Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφυγαν οι τελευταίοι, μένουν οι μπουλντόζες

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Με την εκκένωση του εποικισμού Νετζαρίμ, ενός από τους πρώτους που χτίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης που άρχισε την περασμένη βδομάδα. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, «δεν υπάρχουν πλέον Ισραηλινοί πολίτες στη Γάζα», παρά μόνο 2 οικογένειες ταμπουρωμένες στο Νετζαρίμ «που θα απομακρυνθούν άμεσα».

Με υστερίες, αλλά χωρίς επεισόδια, εκκενώθηκε ο Νετζαρίμ. Με την αποχώρηση των τελευταίων τεθωρακισμένων λεωφορείων από το μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, τελείωσε η εκκένωση των 21 εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας μετά από 38 χρόνια. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και δεκάδες εκσκαφείς που κατεδαφίζουν τα σπίτια των εποίκων.

Οταν ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, καθώς και η διάλυση των στρατοπέδων, θα αποχωρήσει και ο ισραηλινός στρατός. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σε περίπου 3 βδομάδες. Πίσω θα μείνουν οι Παλαιστίνιοι, που τις τελευταίες μέρες πανηγύρισαν δεόντως την αποχώρηση, να μαζέψουν τα μπάζα και να ζήσουν σε μια ...μεγάλη φυλακή.

Κατά τα άλλα, σήμερα αρχίζει η εκκένωση των απομακρυσμένων εποικισμών Σανούρ και Χομές στη Δυτική Οχθη. Πιθανότατα θα συνοδευτεί από βίαιες συγκρούσεις, αφού οι κάτοικοί τους αρνούνται να τους εγκαταλείψουν και υποστηρίζονται από άλλους 2.000 εποίκους, άλλων περιοχών. Ηδη, χθες, οι έποικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε στρατιωτικά οχήματα και σημειώθηκαν επεισόδια.

Αντίθετα, οι δύο άλλοι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης, που είχε προγραμματιστεί να εκκενωθούν, οι Γκάνιμ και Καντίμ, είναι, ήδη, κενοί, καθώς οι κάτοικοί τους αποχώρησαν εθελουσίως. Χθες το απόγευμα, Παλαιστίνιοι στρατιώτες έπαιρναν θέσεις στους δρόμους γύρω από αυτούς.

Ολοι «ευχαριστημένοι», από διαφορετική σκοπιά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επισκέφθηκε, το βράδυ της Κυριακής, στρατιώτες που συμμετείχαν στην εκκένωση έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ευγνωμοσύνη του «για την εξαιρετική εικόνα και τις προσπάθειες του στρατού». Φρόντισε, επίσης, να συμπληρώσει ότι μετά από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εκκενώσεων... θα συνεχιστεί η επέκταση των μεγάλων εποικιστικών συγκροτημάτων στη Δυτική Οχθη, δίνοντας σαφώς το στίγμα των απώτερων σκοπών όλου του «δράματος».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, διατήρησε τον πανηγυρικό τόνο, αποδίδοντας την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα στους «μάρτυρες, τους τραυματίες, τα θύματα της Ιντιφάντα». Επέμεινε, δε, στην ανάγκη ισραηλινής αποχώρησης από το σύνολο των κατεχομένων εδαφών. Προς το παρόν, πάντως, ως προς πιο συγκεκριμένες αναφορές, αρκέστηκε να ευχαριστήσει την Ουάσιγκτον στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ουέλς, για τα 80 εκατομμύρια δολάρια που χορηγούνται για ανοικοδόμηση, δημιουργία θέσεων εργασίας και διαχείριση υδάτινων πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ