Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Ενισχύει τη θέση της στα πετρέλαια του Καζακστάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρία της Κίνας (CNPC) ανακοίνωσε χτες πως το Διοικητικό Συμβούλιο της καναδικής πετρελαϊκής εταιρίας «ΠΕΤΡΟΚΑΖΑΚΣΤΑΝ» που ενεργοποιείται στο Καζακστάν αποδέχτηκε την προσφορά των 4,2 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της. Η συμφωνία μέλλει να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή εφ' όσον συναινέσουν και οι μέτοχοι της εταιρίας που θα αποφανθούν σχετικώς τον Οκτώβρη.

Η παραγωγή της «ΠΕΤΡΟΚΑΖΑΚΣΤΑΝ», με έδρα την Αλμπέρτα του Καναδά, πέρσι ανήλθε περίπου σε 150.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και έχει να εκμεταλλευτεί διαπιστωμένα ή πιθανά αποθέματα ύψους 535 εκατ. βαρελιών. Η εξαγορά της από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Κίνας έναντι 4,2 δισ. δολαρίων κρίνεται «ακριβή» αλλά θεωρείται στρατηγική για την εξασφάλιση των ποσοτήτων μαύρου χρυσού που χρειάζεται μία χώρα που εισάγει το περίπου 40% της καθημερινής κατανάλωσης πετρελαίου (περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια)...

Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Στέφεν Ντασέφξι της «Aton Brokerage», σχολίαζαν την εξέλιξη ως ένδειξη της «σαφούς λογικής των Κινέζων, καθώς ενισχύουν τη θέση τους στο Καζακστάν του οποίου η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς έχοντας το 3,3% των παγκόσμιων αποθεμάτων».

Η είδηση εξαγοράς της «ΠΕΤΡΟΚΑΖΑΚΣΤΑΝ» από την CNPC έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη αποτυχία της άλλης κινεζικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας CNOOC, να αποκτήσει την αμερικανική UNOCAL έναντι 18,5 δισ. δολαρίων (μολονότι η ανταγωνίστρια «CHEVRONTEXACO» πρόσφερε 17,5 δισ.) λόγω των έντονων αντιδράσεων του αμερικανικού Κογκρέσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ