Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Στρατεύματα του ΝΑΤΟ ζητά η Αφρικανική Ενωση

OTTABA.--

Bασιλικότερος του βασιλέως εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του δυτικοαφρικανικού Μπενίν και προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης Τόμας Μπόνι Γιάγι προτείνοντας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ στην Οττάβα, την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο βόρειο Μάλι, όταν αρχίσει τους επόμενους μήνες η στρατιωτική επέμβαση από ένοπλη αποστολή της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS).

Η πρόταση του Γιάγι εμφανίστηκε με το «επιχείρημα» ότι η δράση των ένοπλων ισλαμιστών που προέρχονται από οργανώσεις - παρακλάδια της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ της Βόρειας Αφρικής και έχουν καταλάβει από την περασμένη άνοιξη όλο το βόρειο Μάλι (έκτασης ίσης με εκείνην της Γαλλίας) συνιστά «διεθνές ζήτημα» που απαιτεί την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων όπως είχε γίνει και με την περίπτωση του Αφγανιστάν. Ο Γιάγι μάλιστα συμπλήρωσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα ηνία της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι θα πρέπει να τα έχει αφρικανική αποστολή...

Ο Καναδός πρωθυπουργός άκουσε την πρόταση του Γιάγι αποφεύγοντας να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά, περιοριζόμενος να εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για την κατάσταση στο βόρειο Μάλι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κυρίως στα Ηνωμένα Εθνη, η στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS, που σχεδιάζεται εδώ και μήνες, δε θα γίνει άμεσα αλλά θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αφού θα έχει προηγηθεί επανεκπαίδευση του μαλινέζικου στρατού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Συνδρομή στην στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS έχουν ήδη υποσχεθεί οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία ενώ θα υπάρξει και αποστολή μερικών δεκάδων στρατιωτικών εκπαιδευτών και από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ