Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ
Προκλητική εργοδοτική απαγόρευση

Καταπατώντας την εργατική νομοθεσία, η πολυεθνική απαγορεύει την είσοδο στο εργοστάσιο στην Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης

Η εντατικοποίηση κυριαρχεί στη ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ
Η εντατικοποίηση κυριαρχεί στη ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ
Μετά τη βίαιη παρεμπόδιση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας Δ. Θεοδώρου να επισκεφθεί το χώρο δουλιάς, στις 7 Μάρτη, η διεύθυνση της πολυεθνικής ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ επανέρχεται με νέα αντιδημοκρατική ενέργεια. Σε επιστολή της προς την Ομοσπονδία απαγορεύει - κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας - στους συνδικαλιστές την είσοδο στο εργοστάσιο.

Η διεύθυνση της πολυεθνικής, ερμηνεύοντας αυθαίρετα το νόμο 1264/82 για τη συνδικαλιστική δράση, ισχυρίζεται πως ο νόμος της δίνει τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέψει ή όχι την είσοδο σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και «μόνο για τη διανομή ανακοινώσεων σε χρόνο εκτός απασχόλησης». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια προκλητικά πως «χρόνος εκτός απασχόλησης δεν υπάρχει στην εταιρία μας»!!! Να σημειώσουμε - εκτός των άλλων - ότι με πρόσφατη διμερή σύμβαση εργασίας κατοχυρώθηκε 15λεπτο διάλειμμα για τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Η διεύθυνση της πολυεθνικής σημειώνει ότι στο μέλλον θα επιτρέψει την είσοδο, «μόνο εφόσον εξασφαλίσετε έγγραφη πρόσκληση του προεδρείου του σωματείου μας».

Η αντιδημοκρατική αυτή στάση της πολυεθνικής δεν είναι τυχαία. Πριν λίγο καιρό είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ανατρέψει και να ελαστικοποιήσει το εργασιακό καθεστώς σε τμήμα του εργοστασίου. Σενάρια, που διαρρέουν στελέχη της, κάνουν λόγο για κλείσιμο των τμημάτων του δεύτερου ορόφου και για απόλυση 210 εργαζομένων. Παράλληλα υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν και Σάββατα και έχει οδηγήσει σε φοβερή εντατικοποίηση, αλλάζοντας συνεχώς τις νόρμες παραγωγής. Την περασμένη Παρασκευή απέλυσε εργαζόμενη, μετά από 20 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο, με το πρόσχημα πως δεν έπιανε τη νόρμα.

Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σχολιάζοντας την ενέργεια της πολυεθνικής, μας δήλωσε: «Η εργοδοσία τελευταία έχει περάσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Η αλλαγή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι απολύσεις, οι ελαστικές μορφές εργασίας που προσπαθεί να επιβάλει, έχουν ως στόχο το ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. Αυτή η επίθεση της πολυεθνικής κινείται στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Η στάση της πολυεθνικής βρίσκει στηρίγματα στο προεδρείο του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο δεν ενημερώνει, δεν οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά και συναινεί στις αντεργατικές επιλογές. Η απαγόρευση της παρουσίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας στην ώρα του διαλείμματος στο εργοστάσιο, με τη σύμφωνη γνώμη του προεδρείου του σωματείου, έχει ως στόχο να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις θέσεις της Ομοσπονδίας, γιατί είναι ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Να σημειώσουμε πως η πρόεδρος του σωματείου είναι εκλεγμένη στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, με το ψηφοδέλτιο της Αυτόνομης Παρέμβασης. Η Ομοσπονδία θα ενισχύσει την παρουσία της στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και γενικότερα, θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων για να αποκρουστούν τα σχέδια της εργοδοσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σε σωματεία (2018-05-22 00:00:00.0)
Παλεύουν ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά (2016-01-30 00:00:00.0)
Απαγόρευσε περιοδεία του ΚΚΕ (2008-06-03 00:00:00.0)
Εσπασαν το «συνδικαλιστικό άβατο» στη ΔΕΛΤΑ (2007-12-05 00:00:00.0)
Εφτασαν μέχρι την απεργοσπασία (2000-12-07 00:00:00.0)
Απειλεί και με μηνύσεις η GOOD YEAR! (1996-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ