Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κατήγγειλε τις συμβάσεις

Στα πλαίσια των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στην καταγγελία των συμβάσεων που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Επικουρικού Ταμείου της Εμπορικής, με σκοπό τη διάλυσή του, προχώρησε χτες η διοίκηση της Τράπεζας εντείνοντας την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. «Οπλο» σε αυτή της την επίθεση αποτελούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η διοίκηση της Εμπορικής, εφαρμόζοντας το νόμο 3371 της ΝΔ, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη και που εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής των αντιασφαλιστικών διατάξεων του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε τις συμβάσεις, με στόχο τη διάλυση του Επικουρικού και την ένταξη των ασφαλισμένων στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Για τους εργαζόμενους η εφαρμογή του νόμου σημαίνει διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε κατηγορίες, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, κυρίως για τους ασφαλισμένους μετά το 1992. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία απαλλάσσεται από τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το Επικουρικό Ταμείο, όπως όριζε η Σύμβαση. Μόνο για το 2004, οι υποχρεώσεις της Τράπεζας ανήλθαν σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η διοίκηση του Σωματείου αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό προκειμένου να εμποδίσει την καταγγελία της Σύμβασης. Ο εκπρόσωπος των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στη διοίκηση του Σωματείου επισήμανε την αναγκαιότητα να μην περιοριστούν οι αντιδράσεις στη δικαστική οδό και σημείωσε ότι το κύριο είναι η άμεση οργάνωση και ένταση του αγώνα των εργαζομένων για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη διεκδίκηση ενός Ενιαίου Ταμείου Κύριας Σύνταξης και ενός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, στην προοπτική ενός δημόσιου συστήματος καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ