Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Ελλοχεύει ο κίνδυνος της εμπορίας αίματος

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Τη μετατροπή του αίματος σε εμπόρευμα, προωθεί με σταθερά βήματα η κυβέρνηση
Τη μετατροπή του αίματος σε εμπόρευμα, προωθεί με σταθερά βήματα η κυβέρνηση
O τομέας της αιμοδοσίας δεν μπορεί να ξεφύγει από το γενικότερο περιβάλλον, στο οποίο λειτουργεί ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας, τόνισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, καταψηφίζοντας σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Με αυτό το νομοσχέδιο, δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά, όπως υπογράμμισε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, και το σύστημα αιμοδοσίας θα επηρεαστεί από τις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές και στον τομέα της Υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στον τομέα της Υγείας, τότε θα φανεί ξεκάθαρα ότι η κύρια επιδίωξη εκ μέρους των ιδιωτών θα είναι το κέρδος και όχι η κοινωνική προσφορά.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο εμπορίας και στον τομέα της αιμοδοσίας, ο Π. Κοσιώνης ανέφερε το παράδειγμα των ιδιωτικών κλινικών. Είπε ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν οι κλινικές που θα έχουν αποθηκευμένα παράγωγα αίματος θα μπορούν να τα εμπορεύονται, πουλώντας τα στα ταμεία ή στους πελάτες τους. Ο κίνδυνος της εμπορευματοποίησης ελλοχεύει και με την προβλεπόμενη σύνθεση του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, όπου θα μετέχουν εκτός των άλλων και παράγοντες της «οικονομικής ζωής» του τόπου, χωρίς να έχουν καμία θέση σε τέτοιου είδους όργανα.

Απροκάλυπτη υπουργική παρέμβαση

Στο νομοσχέδιο υπάρχει και κυβερνητική τροπολογία (θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα και έχει προκαλέσει την κατακραυγή των ενδιαφερομένων), με την οποία επιχειρείται να καταργηθεί η απλή αναλογική για τις εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και στους 54 συλλόγους - μέλη του ΠΦΣ.

Με κοινή χτεσινή ανακοίνωσή τους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά καταγγέλλουν ως ωμή παρέμβαση του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στις εκλογές του ΠΦΣ την προωθούμενη τροπολογία, με την οποία προσπαθεί να «ευνοήσει τη φίλα προσκείμενη σε αυτόν παράταξη, ανατρέποντας το επί τριάντα χρόνια εκλογικό σύστημα από απλή αναλογική σε πλειοψηφικό».

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά ζητούν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ