Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«FULGOR» - ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Εργατοπατερικές πλάτες στις απολύσεις

Σε έξι νέες απολύσεις προχώρησε στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας η πολυεθνική εταιρία καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο, ιταλικών συμφερόντων, επικαλούμενη για μια ακόμη φορά λόγους «ανταγωνιστικότητας».

Η εταιρία απασχολεί 550 εργαζόμενους. Οι απολύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη, όταν η εργοδοσία πέταξε στο δρόμο 5 εργαζόμενους, αφήνοντας να εννοηθεί καθαρά πως όσα τμήματα κρίνει η ίδια ότι δεν είναι ανταγωνιστικά θα συρρικνωθούν και στο τέλος θα κλείσουν, συμπαρασύροντας περίπου 150 θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί πως τα κέρδη της πολυεθνικής είναι τεράστια και, σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη της, στοχεύει σε παγκόσμια πρωτιά στον κλάδο της.

Απέναντι σ' αυτή την πρακτική της εταιρίας, η πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) αρνείται να υιοθετήσει ακόμα και το αίτημα της άμεσης επαναπρόσληψης των απολυμένων εργαζομένων, ενώ φυσικά δε γίνεται λόγος για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων στις επερχόμενες απολύσεις, όπως προτείνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Το πρώτο βιολί του εργατοπατερισμού στο νομό είναι ο Θεόδωρος Χριστοφιλόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου και οι ομογάλακτοί του Σπύρος Πετικίδης, πρόεδρος του σωματείου και Νίκος Νικολόπουλος, μέλος της διοίκησης, που αντέδρασαν στην πρόταση αγώνα του ΠΑΜΕ, ισχυριζόμενοι ότι «η επιχείρηση έχει προβλήματα(!)» και πως «αν επιμείνουμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις θα έχουμε την τύχη των εργαζομένων στα κλωστοϋφαντουργεία Πρεβέζης του Αργυρού».

Η στάση τους θυμίζει κατά πολύ την περσινή έγγραφη απάντηση του Αλντο Νταπέλο, μεγαλοστελέχους της πολυεθνικής, στο αίτημα των εργαζόμενων για αυξήσεις: «Διάβασα τα αιτήματά σας και έμεινα έκπληκτος, βλέποντας ότι απέναντι από τα αιτήματά σας δεν υπήρχε κανένα πλάνο που θα βοηθήσει να παραχθούν τα χρήματα που εσείς ζητάτε. (...) Τα αιτήματά σας είναι τα παλιά αιτήματα για χρήματα στον πλούσιο μπαμπά (εταιρία), τη στιγμή που χρειάζεται να βρεθεί κουράγιο να εξαλειφθεί κάθε παράλογη πληρωμή. (...)... όλα τα αιτήματά σας αποκρούστηκαν από την εταιρία για το συμφέρον σας. (...) Προστατεύστε την εταιρία που είναι δική σας εναντίον όλων. Πρώτα η Φούλγκορ και μετά το συμφέρον των μεμονωμένων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ