Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα διπλωματική κινητικότητα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνάντηση με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να εξετάσουν ένα πλαίσιο προτάσεων που θα εξελιχθεί σε σχέδιο αποκλιμάκωσης, πρόκειται να έχει την Παρασκευή στη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, για τη Συρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», το οποίο επικαλείται τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, στη Γενεύη θα μεταβεί ο Μπογκντάνοφ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο Μπραχίμι εξέφρασε απογοήτευση για την ομιλία του Σύρου Προέδρου Ασαντ, την Κυριακή, εκτιμώντας ότι περιείχε προτάσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει, οι οποίες εκτός από μονόπλευρες, εντείνουν και το διχασμό. Η Μόσχα, από την πλευρά της, προχωρώντας σε ένα πρώτο σχόλιο για την ομιλία Ασαντ εκτίμησε ότι «θα πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν υπ' όψιν», χωρίς όμως να κάνει κρίσεις.

Την πρόταση σύστασης «μεταβατικής κυβέρνησης» παρουσίασε, χτες, και το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, η οργάνωση που έχει κορμό τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», και πλέον αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες της Εθνικής Συριακής Συμμαχίας. Βέβαια, στη δική του εκδοχή προς τη Συμμαχία, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις που πρόσκεινται στους αντικαθεστωτικούς, να εγκατασταθεί στις περιοχές που ελέγχονται από αυτούς και σταδιακά να δρομολογήσει την εκδίωξη του Ασαντ.

Ολες αυτές οι εκδοχές, όπως και πολλά άλλα σχέδια επί χάρτου, αναμένονταν να συζητηθούν χτες και σήμερα στη διήμερη Σύνοδο για την «επόμενη μέρα στη Συρία» που διοργανώνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς πρόσβαση σε ΜΜΕ.

Απελευθέρωση Ιρανών

Σε μεγάλο ξενοδοχείο της Δαμασκού έφτασαν αργά χτες 48 Ιρανοί πολίτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από την ταξιαρχία αλ Μπάρα του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τον Αύγουστο. Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για στελέχη των «Φρουρών της Επανάστασης» που λειτουργούσαν ως σύμβουλοι του συριακού στρατού. Η Τεχεράνη υποστήριζε ότι μεταξύ των αιχμαλώτων βρίσκονται και πρώην στελέχη των «Φρουρών της Επανάστασης», αλλά ότι η ομάδα ήταν προσκυνητές.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, στις οποίες ενεπλάκησαν Τουρκία, Κατάρ επιτεύχθηκε η ανταλλαγή τους με 2.130 κρατουμένους του συριακού στρατού, μεταξύ των οποίων 73 γυναίκες, 4 Τούρκοι και 1 Παλαιστίνιος. Το ιρανικό επίσημο δίκτυο Press TV μετέδωσε την είδηση, αν και η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε κανένα σχόλιο, μέχρι χτες βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ