Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγέλλει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σε σωματεία

Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρατυπίες στη λειτουργία πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ). Καταλογίζει δε ευθύνη και υποχρέωση του προεδρείου της Ομοσπονδίας να αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος των πυροσβεστών. Οπως αναφέρει - ανάμεσα σε άλλα - σχετικό δελτίο Τύπου: «Το σωματείο της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις τροποποιήσεις που πραγματοποίησε στο καταστατικό του, βάζει περιορισμούς στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των συναδέλφων να εκλέγονται στο Διοικητικό του Συμβούλιο, αφού απαιτεί από τα μέλη του να είναι εγγεγραμμένα τα δύο τελευταία έτη, προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα. Δημιουργείται αδικαιολόγητη ανισοτιμία μεταξύ των μελών, κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που καθορίζει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - μελών τους (άρθρο 5 του καταστατικού της Ομοσπονδίας μας, άρθρο 10 παρ. 1α του νόμου 1264/1982 κ.ά.)».

Ακόμα αναφέρει: «Το προεδρείο και η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε τροποποιήσεις στο καταστατικό του (διεύρυνση θητείας ΔΣ κ.ά.), χωρίς να τηρηθούν βασικές καταστατικές υποχρεώσεις (ενημέρωση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης κ.ά.). Για τη διαδικασία και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, δεν ενημερώθηκε ούτε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΕΑΚΠ στο ΔΣ της Στερεάς Ελλάδας και δεν προηγήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο για να ληφθεί σχετική απόφαση.

Ενας μεγάλος αριθμός συναδέλφων - μελών των παραπάνω σωματείων δεν γνώριζε ότι έγινε Συνέλευση για την τροποποίηση των καταστατικών τους. Καταγγέλλουν ότι ποτέ δεν στάλθηκαν οι ανακοινώσεις για τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και των τυχόν επαναληπτικών (λόγω μη ύπαρξης απαρτίας)».

Στη συνέχεια, η ΕΑΚΠ αναφέρεται και σε άλλα αντίστοιχα παραδείγματα. Συγκεκριμένα:

«Το σωματείο της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Αττικής μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει ημερομηνία εκλογών, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του, παρατείνοντας τη θητεία του Διοικητικού του Συμβουλίου. Δεν έχει ενημερώσει τους συναδέλφους - μέλη του για τις προθέσεις και τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, σχετικά με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύγκληση της ετήσιας Γενικής εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης».

Και καταλήγει: «Από τις παραπάνω αντιδημοκρατικές και παράτυπες διαδικασίες, τίθεται ζήτημα: Μη νομιμοποίησης των αντιπροσώπων των σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Στερεάς Ελλάδας στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, λόγω των παραβιάσεων καταστατικών και γενικών διατάξεων και άμεσης ενημέρωσης του ΔΣ της Ομοσπονδίας από το σωματείο της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την ημερομηνία εκλογών και τις ενέργειές του για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει θέμα και για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων του συγκεκριμένου σωματείου. (...) Αναμένουμε την άμεση ενημέρωσή μας από την πλευρά του προεδρείου της Ομοσπονδίας, σχετικά με τις ενέργειές του πριν από την έναρξη των εργασιών του 22ου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαΐου. Σε περίπτωση που δεν παρέμβει άμεσα, δεν ενεργήσει σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΕΥΠΣ και κατ' επέκταση των σχετικών διατάξεων του Νόμου 1264/82, καθίσταται συνυπεύθυνο ως προς το γεγονός της μη τήρησης των καταστατικών διαδικασιών.

Παράλληλα, φέρνει ακέραια την ευθύνη για τον εκφυλισμό των συνδικαλιστικών μας οργάνων και κατά συνέπεια τον αγωνιστικό τους αφοπλισμό, που αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης και όλων των συνοδοιπόρων της, για τη δημιουργία ενός "ελεύθερου" από αγώνες και διεκδικήσεις δρόμου, για την πλήρη επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ