Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ
Επιταχύνεται η συγχώνευση με το ΒΑΣΓΚ

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας οι Εκλογικές Επιτροπές και των 17 γερμανικών κρατιδίων επέτρεψαν τη συμμετοχή του Αριστερού Κόμματος με το ΒΑΣΓΚ σε όλη τη Γερμανία στις εκλογές της 18ης του Σεπτέμβρη. Για τη συμμετοχή τους είχαν φέρει αντιρρήσεις ορισμένοι πολιτικοί και νομομαθείς, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα που οι υποψήφιοί τους μετέχουν σε ανοιχτές λίστες του πρώην ΚΟΔΗΣΟ (τώρα Αριστερό Κόμμα). Οι Εκλογικές Επιτροπές δεν αποδέχτηκαν αυτό το επιχείρημα.

Μετά την έκφραση της χαράς τους για την απόφαση των Εκλογικών Επιτροπών, ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Λόταρ Μπίσκι, και ο εκπρόσωπος της ηγεσίας του ΒΑΣΓΚ, Κλάους Ερνστ, δήλωσαν στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι μετά τις εκλογές θα επιταχυνθεί η συγχώνευση των δύο κομμάτων.

«Ξεκινάω από το γεγονός ότι όλα αυτά (σ.σ. τη συγχώνευση) θα τα έχουμε στο επόμενο έτος», δήλωσε ο Ερνστ, προσθέτοντας ότι τα δύο χρόνια που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες δηλώσεις, είναι το μάξιμουμ χρονικό όριο. Στόχος είναι, δήλωσε, τα δύο κόμματα να γίνουν «το πρώτο γνήσιο παγγερμανικό κόμμα». Και ο Μπίσκι δήλωσε ότι σε μελλοντικές εκλογές κρατιδίων δεν πρόκειται να κατέρχονται «ως ανταγωνιζόμενα κόμματα». Είναι της γνώμης ότι αυτό θα ισχύσει και για τις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο το 2006.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση στελεχών του ΒΑΣΓΚ του Βερολίνου υπήρξε αρνητική. Υπογράμμισαν συγκεκριμένα τα εξής: «Οι επικεφαλής του κόμματος μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Ομως υπάρχει απόφαση του ΒΑΣΓΚ του Βερολίνου να κατέλθει ως ανεξάρτητο κόμμα». Ενα από τα στελέχη αυτά, ο Σουρ-Μπαρτς, εξήγησε σχετικά: «Το ΒΑΣΓΚ στην πρωτεύουσα ιδρύθηκε κατά της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού του ΚΟΔΗΣΟ στο Βερολίνο». Ενας άλλος υπογράμμισε: «Οσο το ΚΟΔΗΣΟ δεν αλλάζει πολιτική, εμείς δε θα αλλάξουμε την απόφασή μας».

Παρ' όλα αυτά ο Μπίσκι και ο Ερνστ ελπίζουν να ρυθμίσουν τη διαφορά με διαπραγματεύσεις. Δήλωσαν επίσης ότι μετά τις εκλογές θα συγκροτηθούν επιτροπές εργασίας των δυο κομμάτων για την επεξεργασία κοινού κομματικού προγράμματος. Στο μεταξύ, ο Αντρέ Μπρε, ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ και πρώην επικεφαλής του εκλογικού του αγώνα, υπογραμμίζει σε άρθρο του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (20-21 του Αυγούστου) ότι ο αγώνας «για την αριστερότερη σοσιαλδημοκρατία δεν ανταποκρίνεται αρκετά στην υπευθυνότητα ενός Αριστερού Κόμματος», αλλά ότι και με «κομματικο-κομμουνιστική ορθοδοξία δεν κερδίζονται ανθοδοχεία». Πρέπει, γράφει, τα ζητήματα της εξουσίας και της ιδιοκτησίας «να τεθούν πάλι επιθετικά».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ