Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αρον άρον για το «Σύνταγμα»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΑΛ ΑΦΑΡ.--

Σε μια ελάχιστη συμφωνία κατέληξαν, όπως φαίνεται, Κούρδοι και σιίτες διαπραγματευτές όσον αφορά στο προσχέδιο του ιρακινού Συντάγματος. Τουλάχιστον αυτό διέρρεαν πηγές προσκείμενες στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, αργά χτες το απόγευμα, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να τηρηθεί η προθεσμία κατάθεσης του σχεδίου στη Βουλή, η οποία έληγε αργά χτες βράδυ.

Βέβαια, όλες οι προαναφερόμενες πηγές παραδέχονταν ότι ακόμη «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία» με τους σουνίτες εκπροσώπους και οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το σχέδιο Συντάγματος αναφέρεται στο Ιράκ ως «ρεπουμπλικανικό, κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος».

Η σουνιτική κοινότητα, μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχε συναινέσει στην υιοθέτηση της «ομοσπονδίας», καθώς αντιδρούσε έντονα στην προοπτική αυτονόμησης των βορείων και νοτίων περιοχών του Ιράκ, υπό τους Κούρδους και τους σιίτες αντιστοίχως. Περιοχές που είναι και οι πλουσιότερες σε κοιτάσματα πετρελαίου.

«Περαιτέρω συζητήσεις», όμως, θα χρειαστούν, με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, και για το θέμα της υιοθέτησης ή όχι του ισλαμικού νόμου ως βασική πηγή της νέας ιρακινής νομοθεσίας. Η πλειοψηφία των σιιτών πιέζουν για υιοθέτηση του ισλαμικού νόμου, ως αποκλειστικής νομοθεσίας. Αντίθετα, Κούρδοι, σουνίτες και μικρή μερίδα σιιτών δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Φαίνεται, όμως, ότι Κούρδοι και σιίτες, προκειμένου να μην απολέσουν την εξουσία που κέρδισαν μετά τις «εκλογές», συμφώνησαν ότι «η βασική νομοθεσία του κράτους θα εκπορεύεται από τον ισλαμικό νόμο, αλλά παραλλήλως θα πρέπει να σέβεται τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα». Επί της ουσίας, παραπέμπουν τη διευθέτηση όλων των κρισιμότατων ...«λεπτομερειών», στο απώτερο μέλλον.

Επιθέσεις και βομβαρδισμοί

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χτες, αμερικανικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν την πόλη Ταλ Αφάρ, με 570.000 κατοίκους, κοντά στη Μοσούλη. Οπως μεταδίδουν αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία η πόλη βρίσκεται υπό σκληρή πολιορκία και η κατάσταση όσων κατοίκων δεν έχουν καταφέρει να την εγκαταλείψουν είναι τραγική. Τα κατοχικά στρατεύματα αρκέστηκαν να ανακοινώσουν απλώς ότι 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ...αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε περιπολία τους στην περιοχή.

Τα τελευταία 2 εικοσιτετράωρα, στη Βαγδάτη, στο Μπαϊτζί, στην Ταρμίγια, στο Κιρκούκ, στη Μπακαούμπα, σκοτώθηκαν, συνολικά, 28 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 8 κομάντος της αστυνομίας και οι 7 στρατιώτες. Στόχος των επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν είτε με κομάντος αυτοκτονίας είτε με όλμους, ήταν στρατιωτικά φυλάκια και βάσεις, καθώς και αμερικανικές αυτοκινητοπομπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ