Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΗΣΙΑ ΚΟΜΟΡΟΣ
Στρατιωτική επέμβαση του ΟΑΕ;

ΜΟΡΟΝΙ. -

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στα Νησιά Κόμορος εξετάζει από χτες στρατιωτική αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) με αφορμή την έξαρση αποσχιστικής βίας που πλήττει τη χώρα εδώ και βδομάδα και σοβεί πάνω από χρόνο.

Ο προσωρινός πρόεδρος των Νησιών Κόμορος, Ταντζιντίν Μπεν Σαϊντ και ο πρωθυπουργός Αμπάς Ντζουσόφ, έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στον ΟΑΕ για στρατιωτική επέμβαση.

Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα είναι συγκεχυμένες. Κατά πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες", έχουν ξεσπάσει σκληρές μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, μέσα σε λιγότερο από βδομάδα, τουλάχιστον 40 άτομα.

Η στρατιωτική αντιπροσωπεία του ΟΑΕ, που αποτελείται από στρατιωτικούς αξιωματούχους από την Κένυα, τον Αγιο Μαυρίκιο, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική, πρόκειται να ανακοινώσει νωρίς σήμερα το πρωί, από τη Ν. Αφρική όπου βρίσκεται, εάν θα επέμβει τελικώς στρατιωτικά στα Νησιά Κόμορος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΑΕ, Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η στρατιωτική επέμβαση "είναι το τελευταίο, πολύ πιθανό, ενδεχόμενο". Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Σαλίμ πρόσθεσε πως πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, κυρίως στο νησί Αντζουάν, (ένα από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν το κράτος των Ν. Κόμορος).Οπως είναι γνωστό η νήσος Αντζουάν είχε αυτοκηρύξει ανεξαρτησία στις 3 Αυγούστου 1997, χωρίς ωστόσο τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας, Μορόνι. Το αποτέλεσμα ήταν να σταλούν ένα μήνα μετά κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αντζουάν και να αρχίσουν οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ