Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προβλήματα από την έλλειψη επαγγελματιών διερμηνέων για τους ασθενείς πρόσφυγες

Eurokinissi

Το σοβαρό πρόβλημα της μη ύπαρξης επαγγελματιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των ασθενών προσφύγων - μεταναστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου - Κέντρου Υγείας Πάτμου - Λειψών - Αγαθονησίου.

Αναφέρει ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κρατικού Θεραπευτηρίου - Γενικού Νοσοκομείου προσέρχεται καθημερινά αρκετά μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από το τοπικό hot spot και ότι, μέχρι πρότινος, η επικοινωνία μεταξύ ιατρού - ασθενούς ήταν εφικτή με τη μεσολάβηση διερμηνέων της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», οι οποίοι όμως από την 1η Μάρτη 2018 αποχώρησαν από το νησί, καθώς οι συμβάσεις τους είχαν λήξει από τα τέλη του 2017.

Η Ενωση επισημαίνει την προχειρότητα, εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκαν «μόνιμοι χώροι εγκλωβισμού», όπου κουμάντο γίνεται από τις ΜΚΟ, με το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που μοιράστηκαν, ενώ κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός αφήνουν τους μετανάστες στην τύχη τους.

Απαιτεί από την κυβέρνηση να υπάρχουν επαγγελματίες διερμηνείς για την εξυπηρέτηση των ασθενών μεταναστών - προσφύγων, με κρατική ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ. Απαιτεί επίσης: Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών μεταναστών - προσφύγων στις δομές της δημόσιας, δωρεάν Εκπαίδευσης και την ένταξη της εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και του πολιτισμού. Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής ή εμφυλίων. Να διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση, κόντρα στις προβλέψεις της σχετικής οδηγίας της ΕΕ. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς, και όχι ΜΚΟ, για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς και για μητέρες με παιδιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν (όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης), όπου θα παρέχονται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικές εξετάσεις. Δωρεάν σίτιση και στέγαση. Διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ