Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
«Διαστημική» αντιπαράθεση για το μέλλον του Μπαϊκονούρ

Νέες διαστάσεις αποκτά η «διαστημική» αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Καζαχστάν, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας του Καζαχστάν (Kazaxcosmos), Ταλγκάτ Μουσαμπάγιεφ, που έγιναν το Δεκέμβρη του 2012 από το βήμα της Βουλής του Καζαχστάν, για τα σχέδια της χώρας που προβλέπουν τη σταδιακή απομάκρυνση των Ρώσων από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε πριν το τέλος του 2012 νότα διαμαρτυρίας στο Καζαχστάν και ζήτησε εξηγήσεις «για τις εκφράσεις του επικεφαλής του Kazaxcosmos που ήταν αδικαιολόγητα σκληρές και εκτός της αρμοδιότητάς του».

Να σημειωθεί πως ήδη από το 2008 ο Μουσαμπάγιεφ τασσόταν υπέρ της αναθεώρησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την εκμίσθωση από τη Ρωσία του Μπαϊκονούρ, καθώς δήλωνε πως θα επιδιώξει να περικόψει τις εκτοξεύσεις από το Μπαϊκονούρ των ρωσικών πυραύλων - φορέων «Proton».

Το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Καζαχστάν, είναι βασικό διαστημοδρόμιο της Ρωσίας. Λειτουργεί από τις 2 Ιούνη του 1955, πρόκειται για το μεγαλύτερο, αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 50 χρόνια λειτουργίας του. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία εκμισθώνει το κοσμοδρόμιο από το Καζαχστάν. Στις 8 Ιούνη 2005 το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας επικύρωσε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Καζαχστάν στην οποία επεκτεινόταν η μίσθωση του διαστημικού κέντρου στη Ρωσία έως το 2050.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως στα τέλη Δεκέμβρη του 2012 ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενέκρινε το κρατικό πρόγραμμα για τη διαστημική δραστηριότητα της Ρωσίας έως το 2020. Το πρόγραμμα αυτό θα ενώσει όλα τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα προγράμματα και υποπρογράμματα που ελέγχονται από το ρωσικό διαστημικό μονοπώλιο της Roscosmos, μεταξύ άλλων, το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα 2006-2015, το Ομοσπονδιακό Ειδικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του συστήματος GLONASS, το Πρόγραμμα ανάπτυξης των κοσμοδρομίων. Ενα από τα βασικά καθήκοντα της Ρωσίας θα είναι η στήριξη του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ. Επίσης, η κατασκευή στο έδαφος της Ρωσίας του κοσμοδρομίου «Βοστότσνι» στην περιοχή του Αμούρ, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του κοσμοδρομίου «Πλεσέτσκ», η ανάπτυξη και η συντήρηση των εγχώριων δορυφόρων και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την προώθηση των διαστημικών υπηρεσιών στη διεθνή αγορά. Το ύψος της χρηματοδότησης του κρατικού προγράμματος θα φθάσει τα 2,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ