείς οργανώσεις, όπως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και οι BRICS».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ν. Πατρουσέφ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΚ Σι Τζινπίν, ο Κινέζος ηγέτης χαρακτήρισε την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία ως «προτεραιότητα» και πρόσθεσε πως «η Κίνα και η Ρωσία ως εποικοδομητικές δυνάμεις και για τη διατήρηση της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας πρέπει να αυξήσουν την πολιτική στήριξης, να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία τους στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις», ώστε να προχωρήσει ο «εκδημοκρατισμός των διεθνών σχέσεων», δηλαδή με άλλα λόγια η ενίσχυση του ρόλου τους στις παγκόσμιες υποθέσεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ