Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Η "Ερικσον" απολύει χιλιάδες εργαζόμενους

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (του ανταποκριτή μας Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ).-

Μετά τη "Βόλβο" ήρθε η σειρά της "Ερικσον"... Την τελευταία μόνο εβδομάδα η "Βόλβο" ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 6.000 εργαζόμενους και η ΑΣΤΡΑ (φαρμακευτική πολυεθνική) προηγούμενα άλλους 6.000. Η "Ερικσον", που έχει έδρα τη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε χτες ότι επίσης θα απολύσει το επόμενο διάστημα 10.000 εργαζόμενους, επειδή τα κέρδη της δεν προβλέπεται να είναι τόσο μεγάλα όσο έλπιζε (!).

Συγκεκριμένα τα κέρδη της πολυεθνικής επιχείρησης θα ήταν 20 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (γύρω στα 700 δισεκατομμύρια δραχμές) στο τέλος του χρόνου, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα είναι μόνο 19 δισεκατομμύρια κορόνες (!). Η επιχείρηση απέδωσε το γεγονός αυτό στην κρίση στην Ασία.

Η "Ερικσον" απασχολεί 104.000 εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο και οι απολύσεις δε θα γίνουν μόνο στη Σουηδία, αλλά σε όλες σχεδόν τις χώρες. Αυτό σημαίνει μείωση 10% του εργατικού δυναμικού με μία κίνηση... Ο πρόεδρος της επιχείρησης Σβεν - Κρίστερ Νίλσον δήλωσε ότι θα γίνουν περισσότερες και αναλυτικές δηλώσεις στις αρχές του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό να επισημάνουμε ότι η "Ερικσον" απόλυσε 10.000 εργαζόμενους στα μέσα της δεκαετίας του '90 και άλλους τόσους τον περασμένο χρόνο.

Αν βέβαια κάποιος εξαγριώνεται με την απάνθρωπη στάση του πολυεθνικού κεφαλαίου, τι πρέπει να κάνει με τη στάση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στην "Ερικσον"; Και το λέμε αυτό γιατί ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μετάλλου (εκεί ανήκουν οι εργαζόμενοι στην "Ερικσον"), Γιαν Χέντλουντ,το μόνο που βρήκε να δηλώσει είναι πως: είναι λυπηρό το γεγονός ότι το σωματείο δεν ενημερώθηκε από την επιχείρηση. Η ρεφορμιστική ηγεσία του σωματείου ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι - και πως δε θα είναι όταν χάνουν τη δουλιά τους - αλλά κουβέντα δεν είπε για το τι προγραμματίζει να κάνει το σωματείο, ούτε μία λέξη για μια αγωνιστική στάση απέναντι στην επίθεση που κάνει η "Ερικσον". Βέβαια, δεν είναι παράξενη, εδώ στη Σουηδία (άντρο της σοσιαλδημοκρατίας), αυτή η στάση. Το ίδιο παρατηρήθηκε και όταν ανακοινώθηκαν οι απολύσεις στη "Βόλβο" και στην ΑΣΤΡΑ... Το σωματείο έκανε ένα βήμα παραπάνω στην υποτέλεια απέναντι στο κεφάλαιο. Εβγαλε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει την αναγκαιότητα των απολύσεων στο όνομα των μεγαλύτερων κερδών της επιχείρησης!

Μαζί με το σωματείο και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, επικεντρώνοντας την όποια κριτική στους χειρισμούς της διοίκησης της επιχείρησης, στην πληροφόρηση. Λες και οι απολύσεις είναι ζήτημα πληροφοριακό και θα σταματήσουν αν υπάρξει περισσότερη... πληροφόρηση. Αντίθετα, με αυτόν τον τρόπο κάνουν τα πάντα για να μη μειωθούν τα κέρδη της "Ερικσον".

Παρ' όλα αυτά κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στο Εσλεβ και στο Ουλαφστρεμ στη Νότια Σουηδία.

Χθες το πρωί και ο υπουργός Ανάπτυξης Μπιορν Ρόζενγκρεν υποσχέθηκε μεγάλες επιδοτήσεις στην "Ερικσον", σαν αντιστάθμισμα, για να μειώσει τον αριθμό των απολύσεων στη Σουηδία. Δηλαδή μπορούν να γίνουν περισσότερες σε μια άλλη χώρα, αλλά και οι φορολογούμενοι μέσω του κράτους θα πληρώσουν το "χαμένο" κέρδος της πολυεθνικής επιχείρησης. Ως τώρα οι σύμμαχοι των σοσιαλδημοκρατών, Αριστερό Κόμμα και Πράσινοι, δεν έχουν κάνει καμία δήλωση, ενώ οι κομμουνιστικές δυνάμεις στη Σουηδία καταφέρονται ενάντια στις απολύσεις και καλούν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη η ταξική πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής (και "κεντροαριστερής" αυτή τη φορά) κυβέρνησης με την επιδότηση του κεφαλαίου από το κράτος, με τις "πλάτες" των ρεφορμιστικών συνδικάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν με νέες 48ωρες στη Θεσσαλονίκη (2013-11-01 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις απολύσεις και το 2011 (2011-04-16 00:00:00.0)
Η «ανταγωνιστικότητα» παράγει απολύσεις (2008-11-11 00:00:00.0)
Το λεγόμενο «σουηδικό μοντέλο» και η σκληρή πραγματικότητα (2006-04-16 00:00:00.0)
Εργατοπατερικές πλάτες στις απολύσεις (2005-09-14 00:00:00.0)
Προκλητική εργοδοτική απαγόρευση (2000-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ