Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Εκεχειρία» εκ μέρους των διαδηλωτών

ΚΙΤΟ.-

«Εκεχειρία» κήρυξαν προς το παρόν οι διαδηλωτές στην περιοχή του Αμαζονίου, Λάγο Αγκριο, οι οποίοι από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκονταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις που περιλάμβαναν και καταλήψεις των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Petroecuador». Βέβαια, η κήρυξη της «εκεχειρίας» ήταν κατά τι αναγκαστική, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκ μέρους του Προέδρου Αλφρέδο Παλάσιο.

Αντιπροσωπείες των διαδηλωτών, που απαιτούν μέρος των κερδών από τις πωλήσεις του πετρελαίου να διοχετευτούν στις κοινωνικές δαπάνες και ειδικότερα στην περιοχή του που έχει εξαθλιωθεί και σχεδόν καταστραφεί από την άντληση του πετρελαίου, συμφώνησαν, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, να μεταβούν στην πρωτεύουσα Κίτο, και να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση.

Πάντως, το ιστορικό αυτής της μίνι εξέγερσης αναφέρει ότι χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν δύο αεροδρόμια, ανατίναξαν δύο αγωγούς μεταφοράς αγωγού πετρελαίου, μπλόκαραν τις εθνικές οδούς, απαιτώντας δίκαιη κατανομή του πλούτου από την εξαγωγή αργού πετρελαίου, δουλιά για περισσότερους και έργα υποδομής, όπως δρόμους. Η κυβέρνηση Παλάσιο, που ήρθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του Λούσιο Γκουτιέρες και βρίσκεται πάντα σε συμπληγάδες, κατέφυγε στην καταστολή, ειδικά μετά το σχεδόν μηδενισμό της παραγωγής στις υπό κατάληψη μονάδες - 410 πηγάδια άντλησης πετρελαίου καταλήφθηκαν από τους διαδηλωτές.

Προηγήθηκε η παραίτηση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος δε θέλησε να εκτελέσει την προεδρική εντολή. Ο αντικαταστάτης του έδωσε το «πράσινο φως» και στάλθηκαν μεγάλες και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, που με την ενίσχυση της αστυνομίας προσπάθησαν να καταστείλουν την εξέγερση. Πολύ σκληρές συγκρούσεις και εξαιρετικά βίαιες οδομαχίες ξέσπασαν στο Λάγο Αγκριο. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της «Petroecuador» ανακοίνωσε ότι παρά τη «γενική επίθεση του στρατού μόλις τα μισά πηγάδια έχουν ανακαταληφθεί».

Τέλος, αν και η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη, η μίνι εξέγερση των κατοίκων της περιοχής του Αμαζονίου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει - μετά από ασφυκτικές πιέσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών - στην αμερικανικών συμφερόντων «Occidental» να εκμεταλλευτεί τη μερίδα του λέοντος στα πετρέλαια του Αμαζονίου, που θα της διασφαλίσουν πάνω από 100.000 βαρέλια ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ