ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Εδινε πιστοποιητικά χωρίς υπογραφή γιατρού

Ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία χρησιμοποίησε το όνομα γιατρού Εργασίας χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει

Το όνομα γιατρού Εργασίας χρησιμοποίησε ιδιωτική επιχείρηση Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕξΥΠΠ) χωρίς ο ίδιος να έχει καν ειδοποιηθεί, ότι δήθεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε εταιρεία κέτερινγκ στην Καλαμάτα. Αυτό αποκαλύπτεται σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου του γιατρού Εργασίας, Θοδωρή Μαρκόπουλου. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος με αφορμή το γεγονός, «πολλοί συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ανώνυμα περιπτώσεις πλαστογράφησης υπογραφής από μερικές ΕξΥΠΠ».

Ο ίδιος ο Θ. Μαρκόπουλος καταγγέλλει στον «Ρ» πως είχε υπογράψει το 2008 σύμβαση αορίστου χρόνου με την ΕξΥΠΠ BIOSAFETY AE, ως ελεύθερος επαγγελματίας με τον όρο η εταιρεία να του γνωστοποιεί το έντυπο καθηκόντων γιατρού Εργασίας με τις παρουσίες του στις επιχειρήσεις για υπογραφή και ο ίδιος να το καταθέτει στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

«Εγώ ζήτησα να μπει αυτός ο όρος στη σύμβαση γιατί έχω εμπειρία πώς λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις...», λέει χαρακτηριστικά. Μία φορά συνεργάστηκε με την συγκεκριμένη ΕξΥΠΠ και μέσα στο 2009 «με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν αν θέλω να συνεχίσω τη συνεργασία και τους είπα όχι. Δυστυχώς αμέλησα να τους ενημερώσω και γραπτά. Ωσπου μου τηλεφώνησαν από την Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα και με κάλεσαν να πάω να δω αν πράγματι ισχύει το έγγραφο της ΕξΥΠΠ που δεν είχε την υπογραφή μου. Υποτίθεται ότι μέσα στο Μάη θα πρόσφερα τις υπηρεσίες μου σαν γιατρός Εργασίας σε μια εταιρεία που έχει αναλάβει το εστιατόριο των ΤΕΙ Καλαμάτας, κι εγώ δεν είχα ιδέα!».

«Συνηθίζεται» ...για λόγους ταχύτητας!

Οπως μας εξηγεί, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο «λάθος»: «Ακόμα και για πρακτικούς λόγους έπρεπε να με ενημερώσει η ΕξΥΠΠ, για τον αριθμό ωρών στη συγκεκριμένη επιχείρηση και κατόπιν να προβώ ο ίδιος σε κατάθεση του σχετικού προγράμματος στο Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης. Αφού δουλεύω σαν ελεύθερος επαγγελματίας, πού ήξεραν ότι αυτές τις ημερομηνίες δε θα είμαι σε άλλη επιχείρηση; Είναι προφανές ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν απλά το όνομά μου, για να προσφέρουν χαμηλή τιμή στην εταιρεία - πελάτη τους, χωρίς να νοιαστούν ούτε για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτή, ούτε φυσικά για μένα».

Σε επιστολή της ίδιας της ΕΞΥΠΠ προς τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ τονίζεται (σαν να είναι κάτι απόλυτα ...φυσικό) ότι: «για λόγους ταχύτητας το έντυπο απεστάλη χωρίς τις υπογραφές και τις σφραγίδες των τεχνικών Ασφαλείας και των γιατρών Εργασίας, τους οποίους - σύμφωνα με την πρακτική σε πολλά ΚΕΠΕΚ στην επαρχία - θα ειδοποιούσαμε στη συνέχεια να επισκεφτούν οι ίδιοι την υπηρεσία και να υπογράψουν».

Σε τροχιά συγκάλυψης της ευθύνης της ΕξΥΠΠ επέλεξε να κινηθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Οπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του ΣΕΠΕ προς την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, «αφενός βρίσκεται εν ισχύ μεταξύ του κυρίου Μαρκόπουλου και της ΕξΥΠΠ σύμβαση Αορίστου Χρόνου και αφετέρου δεν υπάρχει υπογραφή του κυρίου Μαρκόπουλου στο προαναφερθέν έγγραφο». Δηλαδή, για το υπουργείο Εργασίας, δεν «τρέχει τίποτα» για την απαράδεκτη πράξη της ΕξΥΠΠ να χρησιμοποιήσει το όνομά του χωρίς να τον ενημερώσει, αφού η εταιρεία δεν πλαστογράφησε την υπογραφή του και αφού δεν τους ενημέρωσε και γραπτά για τη λήξη της σύμβασης!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Να σωθούν οι τράπεζες κι ας ρουφήξουν το αίμα των ανέργων

Αποκαλυπτική ήταν η ηγεσία του υπουργείου σε συνάντηση χτες με ταξικά συνδικάτα του Μετάλλου

Το ραντεβού τους για τις μεθαυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ανανέωσαν οι μεταλλεργάτες
Το ραντεβού τους για τις μεθαυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ανανέωσαν οι μεταλλεργάτες
«Ο καθένας από εμάς να γίνει η φωνή του Συνδικάτου του».

Με αυτή την υπόσχεση οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Μετάλλου ανανέωσαν το ραντεβού τους, μετά την επιτυχημένη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και την απεργία στις 5 του Μάη.

Χτες, οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο προχώρησαν σε πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας. Μαζική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων του κλάδου στο κάλεσμα της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Μετάλλου. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας και από εκεί πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Τα πανό των Συνδικάτων Μετάλλου της Αθήνας και του Πειραιά έδιναν το στίγμα: «Κάτω τα αντιλαϊκά μέτρα - την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Οχι στη συνθήκη Μπόλκεσταϊν - θέλουμε δουλειά όχι ανεργία». Τα συνθήματα έδιναν τον τόνο: «Δίνετε λεφτά στην πλουτοκρατία και μας καταδικάζετε στην ανεργία» και «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων είχε συνάντηση με τον γραμματέα του υπουργείου, Ρ. Σπυρόπουλο. Οι εργάτες απαίτησαν να παγώσουν οι τράπεζες τα δάνεια για τρία χρόνια στους άνεργους συναδέλφους τους, να θεωρηθούν τα βιβλιάρια ασθενείας τους και να μην κόβεται το φως, το νερό και το τηλέφωνο. Απαίτησαν 1.000 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους του κλάδου - σε έναν κλάδο που η ανεργία, κυριολεκτικά, μαστίζει.

Η ηγεσία του υπουργείου προκλητικά αρνήθηκε οποιαδήποτε στήριξη των ανέργων. Η απάντηση, μάλιστα, ήταν ότι δεν πρέπει να πτωχεύσουν οι τράπεζες και γι' αυτό δεν μπορούν να παγώσουν τα δάνεια των ανέργων! Οτι στηρίζουν μόνο ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δηλαδή, φτηνά και τσάμπα εργατικά χέρια στους ιδιώτες. Οτι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ είναι ιδιωτικές εταιρείες και δεν μπορούν να επέμβουν υπέρ των ανέργων.

Τα ταξικά συνδικάτα, απέναντι σε αυτή την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, επισήμαναν την ανάγκη να «πλημμυρίσουν οι εργάτες και οι εργάτριες τις πλατείες», τόσο στη μεθαυριανή πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση όσο και στην απεργία στις 5 Μάη. «Να πτωχεύσουν αυτοί, όχι εμείς», τόνισαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μεταφέρουν το κάλεσμα της οργάνωσης του αγώνα και της αντίστασης στη λαίλαπα που έρχεται, παντού.

Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν και η στάση των συνδικαλιστικών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως τονίστηκε, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, αφού εξήγγειλε τη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας, την υπονόμευσε ο ίδιος. «Είναι ανακόλουθοι», σημειώθηκε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Γκρέμισαν» τους διαχωρισμούς των εργατοπατέρων

Το δικαίωμα των συμβασιούχων να γράφονται και να ψηφίζουν στο σωματείο τους υπερασπίστηκε η συνέλευση, κόντρα στην απόφαση του ΔΣ

Κόντρα στις μεθοδεύσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που θέλουν τους συμβασιούχους έξω από τα σωματεία ή χωρίς δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, στάθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις νομού Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι, στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης, αποφάσισαν ότι οι συμβασιούχοι που είναι μέλη του σωματείου, στις επερχόμενες εκλογές (11 Μάη) θα έχουν δικαίωμα ψήφου και για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη (ΕΔΟΘ).

Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί αρχικά από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, όμως απορρίφθηκε με πλειοψηφία των εκπροσώπων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΝΑΡ. Αυτός ο συσχετισμός ανατράπηκε από τη βάση των εργαζομένων που πήραν μέρος στη ΓΣ του σωματείου, παρότι και εκεί ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ κ. Παναγιωτόπουλος (ΝΑΡ) επέμενε πως δεν πρέπει να παρθεί μια τέτοια απόφαση, γιατί δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ και άρα μπορεί να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν. Ως πρόσχημα πρόβαλε την ανάγκη αυτό να προχωρήσει με ενιαίους κανόνες. Δηλαδή ποτέ, αφού οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με κάθε τρόπο επιδιώκουν τη διάσπαση των εργαζομένων και του αγώνα τους, ώστε καλύτερα να προχωρά η επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας στα δικαιώματά τους.

Και είναι ξεκάθαρο πως μόνο από τα κάτω, από τη βάση, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ώστε να δυναμώσει ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που έχουν (μόνιμοι, συμβασιούχοι, έργου, κ.λπ.), απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

Τον Αθανάσιο Βάιο (α' αντιπρόεδρο μέχρι χτες) εξέλεξε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στη θέση του προέδρου, μετά τον πρόσφατο χαμό του Τάκη Τσιόγκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ