Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
"Απειλείται" ο διάλογος

ΤΑΪΠΕΪ.- Την πιθανότητα ακύρωσης της επίσκεψης κορυφαίου Κινέζου αξιωματούχου στην Ταϊβάν - σε μια κίνηση "αντιποίνων" του Πεκίνου προς την Ταϊπέι για την "αλλαγή στάσης" της - επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας "United Daily News".

Η εφημερίδα έγραψε ότι πρόκειται για "προσωπική" απόφαση του Προέδρου της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, η οποία έγινε γνωστή στον υπουργό αναπληρωτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στάνλεϊ Ροθ κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη θα ακυρωθεί εκτός αν η Ταϊβάν επαναδιατυπώσει τον ορισμό της για τις σχέσεις της με την ηπειρωτική Κίνα, που ο πρόεδρος Λι Τενγκ - χούι είχε περιγράψει ως "κράτους προς κράτος" την 9η Ιουλίου, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο.

Και το πρακτορείο "Xinhua" ανέφερε ότι η επίσκεψη είναι πιθανό να ακυρωθεί, αφού οι δηλώσεις Λι κατέστρεψαν τη βάση για διάλογο, ακυρώνοντας την κρατούσα αντίληψη πως Κίνα και Ταϊβάν αποτελούν "μία χώρα". "Αν η αρχή της μιας Κίνας τυγχάνει άρνησης, δεν υπάρχει αιτία για επαφές, ανταλλαγές, διάλογο και διαπραγματεύσεις", ανέφερε. Ταϊβανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πάντως την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα γίνει.

Η αμερικανική διπλωματία εμφανίστηκε να "τηρεί λεπτές ισορροπίες" τις τελευταίες ημέρες, με την επαναβεβαίωση της πολιτικής της "μιας Κίνας" που θεμελίωσε ο Νίξον (1972), αλλά και την "αποδοχή" από την υπΕξ Ολμπράιτ - στο πλαίσιο συνάντησής της με τον Κινέζο ομόλογό της στην ASEAN - της θέσης ότι η Κίνα "δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία" αν η Ταϊβάν εξακολουθήσει να κινείται προς πλήρη απόσχιση.

Στο μεταξύ, την Κυριακή - όπως ανέφερε η "International Herald Tribune" χτες - ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπιλ Κλίντον και ο Ζιανγκ Ζεμίν θα συναντηθούν το Σεπτέμβρη στο περιθώριο της APEC, σε μια προσπάθεια "αποκατάστασης" των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας που διαταράχτηκαν σοβαρά μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό της πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι (την 7η Μάη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ