Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κοινή απάντηση στους ιμπεριαλιστές

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.-

Ηταν η 13η επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στο Νησί της Επανάστασης. Τα κοινά προγράμματα συνεργασίας σε οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς σκοπούς στο επίκεντρο, ενώ ευκαιρία δόθηκε και για επίσκεψη του Τσάβες μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο στη δυτική επαρχία του Πινάρ δελ Ρίο, που επλήγη ιδιαιτέρως από τους πρόσφατους τυφώνες.

Δόθηκε όμως και η ευκαιρία για μία κοινή απάντηση στις απειλητικές αιτιάσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι Κούβα και Βενεζουέλα είναι «αποσταθεροποιητικοί παράγοντες». Με τον Φιντέλ στο πλευρό του, ο Ούγο Τσάβες απάντησε στις κατηγορίες, τονίζοντας πως απεναντίας η αληθινή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, τον οποίον αποκάλεσε «κύριο του πολέμου», εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και όχι μόνο. «Η αλήθεια είναι πως αυτοί - η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών - είναι οι μεγάλοι αποσταθεροποιητές στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τσάβες, κατηγορώντας τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ στρατιωτικές δικτατορίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της ελεύθερης αγοράς ως λόγους για την πολιτική αστάθεια στη Λατινική Αμερική.

Ο Τσάβες εξέπεμψε το πεντάωρο καθιερωμένο πρόγραμμά του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας από την πόλη Σανδίνο, 220 χλμ δυτικά της Αβάνας, στο ακρότατο δυτικό σημείο της χώρας, όπου στρατιώτες από τη Βενεζουέλα έκτισαν 150 προκατασκευασμένες κατοικίες μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Ιβάν» τον περασμένο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ