Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η «ανταγωνιστικότητα» παράγει απολύσεις

Πληθαίνουν τα κρούσματα επιχειρήσεων, που, με αφορμή και την κρίση, πετούν εργαζόμενους στο δρόμο

Εξι εργαζόμενους από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου και ακόμα έναν από τη μονάδα της Ιεράς Οδού πετά στο δρόμο η διοίκηση της «ΕΒΓΑ» (του ομίλου Φιλίππου), «σπέρνοντας» ταυτόχρονα φήμες και για άλλες απολύσεις, συμπληρώνοντας όσες πριν από μερικές μόνο μέρες έγιναν στη «ΦΑΓΕ».

«Οι βιομήχανοι προχωρούν σε απολύσεις για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους. Τόσα χρόνια εμείς δουλεύουμε για να έχουν οι βιομήχανοι υπερκέρδη, να ζουν πλουσιοπάροχα και τώρα μας καλούν να πληρώσουμε την κρίση τους για την οποία δε φταίμε», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΕΒΓΑ (ΔΑΣ ΕΒΓΑ), αναδεικνύοντας την απάντηση που οι εργαζόμενοι πρέπει με αποφασιστικότητα να δώσουν στο κεφάλαιο: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν την κρίση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΑΣ ΕΒΓΑ καλεί το επιχειρησιακό σωματείο να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και οργάνωση του αγώνα ενάντια σε κάθε απόλυση, σε κάθε αντεργατικό σχέδιο της εργοδοσίας.

Την πίεση της «ανταγωνιστικότητας» και την έλλειψη παραγγελιών επικαλείται και η διοίκηση της πολυεθνικής «Φούλγκορ», που προχώρησε χτες σε έξι απολύσεις και 45 διαθεσιμότητες, στην Κόρινθο (όπου συνολικά απασχολούνται περίπου 550 άτομα). Αποκαλυπτική είναι η στάση του εργοστασιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ), που ουσιαστικά αποδέχεται τις απολύσεις προτείνοντας επιλογή με δήθεν «κοινωνικά» κριτήρια, όταν η πορεία της πολυεθνικής επιτρέπει στα στελέχη της να στοχεύουν την παγκόσμια πρωτιά στον κλάδο.

Το ίδιο προκλητική εμφανίστηκε σε χτεσινή συνάντηση και η εργοδοσία από την επιχείρηση μεταποίησης - εμπορίας αλιευμάτων «ΚΑΛΙΜΜΑΝΗΣ ΑΕ», η οποία, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε ξανά στη «δυνατότητα» που έχουν να δουλέψουν στο Αίγιο όπου η επιχείρηση μεταφέρει τις δραστηριότητες της.

Στον Ιππόδρομο, 26 συμβασιούχοι (για πολλούς από τους οποίους εκκρεμεί η απόφαση του ΑΣΕΠ για τη μονιμοποίησή τους) ενημερώθηκαν χτες τηλεφωνικά (!) ότι μένουν στο δρόμο. Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, όλα δείχνουν πως οι απολύσεις θα συνεχιστούν, ενώ σε χτεσινή Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν να απαντήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας με στάση εργασίας, αύριο, Τετάρτη, στις 3 μ.μ.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στον Ομιλο της «Altec» προχωρούν, μεθαύριο Πέμπτη 13/11, σε απεργία και συγκέντρωση στις 9 π.μ., στο υπουργείο Απασχόλησης. Στις 19/11, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η «Altec Telecom».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ